ziuta Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2008 @Mariowy, gratuluje !! Niestety muszę cię zmartwić, bo przy długości 48 cm to ryba ważyła nie więcej niż 1.3 kg. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariowy Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2008 No cóż errare humanum est.Ważyłem na oko jak Indiana Jones w świątyni Inków. Długość była zmierzona profesjonalnie ale z wrażenia zapomniałem zrobić zdjęcia ryby na tle miarki. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocky Opublikowano 18 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Witaj Mariowy! Ładny pstrąg! Z tą wagą toś nieźle pojechał Najważniejsze że ryba przeżyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariowy Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Witaj Mariowy! Ładny pstrąg! No własnie opinie sa podzielone.Moje dolnaslaskie pstragi mają krótszy pyszczek więc obstawiłem na troć, tak samo jak miejscowi, którym pokazywałem fotkę.Jak sie okaże że będzie więcej wątpliwosci to tzreba będzie prosić jakiegos ichtiologa o rostrzygnięcie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanio Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 gratki dla lowcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Woda co obdarzyła mnie tym trofeum uchodzi z jeziora Żarnowieckiego do Bałtyku.I zapewne wzial w odcinku przyujsciowym, jeszcze przed drewnianym mostkiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariowy Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 [quote title=Kuba napisał(a) dnia Mon, 18 February 2008 06:3109:44I zapewne wzial w odcinku przyujsciowym, jeszcze przed drewnianym mostkiem... A własnie ze nie Łowiłem od strony ujscia z jeziora za drewnianym mostem, gdzie rzeka zaczyna przypominac rzeke a nie kanał żeglugowy o stałej głebokosci. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocky Opublikowano 18 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Witaj Mariowy! Ładny pstrąg! No własnie opinie sa podzielone.Moje dolnaslaskie pstragi mają krótszy pyszczek więc obstawiłem na troć, tak samo jak miejscowi, którym pokazywałem fotkę.Jak sie okaże że będzie więcej wątpliwosci to tzreba będzie prosić jakiegos ichtiologa o rostrzygnięcie. pzdrEwidentnie pstrągal Ale sa zwolennicy teorii że to i tak ten sam gatunek,tylko forma inna Nie ma sie co dziwić skoro nawet pan Nyk w swojej książce o troci określa pstrąga mianem osiadłej formy troci Ja jednak nadal będę odróżniał te dwa gatunki, pamiętając że w starej literaturze to troć była nazywana łososiopstrągiem <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Witaj Mariusz.Nie wnikam w to czy to pstrąg czy trotka. Ale z jednym się zgadzamtroć i pstrąg to generalnie jeden gatunek, tylko dwie jego formy,osiadła i wędrowna. Natomiast w dzisiejszych czasach ze względu nasztuczne zarybienia wiele się zmieniło, a raczej pomieszało. Hodowlamateriału zarybieniowego w tych samych ośrodkach doprowadziła do,mimowolnej sądzę krzyżówki pomiędzy gatunkami. I z tąd mamy trociewyglądające jak łososie, no i trocie i pstrągi czasami nie do odróż-nienia. Znany jest fakt zarybienia rzek Roztocza narybkiem pstrąga,który po trzech czy dwóch latach zniknął z wody, zwyczjnie spłynąłdo morza, choć to pewnie mu się nie udało, z wiadomych względów. Ilejest w takich przypadkach, faktycznie przypadku, a ile świadomej czynieświadomej nieuczciwości właścicieli ośrodków zarybieniowych, tegonie wie nikt. Ale można zołożyć taką sytuację, że takowy właściciel,któremu został narybek troci pomiesza go z narybkiem pstrąga i abywyjść na swoje sprzeda jako materiał zarybieniowy pstrąga do połud-niowych regionów Polski. Nie twierdzę, że tak jest i nikogo nie posą-dzam, ale nawet przez przypadek taki scenariusz może się zdarzyć.Pozdro Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocky Opublikowano 18 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Jachu, zgadzam się z tobą. O życiu każdego stworzenia decydują geny.Determinują one ogólnie mówiąc behawior. U pokrewnych form łatwo o wymiane tych genów.Nie wszystkie geny mają jednakową ekspresję,niektóre są dominujace u jednej formy inne u drugiej i stąd różnice behawioralne wymienianych form. Stąd trocie z dużą domieszką genów formy osiadłej upodabniają się do pstrągów wyglądem jak i tym że zaczynają pobierać pokarm po tarle już w rzece,ale geny fomy wędrownej zmuszają ją do wzrostu i nabierania krzepy na takie wędrówki.Poza tym jesli chodzi o pstrąga ,to nie jest on tak do końca osiadły skoro płynie na tarło w jedno miejsce w dorzeczu czasami 30 i wiecej kilometrów.Tyle tylko że nie jest formą dwuśrodowiskową.To tak ogólnikowo.Ja tam nie będę sobie utrudniał życia, skoro ktoś nazwał osiadłą forme troci pstrągiem i łatwo ją odróżnić na pierwszy rzut oka to będę tak ją nazywał i odróżniał Schody się zaczną jak pojawiać sie będzie coraz wiecej mieszanców. W WŚ-u lutowym pan Pietrzak napisał ciekawy artykuł o czystości genetycznej rdzennych populacji ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Mariusz.Czytałem wspomniany artykuł i tak to jest, że w dzisiejszej dobie tych rodzimych będzie coraz to mniej. Takie czasy.Pozdrowienia Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamP Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Toż to wypisz wymaluj kelt. Spójrzcie na szczeki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Witaj.@AdamP, a cóż to w/g Ciebie jest kelt, nie żebym się czepiał,ale rozwiń myśl, podyskutujemy. Tyle, że dzisiaj ale o normalnej porze.Pozdro Jachu.PS Dobranoć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamP Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Nie ma o czym dyskutować kelt to kelt i chyba wszyscy wiedzą o co chodzi. Kolorowych snów o wielkiej rybie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2008 Nie ma o czym dyskutować kelt to kelt i chyba wszyscy wiedzą o co chodzi. Kolorowych snów o wielkiej rybie Ha ha, Jachu chciales rozwiniecia mysli, to dostales Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2008 Jasne Luko, no normalnie jakbym od AdamaP po tych szczękachdostał. Pozdro Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocky Opublikowano 19 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2008 To ci się Jachu adwersarz trafił A taka ładna dyskusja się zapowiadała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamP Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2008 Uważam, że koledzy jako doświadczeni lowcy, wiedzą co to jest kelt a co to jest srebrniak i potrafią poznać tą subtelną różnice między trocią i pstrągiem (pamiętajac oczywiście że to ta sama ryba tylko gdzie indziej pływa ). Dyskusja na ten temat będzie powielaniem ksiażkowych charakterystyk tych dwóch gatunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamP Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2008 A wracając do rybek to na Redze znowu się ruszyło, dziś znajomi złowili dwa srebrne 90 cm i 65 cm. Jak zwykle wszędzie dobrze gdzie nas nie ma, jak nie mogę jechać to ryby biorą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2008 A cos moze w tygodniu na Drwecy? Mam zamiar tam zawitac niebawem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2008 Łowiłem od strony ujscia z jeziora za drewnianym mostemTo pierwszy mostek. A jak tam sie teraz chodzi? Bo latem nie idzie sie przedostac przez róznej masci roslinnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariowy Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 Generalnie do pierwszego mostka dałem sobie spokój z łowieniem bo rzeka ma dno płaskie jak stół a poza tym było u mnie kiepsko z czasem.Od mostu jest w miare, troche drzewa przeszkadzaja ale tez chronią od wiatru.Łowienie bez gumaków albo woderów jest mocno utrudnione bo teren jest podmokły a tereny wokół koryta są czesto zalanymi łąkami (piaśnickie łąki?).Łowiłem tylko w miejscach gdzie dąło sie podejśc do wody w butach z g-texu ale bez brodzenia w błocie czy wodzie. Z reszta temperatury nie obligują do tego.Jak mi się uda tam pojechać końcem marca to już sie odpowiednio wyekwipuję i moze uda sie na cos zapolować. A jak wygląda z brodzeniem po tych podmokłych łąkach, czesto zalanych na gł. 20-30cm z odległoscia do koryta rzeki czesto przekraczajaca 20-30m?Nie jest to zakazane skoro jest to teren rezrerwatu Piaśnickie Łąki??? pzdr PS na jednej fotce utopiony dzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariowy Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 Rzeczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 ten dziczek ciekawie wygląda... to dorosły osobnik? też uwieczniłem topielczyka na foto ale nie chce robić off topu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanio Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 Dzik chcial chyba ponurkowac hehe... a co do takich spotkan to takze jedno mialem tez topiciela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi