Skocz do zawartości

Sezon otwarty - Troć&Łosoś 2008

rocky

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 715
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

No to piateczka @costi. Mam nadzieje ze twoje sreberko odplynelo spokojnie na tarlo, tak jak moje dwa dzisiejsze loski. Pierwszy skusil sie na Executora.

Wracajac do samochodu postanowilem poczesac jeszcze jeden dolek gdzie wczesniej cos sie splawialo. W pierwszym rzucie wjechalem w korzenie, a odczepiajac poslizgnalem sie na kamieniu i zatankowalem do pelna w stylu juniora. Aparat sie suszy, zobaczymy co z tego bedzie.

Pozdrawiam

post-128-1348914092,5989_thumb.jpg

post-128-1348914092,658_thumb.jpg

Dzisiaj baty, a bylo to mniej wiecej tak. Jak juz wobler wychodzil na plytkie z glebiny wyjechala srebrna osiendziesiatka i na moich oczach zagryzla Minnow 9. Zacialem i zaczelo sie szalenstwo, baja. Ale zeby nie bylo do konca tak rozowo, to moja zona zaczela tarabanic na komore. Za ktoryms razem odebralem i powiedzialem, zeby nie przeszkadzaka bo mam ryba. Zdazylem sie rozlaczyc i ryba zaczela plynac w moja strone, nie wybralem luzu na czas i bylo po rybie. Wcale sie nie zdenerwowalem, i nie chcialem wyp... telefonu najdalej jak potrafie w kierynku srodka rzeki, i nie powiedzialem ani jednego brzydkiego slowa na ta rybe i jej rodzicielke. A zona, ehh, i tak tego nie zrozumie.

Ponizej wtorkowa sea trout - 45cm to juz przyzwoita ryba jak na tutejsze warunki. Nie osiaga takiech rozmiarow jak jej Baltycki odpowiednik. 60cm to tak jak mniej wiecej metrowka w Polsce.

Pozdrawiam

post-128-1348914093,4443_thumb.jpg

@wisnia, jesli woda opadnie, a na to sie zanosi, to skup sie na glebokich poolach, np. te dwa duze zakrety w dol od mostu na Fintray. Mozesz tez powalczyc na Dee, tylko tam jest sporo ograniczen, wiec musisz przestudiowac dokladnie zezwolenie (jedna mala kotwiczka, nie wolno rzucac pod prad, rzut i 3 kroki w dol, na niektorych poolach tylko much, itd...). Polamania i czekamy na fotki.

@bujo, stabilizatory juz sa w drodze do Aberdeen :mellow:

Pozdrawiam

@wisnia jesli chcesz poganiac troche, to sproboj Netherdon 1h przed przyplywem, jutro powinien byc po 13, dokladnie nie pamietam. Jak przejda, to przejedz na wyzszy odcinek. Wlasnie bylem nad rzeka, wciaz wysoka woda. Chyba najpewniejsze bedzie jednak Fintray. Bylem w parku i ryby poprostu przechodzily przez kolejne poole. A tam u gory powinny sie zatrzymywac na dluzej. Mozesz tez sprobowac Kemney, ale jak masz jeden dzien to szkoda czasu na rozpoznawanie wody. uwazam, ze przy tej wodzie pora nie ma znaczenia, jest troche tracona i pochmurne niebo. low caly dzien.

@Artur.Z odpowiem troszke pozniej, bo musze zmykac.

No jak tam panowie likend minal, bo u mnie rodzinnie. Za to poniedzialek wedkarski. Caly dzien ryby mnie omijaly. Dopiero na wieczor cos mi chcialo wyrwac kij z reki, nawet tego locha nie zobaczylem. W ramach nagrody pocieszenia doslownie w ostatnim rzucie rozpaczy juz wychodzac z woda wziela mi taka slicznota.

post-128-1348914099,7155_thumb.jpg

@wisnia, to nie woda ADAA, tylko ujsciowy odcinek specjalny River Ythan. Bylem tam na zaproszenie zarzadcy.

@remek, to chyba ostatania trotka jaka wstawilem na forum, bo zeby spelnic nowe wymagania musialbym miec mega farta. Nie slyszalem w tym roku o sea trout >60cm z klubowych wod...

@artur.z, ze spoznieniem odpowiem na twoje pytanie. Najpierw chcialem wybrac kilka przepisow i je opisac, ale jest tego tyle, ze naprawde nie wiem, co moze cie zainteresowac. Porponuje, zebys wskoczyla na stronke:

http://adaa.org.uk/commClubrules.php

Znajdziesz tam caly kodeks. Jak masz chec i czas, poczytaj, a ewentualne pytania zadaj mi na priva, zebysmy nie zasmiecali watku, bo nie wszyscy sa zainteresowani. Postaram sie pomoc na miare moich mozliwosci.

Pozdrawiam

@remek, to chyba ostatania trotka jaka wstawilem na forum, bo zeby spelnic nowe wymagania musialbym miec mega farta. Nie slyszalem w tym roku o sea trout >60cm z klubowych wod...

Nie bądź pesymistą. Moim zdaniem nie będzie aż tak źle jak to opisujesz. Zdjęcia jak były będą tylko z ... większymi rybami :D

Pozdrawiam

Remek

Bravo Łukasz, jak się chce to widac można <_<

Mysle tylko, ze prezentujac codziennie taka lub podobna fotke predzej czy pozniej zaczniesz tracic na popularnosci :lol:

zazdroszcze oczywiscie, ale gratuluje. Napisz cos o okolicznosciach polowu, bedzie dodatkowa okrasa dla zdjecia i moze sie czegos nauczymy,

Pozdrawiam

Jak widac, to juz dosyc wybarwiony losiek, znaczy sie ze troche posiedzial w rzece. Namierzylem go jak sie splawil i zaczalem kombinowac, z pradem, pod prad, w poparzek itd... Udalo sie za trzecim podejsciem. Podczas walki owinal sie plecionka jak baleron i zaczal slabnac. Ale nie obylo sie bez dreszczyka emocji, bo przy podbieraniu wysliznal mi sie, plecionka sie odkrecila a ryba odjechala pod korzenie zapieta jednym grotem. Cale szczescie, ze wymienilem kotwiczki w Executorze.

Tak poza tym to sumiennie pracuje nad obalaniem mitu plecionki wsrod szkockich wedkarzy. Oczywiscie oni tez ja stosuja, ale na koncu dowiazuja metrowy przypon z zylki, zeby im ryb nie odstraszala. No ja tam jakos nie widze problemu :lol: