falgmar Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 Kolega strasznie dociekliwy jest... - catch&release. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ORION99 Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 Gratulacje, tym bardziej, że z mojej rzeki Aha, Troc nie ryba widmo, to FAKT. Łowca Trociorion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heniutek Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 Witajcie,choć długo mnie tu nie było to wejdę dzisiejszą 64.Nie mogę wstawić foty, bo narazie nie potrafię skonfigurować telefonu z kompikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 Agent z krainy deszczowcow o pseudonimie TW Zona znowu zadzialal. Tuz przed wyjsciem nad wode dowiedzialem sie, ze baterie w aparacie padly, a zapasowe tez sa rozladowane. Tak wiec zostalem pozbawiony mozliwosci sfotografowania piekne srebrnej torpedy, ktorej minimalnie zabrakowalo do 90cm. Szkoda wielka. Musze przyznac, ze to chyba najlepsza walka jaka do tej pory ryba mi zafundowala. Musialem zaliczyc splyw rzeka, bo byly krzaki, upadki na kamieniach, bo lososica zdecydowala zejsc okolo 150m z rwacym pradem Donu, no i wiadro adrenaliny... Fotke z komory podsylam Remkowi, moze podrasuje troche, a jak nie to trudno. Pozostana wspomnienia... @falgmar, poprostu pytam, to chyba nie wstyd powiedziec, ze zlapalem i wypuscilem, a wrecz przeciwnie gratulacje, bo nie wiele osob tak postepuje. Wstydem byloby pozowac do fotki z martwa ryba i wstawiac ja jako zywa. Jeszcze raz gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leluchy Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 Wlasnie wrocilem znad PARSETY Niepowiem bo moge powiedziec ze odnioslem sukces zlowilem dwie ryby w dwa dni . Samica 2,30kgSamiec 4,0 kilo pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 Gratki Piotrek. Dwie rybki w dwa dni= piękny wynik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leluchy Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 Waldziu jak to sie mowi Dzien Konia czy jakos tak????????' pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=5362& ;start=0& Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 OK @leluch zaproponowales w privie, zeby pogadac na forum zatem jestem Regulamin jest jaki jest, ale bedac uzytkownikami tego forum zgadzamy sie go przestrzegac. Mi sie od razu nie spodobal i wyrazilem swoja opinie. Czy jest lepiej? Uwazam, ze nie, wystarczy zajzec do watku klenie i rzucic okiem na zdjecia wymiarowych ryb...Wiem, ze to ciezki temat i zaraz pojawi sie moderator, ktory powie, ze bijemy piane, ale coz sprobowac warto. Sytuacja na pomorskich wodach ociera sie o horror. W normalnych warunkach nie widzialbym nic zlego w zabraniu ryby do domu. Ale prawda jest taka ze jest slabo i nie zapowiada sie na poprawe.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leluchy Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 Wlasnie nie zapowiada sie na poprawe a dlaczego ????? bo jestesmy bezsilni ??? a moze by tak wspomagac TMP w okresie zamkniecia rzeki zamiast sie szarpac o bzdury mozna robic zloty i wspierac patrole nad rzekami .Tam juz legelnie w bialy dzien stawiaja sieci i jeszcze sie trzeba z nimi szarpac bo czuja sie bezkarni.WIEC TEMAT JEST OTWARTY !! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocky Opublikowano 16 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2008 Panowie, stan rzek pomorskich -temat ważny. Póki co bądźmy jak najwięcej nad wodą. Obecność wędkarzy jednak trochę przeszkadza kłusolom. Najgorsze zacznie się w okresie ochronnym. Mam wieści z całego pomorza- w rzekach jest pełno ryb. Inna rzecz ,że biorą niechętnie Nad wodę panowie , łowić!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leluchy Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2008 Jak widac zainteresowanie Watkiem jest spore .Czyli widac jak zalezy wlasnie nam na Pomorkich rzekach i ich bogactwu . Ale jesli chodzi o krytykowanie jak ktos zabierze zlowiona rybke lub zle ja trzyma do zdjecia to kazdy ma duzo do powiedzenia .Ja opuszczam to forum i nie mam zamiaru juz tu nawet zagladac. ZEGNAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2008 Chyba wyciagasz zbyt pochopne wnioski kolego. Jest na tym forum grupka trociowych zapalencow, ktorym zalezy na pomorskich rzekach, a ze akurat nie odpowiedzieli to nie znaczy ze temat ich nie interesuje.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasik Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 Jak widac zainteresowanie Watkiem jest spore .Czyli widac jak zalezy wlasnie nam na Pomorkich rzekach i ich bogactwu . Ale jesli chodzi o krytykowanie jak ktos zabierze zlowiona rybke lub zle ja trzyma do zdjecia to kazdy ma duzo do powiedzenia .Ja opuszczam to forum i nie mam zamiaru juz tu nawet zagladac. P.S. Zamiast pierd.... glupoty to zacznijcie DZIALAC i Zrobcie cos dobrego wreszcie dla WOD ,bo jestescie uzytkownikami jej. ZEGNAM Daj przykład - zacznij działać.Takich utyskiwań jest pełno w internecie.I trochę kulturrry, także słowa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 hah, wczoraj i nam udało się złowić po łososiu.Najpierw Ramay 55, chwilę później ja tracę rybę myślę ponad 70cm - nie byłem w stanie utrzymać (powstrzymać) jej przed dzikimi skokami i niestety się wypieła. Ale na zakończenie dołowiłem jeszcze jednego samca - 63. Ramayowa na executora, moja na executorową rapalę. Wszystko to w 2,5h w centrum miasta (jak to Peresada określił jakby w Szczecinie w porcie miał płotki łapać). Zdjęć nie wklejam bo... tu trochę inna rzeczywistość i z rybami inaczej więc zamiast C&R był C&F więc niezgodne z regulaminem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pafek Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Gratulacje , w jakim to mieście ? A nie łapiecie tam na muchi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 W GalwayNa muchi próbowałem ale wiatr nie pozwalał, mimo dużych chęci nie byłem w stanie normalnie łowić na muchę. Więc z braku laku na cast pstrągowy co jeździ w aucie. Dzisiaj woda niższa i totalna lampa. Nawet bez brania choć ryby się środkiem spławiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pafek Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Dzięki. Kraniec Irlandii, hm a nie wiesz czy w okolicy Dublin'a też się znajdą wody pstragowo/łososiowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paskud pomorski Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 to jest taka rapala executor ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 to jest taka rapala executor ? No w tym wypadku rapala okazala sie egzekutorem, co zapewne lowca mial na mysli Wreszcie wrocilem nad wode, tym razem z aparatem. Przed powrotem na poludniowa strawe dalem rade temu samczykowi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Witam, Luko nie wylap mi wszystkich lososi zanim do ciebie dojade :D Gratuluje rybki.Juz nie moge sie doczekac Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Spoczko, ryba w ekspresowym tempie wrocila do wody, jak i pozostale. Jest naprawde niezle, a zakladam, ze pazdziernik powinien byc jeszcze lepszy Caly czas chodzi mi po glowie, to co mowil @standerus, ze wyholowane i wypuszczone lososie nie maja szans na przezycie. Co reszta na to? @baloo jak sie do tego ustosunkujesz? Co mowia badania? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Rapala executor to shad rap czy jakoś takTu nie do końca chodzi o przeżycie - raczej o szanse na zrealizowanie życiowej misji na niskich poziomach energii.Jest taka ksiażka: http://www.amazon.co.uk/Atlantic-Salmon-Illustrated-Natural- History/dp/1873674732 W której jest naprawdę duużo różnych ciekawostek o łososiach. na ile są one prawdziwe nie wiem, musiałbym poprosić Bigosa o przeczytanie i wypowiedzenie się. Ale m.in.-stamtąd jest pomysł rzucania kamieniami jak są a nie żrą-jest tam napisane +- coś takiego: jest pewna określona objętość/pojemność tarlisk charakterystyczna dla każdej rzeki/dorzecza. W niektórych miejscach na świecie gdzie nikt nie prowadzi rozsądnej gospodarki rybackiej jest nadmiar (surplus) ryb wstępujących na tarło w stosunku do możliwości rzeki. Dodatkowo duze ryby wchodzą do rzeki i trą się pierwsze. Jako że tarlisk jest za mało, małe grilsy wchodzące pod koniec sezonu trą się na gniazdach ryb dużych totalnie je rozp.... i nic z tarła ryb dużych - które spędziły kilka zim w morzu nie wychodzi. Dlatego autor twierdzi ze powinno się dość dokładnie określać pojemność tarlisk i surplus odławiać albo wędkarsko albo komercyjnie. Tak przynajmniej to zrozumiałem. I pliz nie bijcie, ja tylko cytuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 @ Standerus, Może część odpowiedzi znajdziesz: http://www.atlanticsalmontrust.org/publications/publications .html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Z tego co wiem książka ma ich rekomendację a Orri Vigfusson napisał wstęp czy jakoś tak... pamięć już nie ta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi