hlehle Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2008 Korzystając z okazji, że na chwilę znalazłem się w Kopenhadze, postanowiłem poszukać troci. Przejrzałem listę łowisk jakie są dostępne dla członków klubu, do którego należę i padło na malutką rzeczkę na północy wyspy.Podobno potrafi tam sporo ryb się pojawiać okresowo, a sezon jest otwarty do 16 listopada.Szybkie obczajenie dojazdu i dojścia na mapie satelitarnej i jazda. 1.5h pociągiem i 2km z buta.Niestety na mapie satelitarnej nie widać było, że strona którą sobie wybrałem jest cała ogrodzona prywatnymi posesjami (a dokładniej polami uprawnymi). Po 3 km marszu zdecydowałem się uderzyć na przełaj i ewentualnie porozmawiać z jakimś gospodarzem czy możliwe jest przejście przez jego teren. Dość szybko na takowego się natknąłem, jeśli chodzi o przejście nie miał nic przeciwko, ale wyjaśnił mi, że łowienie jest możliwe tylko z drugiej strony. Pozostało mi liczyć na to, że woda nie będzie na tyle głęboka żeby się nie przedostać.Dno okazało się dość zapadliwe i zabrakło kilku cm abym się skąpał (śpiochy się przydały). Niestety na miejscu od razu rzucił mi się zły znak w oczy - zero wędkarzy. Duńczycy są bardzo aktywni na forach internetowych i chętnie dzielą się informacjami i jeśli gdzieś pojawia się ryba (szczególnie troć) to można spodziewać się tłumu - tutaj pustka.Następne zaskoczenie to to, że dno strumienia jest porośnięte długimi trawami, które sięgają samej powierzchni. No i niestety bagnisty teren. Nawet kilka metrów od brzegu podłoga z korzeni trawy potrafiła się zarywać i lądowałem po pas w wodzie - mało było miejsc w których swobodnie mogłem obławiać wodę.Po jakimś kilometrze walki z teren zauważyłem oczka na powierzchni wody. Po cichu podszedłem bliżej i przeprowadziłem cały arsenał przynęt w tej okolicy. W końcu nie wytrzymałem i podszedłem bliżej. No i stał sobie taki 70cm samczyk i równo wszystko olewał. Mimo tego że mnie spostrzegł nie schował się. Poszedłem dalej ale z postanowieniem, że w drodze powrotnej jeszcze tu spróbuję. Niestety już go nie było. Rzeczka bardzo mi się spodobała, jednak najwyraźniej ryby jeszcze do niej nie weszły o czym świadczy brak wędkarzy, a także to że mimo dużej przejrzystości zaobserwowałem tylko jedną rybę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2008 A poważnie na jakim czasie robiłeś???? 1/6 sek f/2.8 ISO12800 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spigot Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2008 A poważnie na jakim czasie robiłeś???? 1/6 sek f/2.8 ISO12800 Remas ta pierwsza fota z nocnej wyprawy po prostu kosmos i wcale się nie podlizuję <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2008 co Tu dużo gadać mają ryby to łowią <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 @standerus, ponizej link o c&r lososi. W ostatnim paragrafie odnosza sie do przezywalnosci i podchodzeniu do tarla. Maja na ten temat zgola odmienne zdanie niz twoj kolega ichtiolog. http://www.fishbritain.co.uk/Dee/CatchAndRelease.asp?dom=Dee Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 Nie do końca takKolega rybolog zawsze mówił ze jedyna ryba która nie ma szans na przeżycie to ta co dostanie w palnik. Cała reszta zawsze jakąś szansę ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2008 Jest taka ksiażka: http://www.amazon.co.uk/Atlantic-Salmon-Illustrated-Natural- History/dp/1873674732 W której jest naprawdę dużo różnych ciekawostek o łososiach. na ile są one prawdziwe nie wiem, musiałbym poprosić Bigosa o przeczytanie i wypowiedzenie się. @Standerus, Książka piękna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba_londyn Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2008 witam wszystkichniedlugo sie bede przeprowadzal z londynu do aberdeen i jestem ciekaw jakie licencje sa wymagane aby lowic na rzekach wokul aberdeen, i jakimi metodami mozna lowic. dzieki za informacjepozdrawiamkuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 odnośnie aberdeen coś wiecej powinni powiedzieć chyba - lukomat oraz wiśnia - zwany kogutem... ja niestety nie pomoge... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 Kuba wszystko na temat polowu lososi, troci i pstragow w Aberdeen znajdziesz tutaj:http://adaa.org.uk/home.phpPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba_londyn Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 wielkie dziekipolamania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Nie ma sprawy Kuba, gdybys mial jeszcze jakis pytanie to sluze pomoca. Widze, ze juz koledzy odpalili watek o przygotowaniach do sezonu '09 a ja dopiero co skonczylem '08 Ostatnie dwa tygodnie pazdziernika spedzilem nad woda. Znowu przyjechal moj papa Broda i z kilkudniowa wizyta wpadl @Bujo z kolega. Pogoda zagrala nam na nosie i trzeba bylo sie mocno nakombinowac, zeby cos zlapac. Ostatnie dni sezonu to juz zupelne nieporozumienie - opady sniegu, przymrozki, odwilz, deszcz, itd...Podsumowujac, caly sezon uwazam za udany, poznalem sporo klubowej wody, a do odkrycia zostalo drugie tyle, wiec jeszcze duzo nauki przede mna Aha, no i ostatnia rybka w tym watku z mojej strony - srebrna samiczka z Donu, dosyc nietypowa, bo wiekszosc zlapanych lososi juz od polowy wrzesnia byla w szacie godowej, nie mowiac o tych ktore wyjelismy w pazdzierniku. Widac tej sie nie spieszylo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablos Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Jedna z najpiękniejszych ryb jakie widziałem na fotkach...Ta linia grzbietowa i te ubarwienie - gratulacje Pozdrowki!PS. Jaki masz kołowrotek na kiju??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zanderix Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 @LukoPRZEŚLICZNA RYBCIA PZDRZANDERIX p.s. A wszędzie trąbią o inwestowaniu w złoto - a tu proszę jakie SREBERKO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasik Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 lukomatMasz chyba mocno pogryziony korek?gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Lukomat! Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Dzieki panowie, rybka zaiste byla przeslicznej urody. Szkoda, ze do fotki sie nie przylozylismy, ale byla grubasna i nie chcialem ja za dlugo przetrzymywac poza woda.Zestaw niezmiennie ten sam, korek pogryziony i szumiacy Stradic 4000FH. Na poczatku troche mi to przeszkadzalo, ale poza tym dziala bez zarzutow, wiec sprawy nie ma. Kijek pewnie nie przetrwa kolejnego sezonu, bo to tzw. chrust, ale @Bujo przywiozl ciekawego batsona zbrojonego przez chyba p. Pietrzaka. Jakby odjac rezonans, kilka innych bajerow i troche go usztywnic nadawalby sie na loski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzecho Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Piękna ryba, niesamowite ubarwienie pzdrGrzecho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałR Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 piękne Rybsko i zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 Luko, przepiękna ryba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackybrown Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 panowie u nas sezon jeszcze trwa (bo nasze bajorko jeszcze nie zamarzlo) oto samiczka z wczoraj niestety zdjatko z komory pozd jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2008 Oj ... tłuściutkie, piękne Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasik Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2008 Oko bieleje!Co to za wobler? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2008 Pointer Luky Craft'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2008 Nie, no chłopaki, toż to jakaś tortura. Serwujecie piękne rybki - których oczywiście gratuluje, a u nas w tym roku post się szykuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi