Skocz do zawartości

Otarcia i rysy na blanku

zorak

Rekomendowane odpowiedzi

Rysami się nie przejmuj nie mają żadnego wpływu na wędke, zresztą niektóre blanki w ogóle nie są polakierowane. Miałem kiedyś shimano gdzie lakier był tylko na omotkach, piekielnie mocna. Nie wiem w jaki sposób cieniutka warstwa lakieru miałaby wzmocnić wędzisko.

Edytowane przez trinited

Rysami się nie przejmuj nie mają żadnego wpływu na wędke, zresztą niektóre blanki w ogóle nie są polakierowane. Miałem kiedyś shimano gdzie lakier był tylko na omotkach, piekielnie mocna. Nie wiem w jaki sposób cieniutka warstwa lakieru miałaby wzmocnić wędzisko.

Cześć. Co do powierzchniowych zarysowań masz 100 % racji ale jeśli idzie o pęknięcia powłoki lakierniczej to już nie. Ta powłoka wzmacnia i współpracuje z właściwą konstrukcją grafitową i co do tego nie mam żadnych wątpliwości - dotyczy to tak wędek jak i np sztywnych, grafitowych ram rowerowych. Taka technologia, że ten lakier nie jest wyłącznie elementem designu.

Robert.

A wędki z nielakierowanymi blankami......jest takich całkiem sporo ....albo specjalnie oskrobane, bo lakier spowalniał ich akcje....łowią i się jakoś nie rozpadają, nie łamią......Lakier na blanku pełni tylko funkcję estetyczną....ewentualnie chroni przed jakimiś mikrosyskami

Nie mam dość wiedzy by się upierać - powtarzam jedynie to co kiedyś tłumaczył mi kolega mający wiedzę o różnych karbonowych technologiach.

Skoro zdarcie lakieru ma wpływ na akcję wędki to w jakiejś mierze potwierdzasz moją tezę. Nie twierdzę też, że wędka z uszkodzoną powłoką lakierniczą od razu ma się rozlecieć.

RB.

Na akcję może mieć przy bardzo ustępliwych lekkich konstrukcjach. Inna sprawa czy odczujemy to ładując kij z wabikiem. Bo machając na sucho często tak. Współpracuje oczywiście, bo posiada jakiś moduł sprężystości, jest elastyczny i połączony na trwałe. Ale nieporównywalny do kompozytu węgla. Zatem moim zdaniem ten wpływ na kinematykę i wytrzymałość kija jest znikomy, promile.