Skocz do zawartości

Węzeł plecionka - fluorocarbon

jabr

Rekomendowane odpowiedzi

Na sandacze używam przyponu z fluorocarbonu, długiego nawet na 1 m. Stosuję PP i używam węzła Albright. Problem jest przy wyrzucie - po pewnym czasie , przy wyrzucie czuć węzeł. Poza tym jest najsłabszym miejscem zestawu. Chciałbym go wzmocnić i zabezpieczyć poprzez pomalowanie lakierem/klejem.

Czy możecie jakiś polecić - nierozpuszczający żyłki i plecionki, a jednocześnie elastycznym.

PS

Od razu wyjaśnię dlaczego 1m - używam cieniutkich plecionek 5 - 8 lb PP - nie dają dużego zwisu na większej odległości, zapewniają odpowiednia czułość zestawu - na płytkim (do 2m ) i bezzaczepowym łowisku maja wystarczającą wytrzymałość. Przypon z fuorocarbonu grubości 0,28  zapewnia spowolnienie opadu, niewidoczność ;), zabezpieczenie przed przetarciem.

Może to i tylko moje odczucie, ale mówi mi ono iż wzrosła ilość brań  :rolleyes:

Serwus!

Wypróbuj kolego węzła mahin knot :) Używam z powodzeniem go od paru ładnych lat ( z różnymi linkami głównymi i kilkoma rodzajami FC) i nie ma problemu z jego układaniem się na przelotkach etc. :) Wytrzymałość- nie chcę skłamać, ale bliska 100%. Nigdy mi sam węzeł nie zawiódł.

Poniżej instrukcja:

http://www.youtube.com/watch?v=XSvnfGS4CmM

Pozdrawiam!

• Like 1

Super glue czy jakaś kropelka i będzie ok, dostępne też w wersji elastycznej.

W przypadku zaczepu puszcza palomar przy agrafce, ewentualnie pęka przypon jeżeli był już sponiewierany a nie chciało się go wymienić.

Nie zdarzyło mi się aby zestaw pękł na węźle Albright.

Dziękuje za podpowiedzi.

Nie miałem zastrzeżeń do węzła Albright jako do słabego - po zawiązaniu jest OK. Tak jak napisałem po dużej ilości rzutów, uderzając o przelotki najprawdopodobniej się osłabia.

Tak więc popróbuję zarówno nowe węzły jak i wzmacnianie węzłów "kropelką".

• Like 1

to jest ten sam wezel :)

W pierwszym filmiku robisz 3 obroty w każdą stronę podwójnie złożoną plecionką a w tym drugim 7 obrotów tam i spowrotem pojedynczą ...byc może wychodzi na to samo ale w tej drugiej opcji łatwiej zaciągnąć(uformować)węzeł.

Edytowane przez Gobio Gobio

jabr,- ja też używam albercika ;)  i także obserwuję jakby większa ilość brań w porównaniu z kolegami ale także mam obawy przed robieniem z tego teorii, bo za mało jeszcze doświadczeń ale ostatnio zrezygnowałem z FC na rzecz miększego VEP i jest o niebo lepiej!!!!

Nie stosuje tak długiego odcinka jak Ty bo 50-60cm z linką ok 20lb ale u mnie lata dobrze przez przelotki. Robię 15 oplotów plecionką i obcinam VEP-a najkrócej jak sie da a wystający odcinek plecionki przypalam trzymając w cążkach tak na 1mm a jak się uda to jeszcze krócej, działa i się nie urywa....

Pitt ma 100% racji polecił mi go i jestem bardzo zadowolony ale nadaje sie raczej do grubych FC :)

Nie zabezpieczam. Z uwagi na prostotę, średnie zestawy (np. 15 lb PP+ 0,33 FC) wiążę tym węzłem

http://www.netknots.com/fishing_knots/albright-special/

Działa bez zarzutu.

Zdarzało się coś odstrzelić gdy FC był zbyt rzadko kontrolowany ale węzeł trzymał zawsze.

• Like 1

Nie zabezpieczam. Z uwagi na prostotę, średnie zestawy (np. 15 lb PP+ 0,33 FC) wiążę tym węzłem

http://www.netknots.com/fishing_knots/albright-special/

Działa bez zarzutu.

Zdarzało się coś odstrzelić gdy FC był zbyt rzadko kontrolowany ale węzeł trzymał zawsze.

Oooo i dużo łatwiejszy niż slim beauty 

Ja stosuje coś takiego.

Sprawdza sie na każdej grubości plecionki i fluorocarbonu.

http://youtu.be/1r7E-z2gc3k

Prosze nie komentowac bajzlu na tarasie. Zona remont wymyśliła. :P

Edytowane przez MIGOTKA

Najwyższa nota za zaangażowanie w temat i najniższa za wykonanie.

W trakcie filmu głównie widać taras :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  

Węzeł prawdopodobnie pewny i mocny ale jego wykonanie na łowisku,- tragedia :(  6 min, bobinka itd....Chyba mało praktyczne ;)

jabr,- ja też używam albercika ;)  i także obserwuję jakby większa ilość brań w porównaniu z kolegami ale także mam obawy przed robieniem z tego teorii, bo za mało jeszcze doświadczeń ale ostatnio zrezygnowałem z FC na rzecz miększego VEP i jest o niebo lepiej!!!!

Nie stosuje tak długiego odcinka jak Ty bo 50-60cm z linką ok 20lb ale u mnie lata dobrze przez przelotki. Robię 15 oplotów plecionką i obcinam VEP-a najkrócej jak sie da a wystający odcinek plecionki przypalam trzymając w cążkach tak na 1mm a jak się uda to jeszcze krócej, działa i się nie urywa....

ciągle szukam wytłumaczenia w braku przekazywania w mordki ryb (nie musi wcale dotknąć) potencjału elektrycznego zgromadzonego na PE

ano w wodzie z części nad wodą, na której zbierają się ładuki- są badania nad tym w USA i Japonii, po tym jak strasznie spadły wyniki rybakom, którzy owego czasu zaczęli stosować PE do połowu Tuńczyków i innych dużych ryb morskich

ps. to oczywiście mikro prądy, ale podobno ryby je wyczuwają, na razie innego wytłumaczenia nie widzę, widoczność to bzdura, a praca przynęty na FC-VEP gorsza

zakladajac, jak mniemam prawidlowo, ze linka schodzi z metalowej szpuli, po metalowych przelotkach, przymocowanych do grafitowego blanku ... hmm ... jak ma sie naladowac? no chyba, ze ktos na dywanie lub na plastikowej lace stoi i lowi? woda ma zbyt wysoki opor, zeby tak maly ladunek mogl przeskoczyc - wychodze z zalozenia, ze maly, poniewaz uwazam, ze nie jest mozliwe, aby przy wedkowaniu linka mogla sie w ogole naladowac ... najlepszy przyklad, ktory chyba kazdy wedkarz przezyl na wlasnej skorze, to mrozna zima ... mnie jeszcze nigdy ESD nie kopnelo, choc rzadko kiedy lowie w butach innych niz z gumowa podeszwa, a zima lowie bardzo chetnie :)

po pierwsze nie ma szans abyś taki prąd był w stanie wyczuć, linka nie musi stykać się z metalowymi powierzchniami, aby wytworzył się na niej Potencjał elektryczny, a potem wystarczy różnica potencjałów

ze mnie elektryk żaden, piszę tylko to co czytałem, a na dzień dzisiejszy nie znalazłem innego bardziej prawdopodobnego wytłumaczenia, jak to mówił pewien gość - jeśli odrzuci się wszystko co prawdopodobne, to najbardziej nieprawdopodobne musi być prawdą ;)

to taki kamyczek do dyskusji - macie inne wytłumaczenia, chętnie przyjmę bardziej prawdopodobne :)