Skocz do zawartości

Przygotowanie do sezonu - Pstrągi 2008

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Miesiąc do rozpoczęcia sezonu pstrągowego. Ciągnie mnie jak wilka do lasu ... postanowiłem własnie utworzyć wątek o naszych pstrągach z sezonu 2008.

Pamiętacjcie publikujemy tylko zdjęcia C&R. Mile widziane opowiadania, opowieści, gawędy ...

Pozdrawiam

Remke

• Odpowiedzi 80
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

właśnie wróciłem znad rekonesansu nad rzeczką (oczywiście bez wędki)

Poniżej wypłycenia ze żwirkiem kręciło się kilka ryb w granicach 30-40 cm a prawie na samym wypłyceniu stała krowa w granicach 70cm.

U nas jest mało miejsc gdzie pstrągi mogą się wytrzeć więc miejsca te są okupowane przez ryby najsilniejsze znaczy najwiękrze.

Zastanawia mnie tylko czy ona pilnowała gniazda (nie zauważyłem takiego) czy też to jeszcze jest tarło a te mniejsze ryby to zalotnicy.

Tak czy siak jest to optymistyczny akcent przed sezonem :mellow:

Po co czekać i nie robić nic kiedy w wielu rzeczkach pstrągowych poniżej hodowli i na odcinkach specjalnych (Rudawa ,Wisła) można poławiać w śnieżnej scenerii bliskiego kuzyna naszego kropka- TĘCZAKA. Ryba pięknie ubarwiona, silna, dostarczająca tych samych emocjii podczas holu a na dodatek świetnie bierze na spinning lub muchę. Czego chcieć więcej?

Ja już odliczam dni do styczenia :mellow: . W tej chwili czekam na nową forme do główek i jak wszystko pójdzie dobrze w połowie miesiąca powinna być u mnie. Wtedy pozostanie już tylko odlewanie i kręcenie kogutków pstrągowych :mellow:

@sith

mam pytanko w tym wobku łamanym,z 2 części jak umieszczasz obciążenie???

nigdy ich nie robiłem a słyszałem ,żenie żle pracują?

pozdro

W przedniej części wokół oczka na kotwicę, a w drugiej wzdłuż osi wobka, ale tylko tyla aby wypoziomować go. To jest prototyp więc nie wiem też jak będzie się zachowywał w wodzie. Zbyt duże obciążenie w drugiej części może tłumić jego pracę, więc ołowiu dałem tak aby aby.

Ja już odliczam dni do styczenia :mellow: . W tej chwili czekam na nową forme do główek i jak wszystko pójdzie dobrze w połowie miesiąca powinna być u mnie. Wtedy pozostanie już tylko odlewanie i kręcenie kogutków pstrągowych :mellow:

Witam, czy jest możliwość, odkupienia troche główek?

Ja czekając na 1 stycznia, łowię lipienie :mellow:

Sezon zaczne 1 stycznia na trociach, ale już w pierwszą sob-niedz stycznia pstrągi, oczywiście jak pogoda pozwoli.

pozdrawiam Paweł

Witam,

Ja z utesknieniem czekam na 2008. W UK bedzie to trwalo do 15 marca, bo wtedy konczy sie okres ochronny. Do tego momentu pozostaja lipienie i szczuple. Nie moge sie doczekac bo poznalem kilka nowych lowisk obfitujacych w duze ryby.

Rok 2007 byl dla mnie bardzo udany. Najpierw w Szwecji zlapalem rybke 70 cm, ale do tej pory nie wiadomo czy byl to pstrag czy troc jeziorowa. Na sam koniec sezonu udalo mi sie skusic kilka duzych ryb z najwieksza 55 cm. Byly na wedce tez sporo wieksze ale odzyskaly wolnosc przed sfotografowaniem.

Wszystkim zycze samych sukcesow :D :D :D

Pozdrawiam,

Bujo

Witajcie.

Ja zaczynam sezon oczywiście trociami na Parsęcie, jak już mi

się znudzi to jadę na kropki, chociaż tak na prawdę wolę zaczynać sezon pstrągowy w lutym, te styczniowe są jednak jeszcze słabe i wolę zostawić je w spokoju.

Pozdro Jachu

a ja razem z milo26 zmieniamy taktyke... w nastepnym sezonie jedziemy tam gdzie: bedzie mniej ludzi i zarazem gdzie troć i pstrąg moze sie trafić :mellow:

mam nadzieje ze bedzie sie czym pochwalic... tylko zastanawiam sie jeszzcze ktora wedka na wode zabrac... mocą bardziej w strone pstrąga czy troci i losia :mellow: :unsure: :unsure: :unsure:

Pstrąga Mifciu pstrąga.

Ty rób rekonesans, oznaczaj miejscówki i nie waz mi się kłuć ryb :mellow:

Na ich pokłucie przyjdzie czas pużniej

to ja moze zeby sie nie narazac Wam i rybom... pobawie sie w smaczka ... i bede testowal przynety bez kotwiczek :mellow:

Remku! To nie fair!

Wątek powinien otworzyć pierwszy pstrąg sezonu! :mellow:

Mnie też już węda swędzi, tym bardziej, że ostatnio dostałem dwa nowe kijki pstrągowe..

Pozdrawiam i mam nadzieję, że już wkrótce zobaczymy pierwsze fotki w kropki.

ps. nie do końca zgadzam się z opinią, że tęczak to bliski kuzyn potokowca... :unsure: