Opis choroby jest taki. Urlop-dwa tygodnie nad świetne znanym sielawowym jeziorem w Wielkopolsce. Dno zarośnięte, ostre spadki, blaty i sielawowe głębie do 34 m gdzie roi się na echu od sielaw ( występują od 7 do 24 metrów - takie są odczyty). Z łowieniem okoni, garbusków i niewielkich szczupaków nie ma problemu na spinn ( w ciągu dwóch tygodni około 500 okoni i 36 szczupaków, jednak największy 72 cm). Rano i wieczorem po godzinie poświecam na trollowanie troszkę po toniach gdzie sielawa, troszkę po spadach i 8 metrowych blatach gdzie jest sporo płoci i okonia. Ile można łowić pięćdziesiątaki? Efekt? Jednego dnia po zachodzie słońca na Tail Dancera 11 cm szczupak 58 cm na 7 metrowym stoku...nic więcej.
Stosowane przynęty: Tail Dancer- schodzi do 9 metrów
Dorado Invader płoć 11 cm-schodzi na 5-6 metrów- mialem szczuple na niego na tym jeziorze
Węgorz 20 cm Savage gear z głowką 25 gramów w tygrysich kolorach- schodzi do 5 m
rapala shad rap 9 cm wchodzi na 4 metry- miałem kilka szczupłych na niego na tym jeziorze
Sąsiad który pływa na silniku wzdłuż brzegu i łowi na jedna przynęte świata -algę 3 miał w tym czasie kilkanaście szczupłych do 2 kg.
Uznałem te przynęty za najsensowniejsze, windy nie posiadam- jestem przekonany , że szczupak nawet ten sielawowy wychodzi do powierzchni.
prędkość trollowania- 4-5 km/h-sprawdzana w aplikacji na telefonie
środek trollowania: wiosła- jezioro ma 180 ha więc sama operacja znoszenia wnoszenia silnika za duzo trwa, a ja lubię wiosłować.
wypuszczanie przynęty- okolo 40- 50 m
żyłka 0, 27
drobnica- płoc, okoń, sielawa ( stwiierdzono w żołądkach zębaczy). Jezioro trudne wędkarsko- 30 lat łowienia pozwoliło odkryć kilka jego tajemnic.
Szczupaka małego jest sporo, duży trafia się rzadziej, raz w roku na spina łowię jedną- dwie sztuki około 80 cm. Chcę jednak strzału tego mitycznego sielawowca- wiecie o co chodzi:))))
Miedzy ławicami sielaw stoją też inne ryby, sprawdzaliśmy to na dwóch echach.
Pytanie
kolay
witajcie:)
Opis choroby jest taki. Urlop-dwa tygodnie nad świetne znanym sielawowym jeziorem w Wielkopolsce. Dno zarośnięte, ostre spadki, blaty i sielawowe głębie do 34 m gdzie roi się na echu od sielaw ( występują od 7 do 24 metrów - takie są odczyty). Z łowieniem okoni, garbusków i niewielkich szczupaków nie ma problemu na spinn ( w ciągu dwóch tygodni około 500 okoni i 36 szczupaków, jednak największy 72 cm). Rano i wieczorem po godzinie poświecam na trollowanie troszkę po toniach gdzie sielawa, troszkę po spadach i 8 metrowych blatach gdzie jest sporo płoci i okonia. Ile można łowić pięćdziesiątaki? Efekt? Jednego dnia po zachodzie słońca na Tail Dancera 11 cm szczupak 58 cm na 7 metrowym stoku...nic więcej.
Stosowane przynęty: Tail Dancer- schodzi do 9 metrów
Dorado Invader płoć 11 cm-schodzi na 5-6 metrów- mialem szczuple na niego na tym jeziorze
Węgorz 20 cm Savage gear z głowką 25 gramów w tygrysich kolorach- schodzi do 5 m
rapala shad rap 9 cm wchodzi na 4 metry- miałem kilka szczupłych na niego na tym jeziorze
Sąsiad który pływa na silniku wzdłuż brzegu i łowi na jedna przynęte świata -algę 3
miał w tym czasie kilkanaście szczupłych do 2 kg.
Uznałem te przynęty za najsensowniejsze, windy nie posiadam- jestem przekonany , że szczupak nawet ten sielawowy wychodzi do powierzchni.
prędkość trollowania- 4-5 km/h-sprawdzana w aplikacji na telefonie
środek trollowania: wiosła- jezioro ma 180 ha więc sama operacja znoszenia wnoszenia silnika za duzo trwa, a ja lubię wiosłować.
wypuszczanie przynęty- okolo 40- 50 m
żyłka 0, 27
drobnica- płoc, okoń, sielawa ( stwiierdzono w żołądkach zębaczy). Jezioro trudne wędkarsko- 30 lat łowienia pozwoliło odkryć kilka jego tajemnic.
Szczupaka małego jest sporo, duży trafia się rzadziej, raz w roku na spina łowię jedną- dwie sztuki około 80 cm. Chcę jednak strzału tego mitycznego sielawowca- wiecie o co chodzi:))))
Miedzy ławicami sielaw stoją też inne ryby, sprawdzaliśmy to na dwóch echach.
Co poradzicie?
Top użytkownicy dla tego pytania
47
19
15
14
Popularne dni
14 Cze
16
21 Mar
14
24 Paź
13
14 Sty
11
Top użytkownicy dla tego pytania
krzysiek 47 odpowiedzi
Kadet 19 odpowiedzi
WhiteWillow 15 odpowiedzi
kolay 14 odpowiedzi
Popularne dni
14 Cze 2013
16 odpowiedzi
21 Mar 2014
14 odpowiedzi
24 Paź 2014
13 odpowiedzi
14 Sty 2014
11 odpowiedzi
Popularne posty
pitt
mowiac szerze, czytajac takie wypowiedzi, nie wyobrazam sobie jak mozna zdobyc jakiekolwiek doswiadczenie, nie tylko wedkarskie ... natomiast wobrazam sobie doskonale, dlaczego coraz wiecej osob nie c
krzysiek
Mam kilka uwag, częściowo powielających się z poprzednio podanymi: Pomnóż wielkość wabików x 2. Shady od 10cm w górę i minnowy od 13-14cm to dla mnie minimum. Rippery 9 cali, bulldawgi 12 cali, wahadó
krzysiek
Jak łatwo zauważyć, nawet na podstawie pobieżnych oględzin, szczupak to nie tuńczyk. Zasadnicza różnica polega na tym, że szczupak, nawet toniowy, nie jest rybą pelagiczną, nie pływa aktywnie, nie prz
Opublikowane grafiki
209 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi