Skocz do zawartości
  • 0

trolling sielawowy jednak nie tak prosty jak drut

kolay

Pytanie

witajcie:)

Opis choroby jest taki. Urlop-dwa tygodnie nad świetne znanym sielawowym jeziorem w Wielkopolsce. Dno zarośnięte, ostre spadki, blaty i sielawowe głębie do 34 m gdzie roi się na echu od sielaw ( występują od 7 do 24 metrów - takie są odczyty). Z łowieniem okoni, garbusków i niewielkich szczupaków nie ma problemu na spinn ( w ciągu dwóch tygodni około 500 okoni i 36 szczupaków, jednak największy 72 cm). Rano  i wieczorem po godzinie poświecam na trollowanie troszkę po toniach gdzie sielawa, troszkę po spadach i 8 metrowych blatach gdzie jest sporo płoci i okonia. Ile można łowić pięćdziesiątaki? Efekt? Jednego dnia po zachodzie słońca na Tail Dancera 11 cm szczupak 58 cm na 7 metrowym stoku...nic więcej.

Stosowane przynęty: Tail Dancer- schodzi do 9 metrów

Dorado Invader płoć 11 cm-schodzi na 5-6 metrów- mialem szczuple na niego na tym jeziorze

Węgorz 20 cm Savage gear z głowką 25 gramów w tygrysich kolorach- schodzi  do 5 m

rapala shad rap 9 cm wchodzi na 4 metry- miałem kilka szczupłych na niego na tym jeziorze

Sąsiad który pływa na silniku wzdłuż brzegu i łowi na jedna przynęte świata -algę 3 :) miał w tym czasie kilkanaście szczupłych do 2 kg.

Uznałem te przynęty za najsensowniejsze, windy nie posiadam- jestem przekonany , że szczupak nawet ten sielawowy wychodzi do powierzchni.

prędkość trollowania- 4-5 km/h-sprawdzana w aplikacji na telefonie

środek trollowania: wiosła- jezioro ma 180 ha więc sama operacja znoszenia wnoszenia silnika za duzo trwa, a ja lubię wiosłować.

wypuszczanie przynęty- okolo 40- 50 m

żyłka 0, 27

drobnica- płoc, okoń, sielawa ( stwiierdzono w żołądkach zębaczy). Jezioro trudne wędkarsko- 30 lat łowienia pozwoliło odkryć kilka jego tajemnic.

Szczupaka małego jest sporo, duży trafia się rzadziej, raz w roku na spina łowię jedną- dwie sztuki około 80 cm. Chcę jednak strzału tego mitycznego sielawowca- wiecie o co chodzi:))))

Miedzy ławicami sielaw stoją też inne ryby, sprawdzaliśmy to na dwóch echach.

Co poradzicie?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Widać o co biega z Perchami 12F? :)

Od góry: najnowszy, poprzedni, pierwszy.

Analogicznie od lewej: najnowszy, poprzedni, pierwszy.

Zwróć uwagę, że najnowsza F-ka ma ster osadzony bardziej płasko niż poprzednie (i oczywiście mniejszy). Z kolei najstarsza (unikat, nówka sztuka nie śmigana) ma ster osadzony w zupełnie innym miejscu, bardziej z przodu, bliżej oczka.

post-45861-0-29557500-1391757758_thumb.jpg

post-45861-0-74830300-1391757775_thumb.jpg

• 0

Czy to jest termoklina ?

O czym informuje nas ta linia?

Jakie informacje mogę uzyskać wiedząc na jakiej jest głębokości ?

http://www.youtube.com/watch?v=C4x7qdcJq9o&feature=youtu.be

0-25

Pozdrawiam

Edytowane przez Czaplak1983

• 0

Nie będę oryginalny, poczytaj wiki. Poza tym:

http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/relacje/jezioro-czterech-kantonow-czyli-tam-gdzie-zeb-r254

http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/artykuly/ani-diabel-ani-glebina-czyli-malym-pontonem-n-r270

oraz lupa i j.pl. Na forum jest sporo informacji. Filmu niestety nie odtworzę, w pracy nie mam YT.

• 0

Witam.

Mam taka propozycje koledzy.

Moze podacie przyklady wagi dopalow i osiaganych glebokosci konkretnych najbardziej popularnych wobkow Rapali czy Salmo, (np. skiner 15) majac na uwadze oczywiscie dl. wypustu linki, predkosc lodzi. Napewno przydadza sie takie cenne informacje niejednemu raczkujacemu w trolingu, hm....naprzyklad mi. Z gory dzieki.

Edytowane przez Kadet

• 0

Panowie, super wątek. Jednak mam pewien pomysł, sugestię.

Czy użytkownicy, którzy trollingują w dobrych łowiskach i mają jakieś konkretne wyniki - Krzysiek, Harry, Pumba, Mario, Pitt i inni wtajemniczeni, przechodząc do meritum, czy jest opcja żeby każdy z Was zaproponował 10 podstawowych woblerów, którymi da się obskoczyć polskie jeziora i głębokość do 12/15 metrów?

Może w ten sposób powstanie ciekawy niezbędnik dla początkujących?

Edytowane przez wojciiech

• 0

mysle, a nawet wiem, ze na forum znajduje sie dosyc obszerny material traktujacy temat dodatkowych obciazen, dlugosci smyczy a to wszystko pod katem konkretnych modeli woblerow ale, jak zawsze, trzeba poszukac i kotleta i odswierzyc :)

Smiem watpic czy jest na forum material opisujacy glebokosc pracy przynet trolingowych pracujacych zaleznie od wagi dopalu ( konkretne modele). Pomysl wojciecha jest rownie ciekawy chociaz w tym wypadku faktycznie na forum juz bylo pisane na ten temat.

• 0

Czy użytkownicy, którzy trollingują w dobrych łowiskach i mają jakieś konkretne wyniki - Krzysiek, Harry, Pumba, Mario, Pitt i inni wtajemniczeni, przechodząc do meritum, czy jest opcja żeby każdy z Was zaproponował 10 podstawowych woblerów, którymi da się obskoczyć polskie jeziora i głębokość do 12/15 metrów?

Nie łowię na polskich jeziorach i nie wiem, czym się je "obsługuje". Służę za to informacją nt. przynęt i wód, gdzie są ryby. Ale mam propozycję: ponieważ ja już tą pracę wykonywałem kilkukrotnie, nawet wklejałem foty arsenału na otwartą wodę, to może ktoś spragniony porządkowania i systematyzowania wiedzy odnajdzie te treści i je wklei. Uczciwe postawienie sprawy, prawda? :) Nie mam nic przeciwko użyciu moich wpisów i zdjęć do budowy "niezbędnika".

• 0

Smiem watpic czy jest na forum material opisujacy glebokosc pracy przynet trolingowych pracujacych zaleznie od wagi dopalu ( konkretne modele).

smiem twierdzic, ze jest tak ja mowie :)

Nie łowię na polskich jeziorach i nie wiem, czym się je "obsługuje". Służę za to informacją nt. przynęt i wód, gdzie są ryby. Ale mam propozycję: ponieważ ja już tą pracę wykonywałem kilkukrotnie, nawet wklejałem foty arsenału na otwartą wodę, to może ktoś spragniony porządkowania i systematyzowania wiedzy odnajdzie te treści i je wklei. Uczciwe postawienie sprawy, prawda? :) Nie mam nic przeciwko użyciu moich wpisów i zdjęć do budowy "niezbędnika".

dito

• 0

Witam.

Mam taka propozycje koledzy.

Moze podacie przyklady wagi dopalow i osiaganych glebokosci konkretnych najbardziej popularnych wobkow Rapali czy Salmo, (np. skiner 15) majac na uwadze oczywiscie dl. wypustu linki, predkosc lodzi. Napewno przydadza sie takie cenne informacje niejednemu raczkujacemu w trolingu, hm....naprzyklad mi. Z gory dzieki.

Jak dla mnie takie informacje są... wszystko mamy pisać? Trolling w PL jednak nie wszędzie jest zakazany. Wystarczy mieć dodatkową agrafkę na dopał, ustawić się na wodzie 4-8m i pudło wobków do testów(plus dopały) no i echo(jak chcesz trollingować to raczej niezbędne). To co przetestujesz sam na dłużej zostanie w pamięci niż jakieś zestawienie zbiorcze z forum. Nie wyobrażam sobie sytuacji, że jestem na wodzie i z kartki czytam: Skinner 15 + dopał 50gr na lince 30m = tyle i tyle(nie testowałem tej konfiguracji więc nie piszę na ile zejdzie). I większości też konkretnie nie pamiętam ale na łowisku ustawię sobie jak chcę bo praktyka się liczy a nie internet ;) . Na ostatnim wyjeździe bawiłem się np obrotówką Mepps Lusox 3 na dopale. 30gr było za dużo na wodę 1.5-2m a 20gr było w sam raz(goła blacha bez orginalnego ciężarka tego na druciku). Ryba żadna nie wzięła ale w pamięci zostaje co się robiło. Rada moja, próbuj sam.

P.S. W ten sposób da się wyczaić prowadzenie nad dnem przy konkretnym dopale i konkretnej długości lince oraz znanej głębokości(średnica linki też ważna). A to na jakiej głębokości biorą ryby  to już niestety inna bajka. Do tego oprócz miejsca gdzie wolno trollingować musi być jeszcze rybne łowisko.

Edytowane przez Krisu23

• 0

Był (jest?) taki wątek, który założył Guzu jakieś 2 lata temu, nazywał się "Drabinka faworytów". Z tego co pamiętam było tam niezłe "how to" na co, na ile schodzi itp itd. Poszukaj, powinno być gdzieś w czeluściach forum.

• 0

Krzysiek, fotki oczywiście pamiętam. Forum przeglądałem pod tym kątem wielokrotnie. Rozumiem też jak i dlaczego tak stawiasz sprawę :) Może i bym podsumował, tyle że przy mojej ignorancji zapewne wyszło by to karykaturalne.

Przetrzepię jeszcze raz Wasze wpisy i spróbuję zestawić sobie jakiś set startowy.

Pumba - dzięki!

Jest i ranking

http://jerkbait.pl/topic/6028-trolling-drabinka-faworytow/page-2

pozdrowienia

Edytowane przez wojciiech

• 0

Jak dla mnie takie informacje są... wszystko mamy pisać? Trolling w PL jednak nie wszędzie jest zakazany. Wystarczy mieć dodatkową agrafkę na dopał, ustawić się na wodzie 4-8m i pudło wobków do testów(plus dopały) no i echo(jak chcesz trollingować to raczej niezbędne). To co przetestujesz sam na dłużej zostanie w pamięci niż jakieś zestawienie zbiorcze z forum. Nie wyobrażam sobie sytuacji, że jestem na wodzie i z kartki czytam: Skinner 15 + dopał 50gr na lince 30m = tyle i tyle(nie testowałem tej konfiguracji więc nie piszę na ile zejdzie). I większości też konkretnie nie pamiętam ale na łowisku ustawię sobie jak chcę bo praktyka się liczy a nie internet ;) . Na ostatnim wyjeździe bawiłem się np obrotówką Mepps Lusox 3 na dopale. 30gr było za dużo na wodę 1.5-2m a 20gr było w sam raz(goła blacha bez orginalnego ciężarka tego na druciku). Ryba żadna nie wzięła ale w pamięci zostaje co się robiło. Rada moja, próbuj sam.

P.S. W ten sposób da się wyczaić prowadzenie nad dnem przy konkretnym dopale i konkretnej długości lince oraz znanej głębokości(średnica linki też ważna). A to na jakiej głębokości biorą ryby  to już niestety inna bajka. Do tego oprócz miejsca gdzie wolno trollingować musi być jeszcze rybne łowisko.

Jakos nie wyobrazam sobie zeby podczas lowienia tracic jeszcze czas na doswiadczenia w ustawianiu przynet pod katem glebokosci pracy. Gratuluje takze pamieci. Jezeli chodzi o mnie to raczej nie zapamietalbym wagi dopalow i innych parametrow do okolo 15 wobkow. Co do testow... Porady o jakie proponowalem mialy by tylko miec charakter orientacyjny. Testy byly zaplanowane i zaczynam od przyszlego tygodnia. Po wszystkim napisze co i jak w stylu :

Jaxon karas 11 - dopal - 20gr. dl. linki - 30m. 0,19mm.

• 0

Jakos nie wyobrazam sobie zeby podczas lowienia tracic jeszcze czas na doswiadczenia w ustawianiu przynet pod katem glebokosci pracy. Gratuluje takze pamieci. Jezeli chodzi o mnie to raczej nie zapamietalbym wagi dopalow i innych parametrow dla okolo 15 wobkow. Co do testow... Porady o jakie proponowalem mialy by tylko miec charakter orientacyjny. Testy byly zaplanowane i zaczynam od przyszlego tygodnia. Po wszystkim napisze co i jak w stylu :

Jaxon karas 11 - dopal - 20gr. dl. linki - 30m. 0,19mm.

• 0

Jakos nie wyobrazam sobie zeby podczas lowienia tracic jeszcze czas na doswiadczenia w ustawianiu przynet pod katem glebokosci pracy.

mowiac szerze, czytajac takie wypowiedzi, nie wyobrazam sobie jak mozna zdobyc jakiekolwiek doswiadczenie, nie tylko wedkarskie ... natomiast wobrazam sobie doskonale, dlaczego coraz wiecej osob nie chce sie dzielic wiedza, nie tylko na tym forum :)

• Like 9