Skocz do zawartości
  • 0

trolling sielawowy jednak nie tak prosty jak drut

kolay

Pytanie

witajcie:)

Opis choroby jest taki. Urlop-dwa tygodnie nad świetne znanym sielawowym jeziorem w Wielkopolsce. Dno zarośnięte, ostre spadki, blaty i sielawowe głębie do 34 m gdzie roi się na echu od sielaw ( występują od 7 do 24 metrów - takie są odczyty). Z łowieniem okoni, garbusków i niewielkich szczupaków nie ma problemu na spinn ( w ciągu dwóch tygodni około 500 okoni i 36 szczupaków, jednak największy 72 cm). Rano  i wieczorem po godzinie poświecam na trollowanie troszkę po toniach gdzie sielawa, troszkę po spadach i 8 metrowych blatach gdzie jest sporo płoci i okonia. Ile można łowić pięćdziesiątaki? Efekt? Jednego dnia po zachodzie słońca na Tail Dancera 11 cm szczupak 58 cm na 7 metrowym stoku...nic więcej.

Stosowane przynęty: Tail Dancer- schodzi do 9 metrów

Dorado Invader płoć 11 cm-schodzi na 5-6 metrów- mialem szczuple na niego na tym jeziorze

Węgorz 20 cm Savage gear z głowką 25 gramów w tygrysich kolorach- schodzi  do 5 m

rapala shad rap 9 cm wchodzi na 4 metry- miałem kilka szczupłych na niego na tym jeziorze

Sąsiad który pływa na silniku wzdłuż brzegu i łowi na jedna przynęte świata -algę 3 :) miał w tym czasie kilkanaście szczupłych do 2 kg.

Uznałem te przynęty za najsensowniejsze, windy nie posiadam- jestem przekonany , że szczupak nawet ten sielawowy wychodzi do powierzchni.

prędkość trollowania- 4-5 km/h-sprawdzana w aplikacji na telefonie

środek trollowania: wiosła- jezioro ma 180 ha więc sama operacja znoszenia wnoszenia silnika za duzo trwa, a ja lubię wiosłować.

wypuszczanie przynęty- okolo 40- 50 m

żyłka 0, 27

drobnica- płoc, okoń, sielawa ( stwiierdzono w żołądkach zębaczy). Jezioro trudne wędkarsko- 30 lat łowienia pozwoliło odkryć kilka jego tajemnic.

Szczupaka małego jest sporo, duży trafia się rzadziej, raz w roku na spina łowię jedną- dwie sztuki około 80 cm. Chcę jednak strzału tego mitycznego sielawowca- wiecie o co chodzi:))))

Miedzy ławicami sielaw stoją też inne ryby, sprawdzaliśmy to na dwóch echach.

Co poradzicie?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Odkopie trochę wątek jednym pytaniem.

Otóż na małym jeziorku, niedawno (mamy końcówkę maja) znalazłem termoklinę na 2,5 m głębokości. Czy to możliwe?

Woda w miejscu gdzie pływałem miała od 9 do 22 m, zaś rybki wyraźnie trzymały się okolic 3 m. Drobnica była bardzo rozproszona w tej warstwie wody. Brak zbitych ławic (chmurek na echu). 

• 0

To by się zgadzało :) Przypowierzchniowa warstwa wody mocno się nagrzała, ale jest bardzo cienka. Na głębokości ca. 3m następuje bardzo szybki spadek temperatury. W pierwszej kolejności obławiałbym pas wody ponad termokliną, ponieważ - jak sam zauważyłeś - była tam drobnica. Nie oznacza to jednak, że szczupak nie może zejść poniżej. Próbuj, nie ma dróg na skróty :)