Skocz do zawartości

Potrzebna solidna kamizelka.

Fanc

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zwykle pytanie które się już pojawiło o budżet jest zasadne.

Mimo wszytko, najwygodniej to simms G3, zamiennie używam też z vertical master jak potrzebuję zapakować duże pudełka. Nic innego już od wielu lat nie szukam. Solidność materiałów zapewnia wiele lat używania bez niepotrzebnego denerwowania się nad wodą.

Tomaszek11

Oczywiście tylko Simms G3. To "mercedes" wśród kamizelek. Inne modele simmsa już nie nie można zaliczyć do tej klasy, chociaż z na tle kamizelek produkowanych w kraju pozytywnie się wyróżniają. Jak coś porządnego to tylko g3 .Chyba, że budżet niewystarczający to trzeba szukać innej.

Budzet nie jest mocno ograniczony, pod warunkiem ze kupiony towar bedzie takiej ceny wart. 

Ogladalem polecanego Simmsa G3 (tylko w internecie), cena... jak to Simms, ale jesli jest jej wart to czemu nie.  Gdybym zliczyl to, co poszlo na jednosezonowe kamizeliki, to pewnie juz Simms dawno by byl.

Mam pytanie do uzytkownikow g3, jakich wymiarow najwieksze pudlo zmiesci sie do kieszeni (nie na plecy ;) )?

Dziekuje za odpowiedzi

Pozdrawiam

Simms g3 ma bardzo specyficzne 4 zewnętrzne kieszenie. Są one kształcie pudełka ( trzy ściany kieszeni są wzmacniane i tym samym sztywne), Nawet, gdy je całkowicie otworzysz pudełko z muchami nie ma prawa wypaść. Rewelacyjna sprawa. A co do wymiarów, to zmieścisz do dwóch największych kieszeni pudełko o wymiarach 11 x 20 cm. Wielkie to one nie są, lecz do połowów na muchę całkowicie wystarczające. Poniżej link do filmiku prezentującego pojemność kamizelki.

A ja polecam naszego rodzimego producenta http://www.ropiks.pl/kamizelkilato.html , uszyje taką jaką się chce i ma kilka typów materiałów ja polecam rip-stop wojskowy o składzie 70% bawełna i 30% poliester ,nie do zajechania

Edytowane przez seiken

Witam,

Moze zabrzmi to dziwnie ale nie bylem zadowolony z Simmsa G3 i po bardzo krotkim uzytkowaniu sprzedalem. Dla mnie ta kamizelka byla po prostu za ciezka i za pancerna. Zdecydowanie bardziej pasuja mi tansze modele tej firmy jak polecany przez @Jozi czy np. taki Orvis:http://www.orvis.co.uk/store/product.aspx?pf_id=2A97

Badz jeszcze inaczej: Simms byl ok podczas zimnych por roku ale w lecie jak wyzej. Nawet ten Orvis z linku ma zdecydowanie wiecej kieszeni niz bedzie potrzebne muszkarzowi na graty.Oczywscie jakosc wykonania Simmsa jak i funkcjonalnosc na najwyzszym poziomie.

Bujo

Model Orvisa L-Pack ma bardzo dużo kieszeni. Nie każdy jest w stanie je wszystkie wykorzystać. Z drugiej strony o wiele tańszy Clearwater ma z kolei za mało.  Orvisy są wygodne, dobrze rozkładają ciężar. Choć zazwyczaj noszę w tylnej kieszeni przeciwdeszczówkę, która balansuje to jednak są dobrze uszyte. No i najważniejsze, zamki się nie rozpadają. Wskazana wizyta w sklepie. 

Mój nr 1 to także Orvis ale tego modelu który służył mi 15 lat i właśnie zaczyna się rozlatywać już niestety nie produkują....

Albo ja nie potrafię go znaleźć w ofercie Orvisa. Wyśmienita kamizelka, materiał suplex i ta część kieszeni z metrówką jako usztywniacz zamykający kieszenie zewnętrzne,- wspaniały patent.... Szkoda że już nie robią :(

Mimo wszystko G3. Tylko w kamizelkach Simmsa trzeba brać numer niżej. Z ich rozmiarówki wynikało, że mam wybrać L. Jednak po odbiorze okazało się, że jednak M, tak jak wszystkie pozostałe ubrania w rozmiarówce amerykańskiej.

Edyta. Akurat o kamizelce fajnie napisał ostatnio Kuba Chruszczewski. http://flytyer.pl/kamizelka

Edytowane przez Mari