Skocz do zawartości
  • 0

Luźne rozważania na temat pstrągów i sprzętu na nie

chrzanek

Pytanie

A ja mam takie pytanko.Chciałbym w sezonie połowić gdzieś troszkę dalej niż dotychczas.Co byście mogli polecić w podlaskim i województwach ościennych?Może ma ktoś doświadczenia z pstrągami na Litwie,Łotwie,Białorusi,jakie są tam wymiary,okresy,gdzie można kupić licencje.Ostatnio napawam się przed sezonem zdjęciami pstrągów ze starych roczników czasopism i bardzo mi się spodobały łowiska Białorusi,ale kolega coś mi mówił,że u sąsiadów jest pstrąg na liście ryb chronionych i nie wiem czy to prawda :huh: A gdzie planujecie pierwszy dzień sezonu?Ja na mojej rodzimej rzeczce,albo na jednej z rzeczek Mazurskich.

Pozdrawiam @chrzanek

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A ja z pytankiem kiedy i gdzie ten zlocik planujecie i czy kazdy moze sie wprosic. Chetnie bym porozmawial troche z profesjonalistami B)

przewidujemy w lutym lub na poczatku marca zlocik w pieknych okolicznosciach przyrody... z pewnych - dla niektorych oczywistych wzgledow - na razie - poki nie ma do konca lokalizacji oraz szczegolow na razie poprzestajemy na tym :mellow:

• 0

no dobra troche wiecej szczegółów...

planujemy Warsztaty Castingowe nad piękna i malowniczą rzeczką. jakies 300-350 km od Ciebie... szpiegu był w zeszłym roku więc moze ci cosik powie wiecej... poki co terminu nie określamy bo jest on cholernie uzależniony od pogody oraz zimy jaka nas czeka. chcielibyśmy ominąć tzw. pośniegówke. jesli chcialbyś wiecej szczegółów to polecam art nastr głownej - relacje z ubieglego roku oraz z jeszcze wcześniejeszego...

• 0

Dzieki za linki, naprawde zlot ekstra jestem zachwycony, moglbym sie duzo nauczyc i milo spedzic czas przy tym co lubie ale problem mam jeden - nie mam kija castingowego i nigdy nie mialem tego w reku :wacko: . Pozdrawiam

ZULUS czasu troche jeszcze masz, wystarczajaco duzo by skompletować sprzet

• 0

Czasu jest ale funduszy brak :mellow: Na styczen zaplanowalem zakup lekkiego kija spinningowego bo jeszcze nie mam w kolekcji na jazia klenia okonia wiec zobacze jak bede stal z funduszami. Myslalem zeby kupic zamiasy tego lekki casting ale wtedy nie zarzuce lekkimi kleniowymi wobkami i paprochem 3 gramowym na okonie... Czas pokaze moze sie dorobie i casta :mellow:

• 0

2g wabiki na pstrągi albo okonie??? Poco? takie mikrobaity możecie rzucać wzdręgom albo uklejom.. tylko, ze te dwie ostatnie lepiej biorą na przynety roślinne. No chyba, ze chcecie podawać ciasto zestawem castingowym. W sumie niezłą myśl bedziecie pionierami ciastingu.. :mellow:

Tak na powaznie to pstragi z małych rzeczek łowisz na małych dystansach. scorpion 1001 curado 101D miotaja 3g na kilkanascie metrów bez niczego...większosc wyselekcjonowanych wabików na pstruchy ma 5-10g wiec wogóle oczym tu mowa.. :unsure:

pozd JW :D

• 0

2g wabiki na pstrągi albo okonie??? Poco? takie mikrobaity możecie rzucać wzdręgom albo uklejom.. tylko, ze te dwie ostatnie lepiej biorą na przynety roślinne. No chyba, ze chcecie podawać ciasto zestawem castingowym. W sumie niezłą myśl bedziecie pionierami ciastingu.. :mellow:

Tak na powaznie to pstragi z małych rzeczek łowisz na małych dystansach. scorpion 1001 curado 101D miotaja 3g na kilkanascie metrów bez niczego...większosc wyselekcjonowanych wabików na pstruchy ma 5-10g wiec wogóle oczym tu mowa.. :unsure:

Wyzej napisalem ze nie chce rzucac 2 gramowym wabikiem na pstragi tylko 3 gramowym paprochem na okonie bo to najlepsza przyneta na naszym odcinku na okonie. Pozatym np. salmo tiny ktory ma 2gramy i jest zabojczy na klenie i jazie ktore chcem rownierz lapac lekkim nie ma szans na dalekie loty takim multikiem. Pozdrawiam.

• 0

Zulus 2-3 g. z niczego nie poleci daleko. Zresztą co to znaczy daleko? 90% rzutów castingiem kończy sie na 25 m jak dobrze pójdzie.. Te wszystkie forumowe przechwqałki, ze ktoś śmignął paproszka na 30m to między legendy włozyc. B)

Salmo Tiny? Ok! Mam podobne zdanie na temat tej przynęty. Mnie udawało się podawać ten wabik delikatnie na 10m ( absolutny max !!) z zestawu shikari 10 lb + curado 101D po wymianie łożysk na wyższej klasy. Nawet jak weżmiesz Daiwę Pixy to zasięg rzutu takim wabikiem bedzie podobny. Jedynie komfort i panowanie nad zesyawem wzrosnie. Ale zasięg napewno nie. Jak niemasz budżetu na dobrze sparowany zestaw castingowy UL to proponuje pozostanie przy spinningu... Będzie praktyczniejszy.

• 0

tak żeby doprecyzować, sa tu na forum koledzy, któryz dysponuja castingami UL i posługują sie nim z wielką wprawą. pic w tym, ze taki zestaw kosztuje i potrzeba do niego multików które wymienił Mifek. Spinn o podobnych parametrach jest poprostu sporo tańszy i łatwiejszy w skomplatowaniu.. Tylko tyle chciałem dodać...

JW :D