Skocz do zawartości

numer na stopce - shimano 09tpsw

jersey

Rekomendowane odpowiedzi

nie miałem kołowrotka JDM starszego niż 2006r, więc na temat wcześniejszych modeli nie będę się wypowiadał

moim zdaniem to naturalne, że system identyfikacji/kontroli produkcji rozwijał się z czasem (jak w każdej branży) i w pewnym okresie nie było numerków, a potem były i tyle

mam na myśli Shimano, w Daiwie chyba tylko na limitowanych i to chyba nie na wszystkich (tych za mało miałem w ręku i mogę się mylić, np. ITO 2506C nie miało) i wysokich modelach multików od niedawna, innych też nie miałem :), więc się nie wypowiadam

w Daiwie były/są modele, które nigdy nie miały wersji US/EU i to mi wystarczało :), później kiedy otarłem się o procesy produkcyjne, to ten numerek w Shimano JDM zaczął mieć dla mnie większe znaczenie, dlatego też kiedyś spytałem o to jednego z Japończyków, u którego kupowałem kołowrotki

Edytowane przez bazyloss

ach jeszcze jedno, na tyle co ja się o to otarłem, to numer na stopce chyba nie do końca wiąże te parametry produkcyjne (bezpośrednio) z konkretnym egzemplarzem, raczej partii produkcyjnej, o których pisał mi Japoniec, po prostu jest za krótki, pewnie mają jeszcze swoją wewnętrzną "nomenklaturę"

Edytowane przez bazyloss

Prawdopodobnie od któregoś rocznika zaczęli to stosować. Tylko od którego?

Może to się wiązać z kłopotami z dostawcami części z krajów o tańszej sile roboczej. Tak czy inaczej może to świadczyć na plus w stosunku do wersji europejskich. Traktują rynek wewnętrzny jako ważniejszy i są w stanie dojść do tego, które małe żółte rączki nawaliły... 

tak szczerze mówiąc, to ich rynek jest po prostu NAJWAŻNIEJSZY, potem może USA, Australia i Rosja, a reszta to marna dystrybucja raczej  "po prośbie"

nie miałem kołowrotka JDM starszego niż 2006r...

Czyli omiajsz najlepsze lata w shimano ;)

Dla mnie shimano zaczyna sie na  2000r.wiadomo co i jak ;) a konczy sie wlasnie na 2006r. ostatnia wolna oscylacja uzyta w magnezowej sephi + plus oczywiscie jeszcze czarna powloka kola, nadajaca ten masmix.. a pozniej.. to juz nawet gwazdy 07 spadly na ziemie ;(

to prawda, ale ja nie mam szczęścia do używanych, a kilkanaście lat temu nie było mnie po prostu stać na takie maszyny

aczkolwiek ciągle mnie kusi, aby spróbować np. takiej Stellki 98, tyle, że nie mam, gdzie pomacać

W Daiwie wcale nie jestem zwolennikiem Turków itp. (trwałe, ale strasznie ciężkie i wcale nie takie kulturalne) i akurat pierwsze Certate czy Emeraldas Collosal uważam za BARDZO udane

Edytowane przez bazyloss

W Jankach możesz pomacać Stelkę 98. Turek Z3000C nie taki cieżki. 330 gram. Wersja wcześniejsza Z3000iA 345 gram więc nie narzekaj. A szpulki maja większe średnice niż Shimano 4000 z tamtych lat. Np. szpulka z linką Stelli 98 JDM waży 82 gramy a od Turka Z3000C 104 gramy.

Ta Stelka 98 to moja podstawowa maszynka. Nic jej nie brakuje....

Edytowane przez godski

szpulka brutto 80-100g, to dla mnie absolutnie nie dopuszczalne :) - jakiś kosmos :)

w moich żadna nie waży/ważyła (po drobnych zabiegach tuningowych ;) ) więcej niż 40-50g

ale tak jak pisałem ja praktycznie zacząłem swoją przygodę z wyższej klasy kołowrotkami od Certate w 2006

Zauważyłem że w numerowanych JDM Shimano macie jedynie pięć cyfr.
Ja u siebie oprócz tych pięciu "nadrukowanych" cyfr mam jeszcze sześć nabitych...
W żadnym innym kołowrotku w/w firmy z takim czymś się nie spotkałem.

Stopka należy do Stelli 07.

Jakieś opinie "obeznanych" w temacie? :)

post-50224-0-84134900-1371421908_thumb.jpg

Zauważyłem że w numerowanych JDM Shimano macie jedynie pięć cyfr.

Ja u siebie oprócz tych pięciu "nadrukowanych" cyfr mam jeszcze sześć nabitych...

W żadnym innym kołowrotku w/w firmy z takim czymś się nie spotkałem.

Stopka należy do Stelli 07.

Jakieś opinie "obeznanych" w temacie? :)

Pewnie kradziona była i przebijali numery :D haha :) 

• Like 1

Jaki kosmos? W TPSW4000XG 2009 rocznik waży 74 gramy z linką. A ma mniejszą średnicę niż ta z Turków 3000/3500.

te 355g (+ kilometry podkładu) to jeden z powodów dlaczego jeszcze go nie mam, no może jeszcze ta korbka 60mm, której nie bardzo da się zamienić :)

Certate HC 2500R ze szpulką RCS 2508Air ważyła u mnie brutto 268g i można było ją używać praktycznie do wszystkiego

Ale Certate w stosunku do TP SW ma kilka wad. Oczywiscie moim zdaniem. Przede wszystkim te płyciutkie 3 śrubki po dwóch stronach. Duuuuużo mniejsza oporówka. No i cena HC.

Poza tym, wersja XG waży 356 gram z linka 30 lb i podkładem. Nie ma tragedii.

Edytowane przez godski

jakoś serwis w JP ich nie ukręcił :), a miał ku temu dwie szanse

oporówka jest Bardzo mocna, jej wadą raczej jest lekki szum od nowości (nawet wymieniłem i było to samo)

ja za swoją dałem ok 1600zł w  przeliczeniu, więc tragedii nie było

za to możesz nią targać gumy na główkach 35-40g, leciutka, możną ją zapiąć do kleniówki i też będzie dobrze

pomysł Daiwy z rozmiarem 2500R, to chyba najlepsze co im przyszło do głowy - potem było już gorzej z tymi pomysłami ;)

Ale Certate w stosunku do TP SW ma kilka wad. Oczywiscie moim zdaniem. Przede wszystkim te płyciutkie 3 śrubki po dwóch stronach. Duuuuużo mniejsza oporówka. No i cena HC.

Poza tym, wersja XG waży 356 gram z linka 30 lb i podkładem. Nie ma tragedii.

Jak do linki 30lb trzeba podklad to wole nie pytać ile na szpule włazi :) 

....aczkolwiek ciągle mnie kusi, aby spróbować np. takiej Stellki 98, tyle, że nie mam, gdzie pomacać

W Daiwie wcale nie jestem zwolennikiem Turków itp. (trwałe, ale strasznie ciężkie i wcale nie takie kulturalne) i akurat pierwsze Certate czy Emeraldas

Ja z koleji nie jestem fanem stellek z 98r jak i dwoch wczesniejszych modeli.

Sam naped genialny w swojej prostocie - przez shimano nazwany super ship.

Natomias inzynierowie troche przesadzili z z  glebokoscia zebow na glownym kole ( sa glebsze jak w pozniejszym modelu sw4000PG 01r. srednica kola jest taka sama) te kolo to przyrost formy nad trescia.

Co z tego ze kolo sie nie zuzyje, natomiast sam material duraluminium - zreszta stosunkowo miekkie w F-kach bez tej charakterystycznej powloki co w modelu jdm czyli H. Zatem te kolo w F-ce wrzyna sie w pinion, tym samym niebezpiecznie zblizajac sie do wodzika, ktorego po czasie wypada pilowac.. bo waska obudowa stelli 98 nie pozwla na duze manipulacje podkladkami..  a pozniej jest tylko krok od tragedi, jak trzasnie oslabiona siodelko wodzika..

W wersji jdm czyli H jest ta powloka, ktora troche chroni i zapobiega przyblizania sie glownego kola do wodzika, alle.. szalu tez nie ma. Ogolnie tak duze zebiska na kole determinuja prace tego kolowrotka.. on z natury nie bedzie pracowal taak plynnie, niz gdyby mial plytsze zeby..

Podobna analogia jest wlasnie w TP sw 09 - te tez maja ogromne zebiska w stosunku do wersji TP 02, ktory pracuje przyjemniej, plynniej.. i mimo ze TP 02r. ma slabsze lozyska, nieco mniejsza srednice trzpieni, oski itd. i ogolnie jest "slabszym" kolowrotkiem

- to ja zycze kazdemu taka slabosc ;))

Jesli ktos np: szanowny kolega Hasior ma takich kolowrotkow cala mase i uzytkuje je na przemian to nic zlego sie z nimi nie dzieje. Natomiast jesli ktos kupuje stelle F jako podstawowy kreciol i katuje go kilka razy w tygodniu - to szybko sie zdziwi, ze cos tam trze..

Poza tym kolor stelli F.. nie znosze srebnych bzdur, chyba tylko ze sa subtelnymi dodatkami... no ale o gustach... to wiadomo ;/

Bazyloss polecam Ci generacje tournamentow iT prace maja naprawde dobra( choc nie jest to topowe shimano z lat 2000-2006 ;)

taki rozmiar 2500 iT wazy okolo 295 gr. a rybsko metrowe nawinie na przelotki - i nawet tego nie zauwazysz ;)

A rozmiar 3000 - jak zorro niedawno mnie oswiecal 370-375gr tragedi wiekszej nie ma, bo to sa bardzo zwarte kolowrotki.

Szwagier ma dziuple i tam przebijamy numery, nie tylko kołowrotów :rolleyes:

Udziele standardowej odpowiedzi na to często pojawijące się pytanie związane z tym młynkiem:

Zwróć się z zapytaniem do Daiwy, oni doskonale wiedzą do kogo trafił ten kołowrotek ;)

Edytowane przez Aston

Szwagier ma dziuple i tam przebijamy numery, nie tylko kołowrotów :rolleyes:

Udziele standardowej odpowiedzi na to często pojawijące się pytanie związane z tym młynkiem:

Zwróć się z zapytaniem do Daiwy, oni doskonale wiedzą do kogo trafił ten kołowrotek ;)

A ile u was kosztuje nabijanie numerów , nie musza być takie niezwykle moga być normalne bo na mojej RYODZE nie ma :( ?? 

Dla Twojej Ryogi mogę zaproponować numer po starym Pasacie. I to gratis :)

Koniec żartów bo na 100 czytających osób znajdzie się jedna która potraktuje to poważnie.

A co do kołowrotka, jeśli jakiś Kolekcjoner jest zainteresowany to zapraszam do prywatnej rozmowy.

Dla Twojej Ryogi mogę zaproponować numer po starym Pasacie. I to gratis :)

Koniec żartów bo na 100 czytających osób znajdzie się jedna która potraktuje to poważnie.

A co do kołowrotka, jeśli jakiś Kolekcjoner jest zainteresowany to zapraszam do prywatnej rozmowy.

Co zrobisz sobie nowy xD haha nie no dobra dość :)