Skocz do zawartości
  • 0

Maximizer-dokładka

n15

Pytanie

Witam wszystkich! Posiadam silnik Minn Kota 40 lbs ze standardowym przełącznikiem biegów 5/3. Czy warto dokonać jego przeróbki poprzez montaż maximizera w firmie, która produkuje swoje maximizery, zajmuje się ich montażem, przeróbkami i serwisem silników elektr. i jest dobrze znana na tym forum, czy lepiej zainwestować w nowy silnik, który posiada maximizer fabryczny?

Kolegów, którzy dokładali maximizer proszę o uwagi co do jego działania, zarówno pozytywy jak i mankamenty. Jakich przeróbek warto jeszcze dokonać montując wspomniane urządzenie, a z których oferowanych przez firmę zrezygnować? Bardzo proszę także kolegów, którzy mają zarówno silniki po przeróbkach i te z fabrycznym maximizerem o swoje spostrzeżenia co do działania jednych i drugich. 

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

chyba jednak oryginał w fabryce będzie dobrym rozwiązaniem.ja zamontowałem z aledrogo 45A-do silnika 32lb czyli max ok 25A i się spalił po jakichś 20tu wypadach.zregenerowałem płytkę [tranzystor bodajże i dioda poszla] i po ok. 3 godzinach pływania spalił się ponownie.bardzo wielkim plusem jest oszczędność aku,minus to piszczenie silnika podczas pływania  i straszne zakłucenia na ekranie echosondy.

• 0

chyba jednak oryginał w fabryce będzie dobrym rozwiązaniem.ja zamontowałem z aledrogo 45A-do silnika 32lb czyli max ok 25A i się spalił po jakichś 20tu wypadach.zregenerowałem płytkę [tranzystor bodajże i dioda poszla] i po ok. 3 godzinach pływania spalił się ponownie.bardzo wielkim plusem jest oszczędność aku,minus to piszczenie silnika podczas pływania  i straszne zakłucenia na ekranie echosondy.

Na szczęście podany powyżej maksymizer niie piszczy oraz jest dostosowany do silników. Nie każdy regulator napięcia sie do tego nadaje. Silnik wytwarza prądy wsteczne i tranzystor sterujący musi być odpowiednio zabezpieczony.

Montuje się specjalną diodę

Edytowane przez Domator

• 0

prosty schemat podłaczenia dostaniesz z regulatorem.powodzenia,właśnie takiego używałem.podtrzymuję swoją opinię jak wyżej.

A ja nadal podtrzymuję swoje zdanie. Urządzenie z Poznania lub też Wielkopolski  (identycznie wyglądające jak to z Rogoźnika) spaliło się po 2 wypadach na ryby. Przyczyną był brak diody zabezpieczającej. Natomiast to z Rogoźnika działa od dwóch lat i nie narzekam.

Proszę o tym pamiętać, że nie można stosować zwykłych (bez zabezpieczeń) regulatorów do napędzania silników bo te hamując działają jak prądnica i dają prądy wsteczne.

Ten Pan z Rogoźnika jest bardzo miły i można do niego zadzwonić i się poradzić w sprawie doboru odpowiedniego urządzenia.

Edytowane przez Domator

• 0

A miło, że o mnie pamiętają  :)    Ale niewiele moge dodać z doświadczenia.

Aktualnie mam Minn Kotę wersje Traxxis z fabrycznie zamontowanym maxymizerem.

Jako jeden z pierwszych wiele lat temu zamontowałem maxymizer w Piotrkowie do MotorGuide 54 LB. I podczas majowego kilkudniowego wypadu od razu sie popsuł. Ale byłem wściekły. Była to pierwsza, doświadczalna wersja bez chłodzenia. Piszczała jak diabli.

Okazało się, że zamontowali za słaby tranzystor. Przysłali poprawiona wersję. Ta tak mocno nie piszczała. Za to miała aktywne chłodzenie w postaci wiatraczka który buczał non stop. Cisza, brak wiatru, a ten buczy nawet jak manetka na 0.

Dorobiłem wyłącznik w postaci dyndajacego sznureczka pod silnikiem i już szło wytrzymać.

Firma Max-com tez musiała się uczyć na królikach doswiadczalnych....

Ale jak gwarancja na Traxissa sie skończy, to powędruje do Piotrkowa celem zażycia witaminki i małego przeglądu.

To tyle. Niewiele wniosłem, ale zostałem wywołany do tablicy.

• 0

Jako jeden z pierwszych wiele lat temu zamontowałem maxymizer w Piotrkowie do MotorGuide 54 LB. I podczas majowego kilkudniowego wypadu od razu sie popsuł. Ale byłem wściekły. Była to pierwsza, doświadczalna wersja bez chłodzenia. Piszczała jak diabli.

Okazało się, że zamontowali za słaby tranzystor. Przysłali poprawiona wersję. Ta tak mocno nie piszczała. Za to miała aktywne chłodzenie w postaci wiatraczka który buczał non stop. Cisza, brak wiatru, a ten buczy nawet jak manetka na 0.

Dorobiłem wyłącznik w postaci dyndajacego sznureczka pod silnikiem i już szło wytrzymać.

Ale jak gwarancja na Traxissa sie skończy, to powędruje do Piotrkowa celem zażycia witaminki i małego przeglądu.

Dzięki za szybką reakcję. Każda rzeczowa uwaga jest cenna, myślę że nie tylko dla mnie.

• 0

Szanowni,

podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami.

Mam silnik 50lb w którym regularnie palę przełącznik biegów.

Chciałbym założyć regulator obrotów, czy możecie podpowiedzieć jaki, wskazówki nt. połączenia oraz rozwiązanie zmiany kierunku obrotów.

Z pozdrowieniami,

Andrzej

• 0

Mam do silnika MinnKota 55lb taki jako zewnętrzny.

Regulator PWM90A v2.1 10-30V

Ja zmieniam kierunek obrotów przełączając rumplem z 5 na 3 wstecz, przy skręconymi potencjometrze prędkości na zero, ale są rozwiązania powyższego z przekaźnikami zmieniającymi biegunowość .

Edytowane przez jkos