Skocz do zawartości

Nad Wisłą

wujek

Rekomendowane odpowiedzi

A tak przy okazji wiślanych tematów.

często widuje nad wisłą taką rybkę często nazywaną przez wędkarzy Babką ale jak poczytałem trochę o babkach i o innych podobnych rybkach to bardziej mi to przypomina tego delikwenta :D

http://www.fishing.pl/ryby/chronione_w_polsce/glowacz_bialop letwy

post-767-1348913724,6993_thumb.jpg

• Odpowiedzi 167
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A tak przy okazji wiślanych tematów.

często widuje nad wisłą taką rybkę często nazywaną przez wędkarzy Babką ale jak poczytałem trochę o babkach i o innych podobnych rybkach to bardziej mi to przypomina tego delikwenta :D

Przeczytaj początek punktu Występowanie to zmienisz zdanie... ;)

:D

W takim razie co to za rybka?

Wiem że zwierzęta z czasem potrafią się prezyzwyczaić do zanieczyszczeń i nieco innych warunków jeśli w innym środowisku mają np więcej pożywienia. Opis żadnej Babki nie pasuje do tej rybki tak dobrze jak opis głowacza.

Dwa lata temu w kałuży po wysokiej wodzie przy samym moście Poniatowskiego złapałem w rękę 2 ryby wyglądem najbardziej przypominające koze złotawą która teoretycznie też nigdy nie powinna się znaleźć w Wiśle...

Szczerze mówiąc dłuższy czas zastanawiałem się czy pokazać tę fotkę w tym wątku. Pokazaliśmy wiele ładnych, malowniczych i ciekawych fotografii obrazujących piękno tej rzeki. Poniżej foto, które wykonałem w lipcu 07, podczas ciężkiej, feederowej zasiadki na brzanę. Gdy usiadłem poniżej Mostu Gdańskiego nie wiedząc, że akurat tymczasowo otwarty jest bergiel przy Karowej podczas remontu głównego na Bielanach. Tak wyglądała żyłka po kwadransie w wodzie. Wytrzymałem pół godziny i dwa przerzucenia zestawu i przeniosłem się na wysokość Legii. Wszystkiemu przyglądał się anglojęzyczny wędkarz przechodzący brzegiem z synem. Jego mina i komentarze świadczyły, że nie bardzo wierzy w to co widzi. Wrzucam jako wiślaną ściekawostkę :angry:

post-401-1348913741,8154_thumb.jpg

Poniżej foto, które wykonałem w lipcu 07, podczas ciężkiej, feederowej zasiadki na brzanę. Gdy usiadłem poniżej Mostu Gdańskiego nie wiedząc, że akurat tymczasowo otwarty jest bergiel przy Karowej podczas remontu głównego na Bielanach. Tak wyglądała żyłka po kwadransie w wodzie. Wytrzymałem pół godziny i dwa przerzucenia zestawu i przeniosłem się na wysokość Legii. Wszystkiemu przyglądał się anglojęzyczny wędkarz przechodzący brzegiem z synem. Jego mina i komentarze świadczyły, że nie bardzo wierzy w to co widzi. Wrzucam jako wiślaną ściekawostkę :angry:

O fuuuuj! To już wiem dlaczego tak waliło od rzeki właśnie na wysokości Karowej. Mój licznik rowerowy nie notował tam prędkości poniżej 30 km/h.

Aż się niechce wierzyć, że całe gówno szło przez centrum miasta. Nawet w Google Earth, bergiel młociński wygląda okropnie. Ciekaw jestem kiedy wreszcie uruchomią oczyszczalnię na Siekierkach żeby zamknąć te szamba.

Bergiel na Karowej był czynny przez jakiś rok... Przełączono do niego młociński na czas budowy metra w okolicach Marymontu.. Wisła rzeczywiście wyglądała wtedy nieszczególnie.. Zero życia biologicznego w pasie około 150 metrów od lewego brzegu.. Ale wędkarzy było sporo..

Aa, sytuacja była o tyle bardziej śmierdząca, że bergiel na Młocinach rozdrabnia gówienka.. Ten na Karowej puszczał wszystko w całości..

PS. Oczyszczalnia Południe juz działa. Prawie rok.. Ale to niewiele.. Jakies 1/4 Warszawy..

Sytuacja powinna się poprawić się za 2 - 3 lata, po rozbudowie Czajki.. Wtedy nawet w Pieńkowie fajnie powinno być :D