Skocz do zawartości
  • 0

Łódka czy ponton

tomi78

Pytanie

Za kilka dni stanę się posiadaczem silniczka 5KN :mellow: i muszę do tego kupić jakąś łajbe i mam straszny dylemat.

W grę wchodzi łódka 4,20 dł lub ponton http://www.kogutomania.pl/ponton-kaiman-p-2783.html łódka nie wiem konkretnie jakiego producenta.

Mam zamiar łowić na Słowacji i oczywiście na naszych super łowiskach.

Z jednej strony chciałbym łódkę bo jest w niej więcej miejsca i jest stabilniejsza od pontonu z drugiej strony to problem bo trzeba to ciągnąć za autkiem a jak pojadę dalej to już koszmar .Kolejny problem to to że czasem nie ma gdzie zwodować .

Ponton przewiozę w bagażniku i właściwie wszędzie mogę go zwodować ale znowu mniej miejsca i chyba mniejszy komfort łowienia. :unsure:

Doradźcie bo mi w tym miejscu skończyła się wyobraźnia.

• Odpowiedzi 76
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Na pontonie spędziłem 3 albo 4 sezony plusy to napewno łatwość transportu i co było u mnie najważniejsze ponton nie płoszy ryb nic nie puka, nic nie stuka a na głebokości 50cm to jest niebywałą zaletą ale od nowego sezonu kupuje jakiąś łajbe jest zdecydowanie bardziej komfortowa nawet za cene oglądania się do tyłu rezygnuje z miękkiego siedzenia choć z żalem :(

Bierz łódż będziesz bardziej zadowolony a jak jeszcze dysponujesz taką kasą to ładny statek kupisz. ;)

P.S.Niestety nie mogę się wypowiedzieć na temat wyżej wymienionego sprzętu za piątke to może być tak jak na łodzi :D

• 0

ja też stawiam na łodz, sam mam taką ponad 4 metry, a że łowiłem również z podobnej wielkości pontonu to mam porównanie jakieś...Teraz jestem przekonany ze łodz, za np ok 3000 + przyczepa podłodziowa za ok 2000 i jesteś równie mobilny jak z pontonem.Oczywiście jesli masz ten zestaw gdzie parkować...

Polecam cos tego typu w tej cenie:

http://moto.allegro.pl/item274567753_ale_aukcja_.html

Pozdrawiam

• 0

Właśnie to najbardziej do mnie przemawia .

Mini okręt trollingowy to jest to :mellow: ,do tego fajny fotelik obrotowy i można śmigać po Orawie :mellow: :D

Decyzja zapadła jednak łódka teraz muszę znaleźć odpowiedni model .

Proszę o namiary :D i jakieś rady czym się kierować przy zakupie żeby nie dać ciała.

• 0

ja już ci namiar dałem w poprzedniej odpowiedzi ;)

nie pływałem na tej lodzi , ale na pierwszy rzut oka wygląda bardzo solidnie, poza tym w tej cenie masz już relingi, uchwyty na wedki etc...no i wysoką burtę co wg mnie jest bardzo wazne na dużych zbiornikach.

Pozdrawiam

• 0

Tomi na Orawie z pontonem to troche samobujstwo chyba że wypasionego riba zdobędziesz, bo taki z bagażnika to po 100he. możesz śmigać.Nie dam Ci namiaru bo rzadne nasze konstrukcje zabardzo mi się nie podobają.Ale dam Ci dobrą rade kupój tylko u producenta teraz mają sezon ogórkowy i naprawde możesz coś fajnego znaleźć dla siebie i w pierwszej kolejnosci sugeruj się swoimi zachciankami i wygodą a nie nie kolegów oni i tak będą zadowoleni jak ich zaprosisz na wsólną wyprawe i będzie sympatycznie.Ponad to szukaj łodzi w w jakiś ciemniejszych kolorach bo białe tylko w sklepie fajnie wygładają.Jak znajdziesz jakiegoś producenta daj znać a podpowiem Ci na co musisz zwrócić uwagę abyś zamaskowanego szrota nie trafił.

Tornado

• 0

Nie masz racji Tomcast, posiadam Kaimana 330 ze sztywną podłogą i w bagazniku VW-ika spokojnie go przewożę. Pakowany jest w dwie osobne torby, na ponton i podłogę płytową. Nad zbiornik, na którym pływamy jesienią przyjeżdżają wędkarze z pontonami nawet ponad 4 metrowymi, przewożą je również w bagażnikach...

• 0

Nie masz racji Tomcast, posiadam Kaimana 330 ze sztywną podłogą i w bagazniku VW-ika spokojnie go przewożę. Pakowany jest w dwie osobne torby, na ponton i podłogę płytową. Nad zbiornik, na którym pływamy jesienią przyjeżdżają wędkarze z pontonami nawet ponad 4 metrowymi, przewożą je również w bagażnikach...

A i tak jestem zdania że łajba jest 100 razy lepsza i bardziej funkcjonalna, a na pewno trwalsza. Osoba do której podałem kontakt, robi znakomite i lekkie łodzie aluminiowe, z krzesełkami obrotowymi. Ja osobiście nie zamieniłbym tej łodzi na żaden ponton.

• 0

Cześć Koledzy. Właśnie przerabiam tytułowy problem. Pogrupowałem sobie w głowie wady i zalety obu jednostek pływających. Kontekst- obsługa jednoosobowa (samotne wyprawy na ryby). Rozpatrywałem jednostki ok 3,5 metra długości. W przypadku pontonu- tylko modele ze sztywną podłogą (klasy Bush i podobne). Łodzie- laminaty. Mądrzejszy przez to nie jestem, ale komuś może to się przyda (?) :D

Zaletą łodzi jest to, że:

- nie trzeba jej praktycznie konserwować

- jest trwalsza (?) niż ponton

- można ją łatwiej i ciekawiej wyposażyć (uchwyty do wędek, bloczki, knagi)

- może trochę wygodniej w niej się siedzi (?), możliwość zamontowania fotela obrotowego

- po powrocie z łowiska łódź zostawia się na parkingu i już, nie trzeba jej suszyć i tak dbać jak o ponton

- zwodowanie zajmuje mniej czasu (odpada pompowanie, składanie podłogi jak w pontonie). Podobnie przy zwijaniu się z łowiska.

Wady łódki:

- zajmuje dużo miejsca na parkingu (podwórko)

- wymaga posiadania (i zakupu) przyczepki, haka itp.

- większość popularnych łodzi to klasa projektowania najwyżej D albo bezklasowe- czyli nie za bardzo! :D

- jest cięższa niż ponton, przez to chyba trudniej ją samemu wodować i odwrotnie, załadować na przyczepkę. Waga łódki 360- 370 cm to 80- 120 kg.

- w trasie wolniej się jedzie z łódką na przyczepce

- łódka chyba jest mniej stabilna na wodzie, bardziej się buja na boki niż ponton (porządny ponton)

Zalety pontonu:

- wysokie bezpieczeństwo- klasa C (np. Bush Kaiman)

- zakup jest tańszy niż łodzi z przyczepką

- po złożeniu zajmuje mało miejsca

- bardzo stabilny, mniej się buja na boki

- duża ładowność (np. 580 kg w przypadku Bush Kaiman 330)

- jest lżejszy (to ważne przy wodowaniu w pojedynkę), choć swoje waży 55- 65 kg.

- w czasie przewożenia na łowisko można się poruszać z większymi prędkościami (paki są w bagażniku samochodu)

Wady pontonu:

- bardziej (?) wrażliwy na uszkodzenia, głównie kotwicami naszych przynęt (mi się nie zdarzyło tego typu uszkodzenie pontonu, powłoki są mocne)

- mniej trwały niż laminat (?) (Laminat tez ulega uszkodzeniom, pęka,nabiera wody)

- trzeba konserwować, dbać. Po łowieniu trzeba go wysuszyć, zwinąć.

- trudniej go „urządzić” w przydatne gadżety

- mniej wygodne siedzenia (przeważnie proste ławki)

- czasochłonne i pracochłonne pompowanie, rozkładanie, a potem odwrotnie. Zajmuje to sporo czasu i jest wkurzające kiedy nam się spieszy.

Ja nadal nie mogę się zdecydować :D Przypominam, że to tylko moje przemyślenia, typowo amatorskie. Nie jestem wodniakiem. A wszystko biorę na chłopski rozum, bardziej na wyczucie niż na podstawie rzetelnej, wodniackiej wiedzy.

Przypis:

Kategoria projektowa:

C- przybrzeżna. Jednostki zaprojektowane do rejsów po wodach przybrzeżnych, dużych zatokach, jeziorach i rzekach, w warunkach wiatru o sile do 6 st. B włącznie i przy fali o wysokości znaczącej do 2 metrów włącznie.

D- jednostki zaprojektowane do rejsów na małych jeziorach, rzekach i kanałach, w warunkach wiatru o sile do 4 st. B i przy fali o wysokości znaczącej do 0,5 m włącznie.

• 0

A jakie konkretnie łodzie polecacie? Chodzi mi o markowe wyroby- ale do obsługi przez jedną osobę. Moją uwagę np. zwraca model Texas 360, fajny, ale nie wiem czy te 110 kg (tyle waży) dam radę sam obsługiwać. Jest jeszcze ładna łódka z wytwórni Woźniak- model 380 cm, ta waży 80 kg. Znalazłem jeszcze ciekawą- Poliglas 380 cm.

http://darekco.eu/wioslowe_4_texas_360.html

http://www.lodzie.fr.pl/lodzie/index.php?option=com_content& amp;task=view&id=7&Itemid=2

http://www.poliglas.eu/indexpl.html