Skocz do zawartości

Okulary na zamówienie

umarlypoeta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam do was pytanko.

Wyprzedzając niektóre odpowiedzi używałem wyszukiwarki i przewertowałem forum w sprawie okularów, ale nie o to chodzi :).

A pytanko brzmi :

Mam możliwość wyrobienia sobie szkieł do okularów ( w sumie jakich tylko chcę ) a to z racji miejsca pracy ( produkujemy takowe )

Jakie waszym zdaniem będą najlepsze? może ktoś z was już takie robił na zamówienie ?

precyzując:

jaki kolor ? ( mam do wyboru wachlarz w kolorach tęczy i nie tylko o różnym stopniu zabarwienia ) ( podobno odcienie żółtego są dobre )

jaka polaryzacja ?

anty refleks ? ( jest możliwość po stronie zewnętrznej lub wewnętrznej )

fotochromowe ?

do tej pory miałem najzwyklejsze, ale to nie to...

Może macie jakieś sugestie ?

Chciałbym zrobić je raz a dobrze... a na pewno taniej to wyjdzie niż kupować a i oprawki łatwiej dobrać pod siebie.

Z góry dziękuje za każdą pomoc. 

Jeśli chodzi o polaryzację i antyrefleks, to niestety nie pomogę. Natomiast co do koloru, to jest to w pewnym stopniu kwestia indywidualnych preferencji. Ja zawsze i wszędzie lubiłem bursztynowe, aczkolwiek i z zielonymi miałem niezłe doświadczenia. Z drugiej strony za różnymi ciemnoszarymi nigdy nie przepadałem. Mam właśnie ciemne (ciemnoszare) do jazdy samochodem i do użytku ogólnego. Natomiast w celach wędkarskich - bursztynowe.

Pzdr,

Fatso

Edytowane przez Fatso

Polecałbym fotochromatyczne, polaryzacyjne, antyrefleks na zewnątrz. Kolor to tylko indywidualna preferencja, bursztyn i brąz są popularne i praktyczne, ale czy Tobie będą odpowiadały? Przez zielone soczewki będziesz widział nieco inaczej świat, podobnie przez żółtą soczewkę. Ja lubię szare i bursztynowe, używam też brązowych (ciemniejsze na bardzo słoneczne dni).

Chyba bursztyn będzie najbardziej uniwersalny w wersji fotochromatycznej.

Bartek

Mam kilka par okularów z polaryzacją i bez  + kolegę optyka który czesto służy mi radą , wiec tak podstawa to filtr UV i AR jedno chroni oczy przed promieniowaniem drugie daje wiekszy kontrast i lepsze widzenie , co do polaryzacji używam soczewki zielone na b.słoneczne dni i brązowe na pochmurne , co do zaciemnienia to zielone mam 75%  a brązowe na 60% ,soczewki preferuje szklane poliwęglan nawet najtwardszy sie rysuje i z czasem soczewka matowieje Ramki to kwestia indywidualna ja używam Ray Banów np kupuje przeciwsłoneczne z mała skazą szkieł rysa lub uszkodzony napis cena jest wtedy sporo niższa - polityka firmy jest taka ,że czy same ramki czy okulary przeciwsłoneczne  cena jest b.wysoka dlatego opłaca sie kupić takie jak napisałem

nie jest to łatwa bo wiadomo ,że zazwyczaj kupują pracownicy salonów no ja mam szczęście ,że jak napisałem kolega optyk z własnym zakładem :-)

Witam, wszystko zależy od tego jaką masz wadę. Im mniejsza tym lepsza cena za szkła. Mnie okulary przeciwsłoneczne korekcyjne na full wypasie wyszły +/-400zł i są super. Ale mam wadę tylko -0.5. Moja dziewczyna ma wadę -3.5 i takie same okulary ze szkłami korekcyjnymi to koszt rzędu 1000zł

co do cen to i rodzaju wady to narzuca optyk... w mojej sytuacji to bez znaczenia, wszystkie kosztują tyle samo, a i cenę optyka mogę zbić o połowę, dlatego szukam najlepszego rozwiązania. sprawdzałem kolor zielony i pomarańczowo miedziowy i są całkiem niezłe. ogólne zabarwienie w granicach 50-60%. A zastanawiam się też nad gradalnym góra 80%dół 15-25%

Podobnie jak pitt mnie również zdziwiło to samo :) mas do dyspozycji techników, a pytasz laików :)

Myślę, że jednak rozmowa z technikami będzie zdecydowanie bardziej konstruktywna niż pytania na tym portalu. Najpierw technika, a później indywidualne preferencje. Technika będzie dotyczyła rodzaju polaryzacji bo jest ich kilka (kołowa, eliptyczna, liniowa, radialna, czy też azymutalna - skąd do cholery normalny zjadacz chleba będzie wiedział jaka jest najlepsza, która będzie chroniła oczy przed refleksami - ja tego nie wiem :) ) i nie wiadomo, którą są w stanie "zrobić" w "parku maszynowym". Czy fotochrom? to sprawa indywidualna - ja wolę mieć jednakowe przyciemnienie (kategoria 3 z chyba 4 dostępnych) niezależnie od stopnia naświetlenia - ot takie moje widzi mi się, w którym czuję się najlepiej. Szkła - szare, a np Fatso woli bursztynowe... ktoś może zaproponować jeszcze inny kolor... i znowu dochodzimy do kwestii indywidualnego postrzegania obrazu za szkłami (kolor, kontrast, itd). Antyrefleks zalecany - wg mnie oczywiście - od wewnętrznej i zewnętrznej strony. Z wewnętrznego możesz zrezygnować jeżeli oprawki będą doskonale przylegały do twarzy i nie będą wpadały żadne promienie pod oprawki - jeżeli brodzisz, a słońce jest w zenicie jest to wielce prawdopodobne. Warto pozmawiać z technikami na temat powłok Lotu Tec (Swarovski) czy też Rain Guard (Bushnell) lub ich odpowiedników - bo te, które wymieniłem pewnie są chronione patentami. Przydałaby się jeszcze powłoka oleofobowa i jakiś antifog - pytanie czy na jednych szkłach da się to wszystko zrobić, czy trzeba wybierać... no i czy robicie takie rzeczy u Was w fabryce.

Ochrona UV a pełnym zakresie - UVA UVB i UVC - to nie zaszkodzi.

Oprawki - wygodne i lekkie, a najlepiej niezatapialne.

Pozdrawiam :) nie wiem czy pomogłem, ale życzę udanego projektu.

Edytowane przez Jack__Daniels

Oczywiście, w pierwszej kolejności rozmawiałem z kolegami. Dowiedziałem się przy tym, że u nas nie robi się soczewek polaryzacyjnych żółtych, bo podobno ten właśnie kolor jest niezdrowy dla siatkówki oka. A pytam się was, ponieważ u mnie technicy może i znają się na tym co robią, lecz żaden nie należy do braci wędkarskiej i nie sprawdzał takowych w praktyce. Pytanie moje również zadałem, bo wasze sugestie mogą być pomocne i zweryfikować pewne rzeczy. Dlatego też dziękuje za wasze opinie, wiem, że każdy z nas ma swoje upodobania ale mogą one nakierować... i pomóc w wyborze.

No to albo źle zrozumiałem, albo mamy rozbieżność informacji. W każdym bądź razie jakiś cel mam nakreślony. i Prawdopodobnie będą to zielone... podobają mi się takie, muszę tylko sprawdzić dokładnie dany odcień, bo nie miałem takiej próbki dziś.

Słabi ci technicy żólte sa jak najbardziej ok choć dla mnie bardziej przemawia kolor bursztynowy lub brazowy ,żółte mam blublockery do jazdy samochodem

Szkodliwe dla wzroku są szkła barwy niebieskiej

Kolego a skąd masz informację, ze szkodliwe są niebieskie szkła? Jak możesz, to daj linka.