Skocz do zawartości

Okulary na zamówienie

umarlypoeta

Rekomendowane odpowiedzi

Niebieskie szkła powodują uszkodzenie plamki żółtej- oczywista producenci modowi robia takie szkła ale renomowane firmy np Polaroid  raczej takich nie stosują , pitt jak cofniesz sie na poprzednia stronę to zobaczysz ,że napisałem ,że wiedze czerpię od kolegi optyka on jako szanujacy sie zakład nie używa kompa optycznego do stwierdzenia wady itp tylko pracują u niego dwie okulistki które mnie w tym temacie kiedyś oswieciły może mnie oszukały nie wiem 

o jednak coś znalazłem :P nie kłamały :lol:

http://kopalniawiedzy.pl/,160

Edytowane przez seiken

http://www.ray-ban.com/usa/sunglasses/rb3508/004-4l tu wyedytowany, nieprodukowany, niebieski ray ban ... biorac pod uwage amerykanskie zamilowanie do sadzenia sie o miliardowe odszkodowania, a takze ilosc firm, na prawde swiatowych leaderow, produkujacych szkla w kolorze blue, to cos mi sie wierzyc nie chce :P

Pitt myślę ,że wiadomosci na temat szkodliwosci sa dostepne ale moda ma swoje plusy i minusy kupując dany towar zdajesz sobie z tego sprawę co ryzykujesz 

przecie jak  ktoś zje np proszek do prania made in czajna i potem  bedzie zakładał proces firmie tłumacząc sie np nie znajomoscią jezyka :P  bo myślał że to cukier to i tak przegra

whisky i wóda też szkodzą :D  nie słyszałem aby ktoś założył proces że dostał marskości wątroby bo myslał ,że to lekarstwo :P

Edytowane przez seiken

eee tam, mysle, ze juz dawno paczki fajek w rekach nie trzymales ... swoja droga, juz widze te ostrzezenia na niebieskich brylach: uwaga! noszenie grozi zanikiem zoltej plamki w wieku emerytalnym ;-)

No już  3.5 roku mija jak nie trzymałem ale myslałem ,że teraz jest taki napis https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/1460_313068888826026_1110860702_n.jpg  :lol:

...a mi się coś wydaje, że jak odkryto zależność pomiędzy niebieskim światłem, a jego wpływem na żółtą plamkę to coś zaradzono. W zasadzie wystarczy nałożyć dodatkowy filtr od wewnętrznej strony szkieł, który nie będzie wpuszczał światła o określonej długości fal do oka i problem rozwiązany. Po stronie zewnętrznej szkło może być koloru... najbardziej modnego w danym sezonie.