zorak Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 WitamChciałbym zmienić swojego stradica 2500 na coś innego. Mam dylemat z rozmiarem kołowrotka. Kij to Dragon HM 72 2,65 m i cw 3-18gr. Kijek jest lekki. Mam dylemat z rozmiarem kołowrotka. Otóż w grę wchodząShimano TwinPower 3000SDHShimano TwinPower 2500Shimano TwinPower 2500SZ tym kijkiem łowię tylko na żyłki 0,16-0,18mm (bardzo sporadycznie cieniutkie plecionki), a łowiska to rzeka Wisła, Jeziora i również rzeczki górskie. A gatunki to Kleń, Jaź, Okoń i chciałbym zacząć łowić pstrągi. Który z tych rozmiarów byście wybrali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajtelek2 Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Shimano Twin Power 2500 Fa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haja1978 Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 (edytowane) Witaj,Ja napiszę tak, jeżeli waga danego młynka, lub ewentualna różnica w wadze pomiędzy modelami stanowi element pomijalny, to łowiąc cieniutkimi żyłkami, zawsze wybiorę ten, który ma większą średnicę szpulki. Co do zasady zyskuję dłuższe rzuty i mam mniej skręconą linkę.PozdrawiamArek Edytowane 22 Czerwca 2013 przez haja1978 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorak Opublikowano 22 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Waga młynka jest dla mnie ważna, bo kijek jest lekki. Myślałem również na rarenium ci4 JDM bo jest lekki, ale wolę TP bo jest japan i mam rozmiar 4000, a łowi się nim super. Skłonny jestem do 2500, lub 3000SDH. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 (edytowane) Shimano TwinPower 2500Kijaszkiem do 18g i długości niespełna 2,55m śmigałem kilka lat TP2500FA, później FB. Teraz przypinam do niego Stelkę 2500. Według mnie, to właściwa proporcja. Edytowane 22 Czerwca 2013 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorak Opublikowano 22 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 @popperI chyba zostanę przy rozmiarze 2500. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabr Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Z tych które wymieniłeś polecam Shimano TwinPower 2500 - chyba że nie wyważy wędki, dopiero wtedy 3000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 2500 będzie OK. Ale kieruj się wagą. Ma wyważać kij. Niech waży 250-300gram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Ja bym radził wersję z płytką szpulką, nawijasz 100m i styka :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 ja bym brał 3000, nie mam mniejszego kołowrotka niż 3000. Piszesz, że chcesz łowić pstrągi na górskich rzekach, a przy łowieniu z nurtem wolę mieć szybszy kołowrotek z większą szpulą, który przy jednym obrocie będzie zwijał więcej żyłki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 (edytowane) Ja bym radził wersję z płytką szpulką, nawijasz 100m i styka :-)I to jest to co potrzeba.,Szpula typu "shallow"załatwia sprawę bez konieczności dawania podkładu.Idealną propozycją dla tego kijka jest STELLA FE 4000 SFE - waga tylko 270 gram. Kołowrotek piękny,niezawodny i funkcjonalnyJeśli nie Stella to może któryś z modeli Shimano Vanquish - jagby stworzony do zestrojenia z lekkimi kijkami.A jak nie Vanquish to może Twin Power 3000 HG - waga 250 gram,przełożenie 6:1Ze starszych modeli - Stella FW 2500 S - waga 230 gram. PozdrawiamJózef Lesniak Edytowane 23 Czerwca 2013 przez Józef Lesniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 24 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Do kija o identycznej gramaturze używam dwa kołowrotki; Twin Power 2500s i Daiwa Fuego 3000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jersey Opublikowano 24 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Idealną propozycją dla tego kijka jest STELLA FE 4000 SFE - waga tylko 270 gram. Kołowrotek piękny,niezawodny i funkcjonalny jakiś czas temu macałem ten kołowrotek w sklepie. cena coś około 3k. wrażenia na sucho - nieporozumenie. może i topowy model, ale za nic nie położyłbym za niego nawet ćwierci tej monety. możliwe, że to bolączka konkretnego egzemplarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 24 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 jakiś czas temu macałem ten kołowrotek w sklepie. cena coś około 3k. wrażenia na sucho - nieporozumenie. może i topowy model, ale za nic nie położyłbym za niego nawet ćwierci tej monety. możliwe, że to bolączka konkretnego egzemplarza.Sam pośiadam taki i złego słowa nie mogę powiedzić.A w tym roku w serwisie u mnie było kilkanaście sztuk i żadnych zastrzeżen odnośnie kultury pracy. "czysta poezja".Być może trafił w Pana ręce felerny model co raczej mało prawdopodobne,a kręcenie na sucho jeszcze o niczym nie świadczy.A może jest Pan przewrażliwiony jak tu chyba większośc. Pozdrawiam Józef leśniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jersey Opublikowano 24 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 A może jest Pan przewrażliwiony jak tu chyba większośc.to bardzo możliwe. nie pamiętam kiedy ostatnio byłem na rybach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi