Skocz do zawartości

Jaki rozmiar kołowrotka wybrać (zastanawiam się)

zorak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym zmienić swojego stradica 2500 na coś innego. Mam dylemat z rozmiarem kołowrotka. Kij to Dragon HM 72 2,65 m i cw 3-18gr. Kijek jest lekki. Mam dylemat z rozmiarem kołowrotka. Otóż w grę wchodzą

Shimano TwinPower 3000SDH

Shimano TwinPower 2500

Shimano TwinPower 2500S

Z tym kijkiem łowię tylko na żyłki 0,16-0,18mm (bardzo sporadycznie cieniutkie plecionki), a łowiska to rzeka Wisła, Jeziora i również rzeczki górskie. A gatunki to Kleń, Jaź, Okoń i chciałbym zacząć łowić pstrągi. 

Który z tych rozmiarów byście wybrali?

Witaj,

Ja napiszę tak, jeżeli waga danego młynka, lub ewentualna różnica w wadze pomiędzy modelami stanowi element pomijalny, to łowiąc cieniutkimi żyłkami, zawsze wybiorę ten, który ma większą średnicę szpulki. Co do zasady zyskuję dłuższe rzuty i mam mniej skręconą linkę.

Pozdrawiam

Arek

Edytowane przez haja1978

ja bym brał 3000, nie mam mniejszego kołowrotka niż 3000. Piszesz, że chcesz łowić pstrągi na górskich rzekach, a przy łowieniu z nurtem wolę mieć szybszy kołowrotek z większą szpulą, który przy jednym obrocie będzie zwijał więcej żyłki.

Ja bym radził wersję z płytką szpulką, nawijasz 100m i styka :-)

I to jest to co potrzeba.,Szpula typu "shallow"załatwia sprawę bez konieczności dawania podkładu.

Idealną propozycją dla tego kijka jest STELLA FE 4000 SFE - waga tylko 270 gram. Kołowrotek piękny,niezawodny i funkcjonalny

Jeśli nie Stella to może któryś z modeli Shimano Vanquish - jagby stworzony do zestrojenia z lekkimi kijkami.

A jak nie Vanquish to może Twin Power 3000 HG - waga 250 gram,przełożenie 6:1

Ze starszych modeli - Stella FW 2500 S - waga 230 gram.

Pozdrawiam

Józef Lesniak

Edytowane przez Józef Lesniak

Idealną propozycją dla tego kijka jest STELLA FE 4000 SFE - waga tylko 270 gram. Kołowrotek piękny,niezawodny i funkcjonalny

jakiś czas temu macałem ten kołowrotek w sklepie. cena coś około 3k. wrażenia na sucho - nieporozumenie. może i topowy model, ale za nic nie położyłbym za niego nawet ćwierci tej monety. możliwe, że to bolączka konkretnego egzemplarza.

jakiś czas temu macałem ten kołowrotek w sklepie. cena coś około 3k. wrażenia na sucho - nieporozumenie. może i topowy model, ale za nic nie położyłbym za niego nawet ćwierci tej monety. możliwe, że to bolączka konkretnego egzemplarza.

Sam pośiadam taki i złego słowa nie mogę powiedzić.

A w tym roku w serwisie u mnie było kilkanaście sztuk i żadnych zastrzeżen odnośnie kultury pracy. "czysta poezja".

Być może trafił w Pana ręce felerny model co raczej mało prawdopodobne,a kręcenie na sucho jeszcze o niczym nie świadczy.

A może jest Pan przewrażliwiony jak tu chyba większośc.

Pozdrawiam 

Józef leśniak