Skocz do zawartości

male woby jointed

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

@Pitt,

W części Wieści z nad wody, temat Patrągi 2008, Sith zamieścił zdjęcie m.in pstrągowych łamańców. Robi je sam. Może będzie mógł Ci cośkolwiek podpowiedzieć.

:D

Faktycznie zamieściłem tam zdjęcie jointeda, ale jest to mój prototyp, więc nie wiem jak będzie zachowywał się w wodzie.

Niemniej jednak wykonałem go w ten sposób, że wystrugałem odpowiednie kształtki (przód i ogon), stelaże wykonałem po całości.

Tylne oczko pierwszej części woba ustawione w poziomie, a oczka w tylnej części - w pionie.

Obciążenie skupione w okolicy pierwszego oczka na kotwicę, a w drugiej części wzdłuż brzuszka z taśmy ołowianej, ale w ilości minimalnej - tak aby tylko wypoziomować tylną część. Kolega twierdzi, że nie trzeba dociążać tylnej części, bo to zaburza jej pracę - wystarczy, że zrobi to kotwica. Ja jednak zrobiłem po swojemu i zobaczę jak wyjdzie. I w zasadzie to wszystko co do szczegółów.

Pozdrawiam Sith!

jeśli twarde drewno to wkręty, sposób prosty i skuteczny.

Jeśli miękkie to wyprofilowany stelarz w rowku i zalany np:distalem lub czymś podobnym.

A stelarz to takie jakby garby wielbłada z tym ze na jednej z części trzeba je obrócić o 45stopni

A tak z ciekawości czemu po2 zawias ?

dlaczego podwojny zawias? bo na pojedynczym wobek, w momencie spoczynku, zachowuje sie czasami tak dziwnie, dostaje takiego cielesnego zwisa, oczywiscie tylko na wodzie stojacej, w uciagu bez roznicy, bo i tak jest w ciaglym napieciu, czyli rusza dupke non stop

to bedzie balsa ... stelaz? a chyba wiem jak wyglada ... juz kilka wielbadow w zyciu zrobilem ;)

mifek pisal, ze na glowatkach przerabiales jednoczesciowce w kilka minut na wersje jointed, jezeli to nie tajemnica, to moze zdardzisz rabek ...

2 częściowe robiłem tak szybko ponieważ ....... moje wszystkie piankowe wobki miały stelarz podwójny jak 2 częściowe.

Więc wystarczyło przeciąć tylko korpus na 2 części.

A co do po2 zawiasu to ja robię pojedyńcze z 2 powodów

- łatwiej

- lekka dupka na pojedyńczym zawiasie pięknie migoce co po2 zawias skutecznie ogranicza

Sa i 5cm http://www.regawoblery.republika.pl/link.htm

pitt -january ma jeszcze cos takiego bez steru z podwujnym oczkiem z przodu . Zemnie zaden pstragarz ale cos Mi sie zdaje ze takie mini jerki na te twoje kropki :mellow:

Ja biegalem z tym za okoniem z po lodu ,doszlo do tego ze wieszalem za ogon ,zeby chodzilo jak klasyczna rybka podlodowa .

Lowilem tez troche z kolega na Krzcie w Bialej Podlaskiej i wychodzily do tego klenie :D

@jajakub

czyli nie pozostaje mi nic inego, jak cos wyskrobac lub sie dobrowolnie zlosic do testow takich wobkow na kleniach ...

co niniejszym czynie

Pit napisz mi czym i gdzie łowisz te swoje klenie.

Z prądem czy pod, żucasz czy spławiasz z prądem, jak jest głęboko i jak silny nurt?

Spin czy cast i jakie średnice linki/żyłki?

Nic nie obiecuję ale może coś wygmeram :mellow:

• 2 tygodnie później...

kilka dni temu czytając ten temat zostałem tak natchnięty, że rzuciłem wszystko, żeby sobie coś postrugać. Mój pierwszy 2-częsciowy wobler (wstyd się przyznać, ale pomimo tego, że strugam już dość chwilę, nigdy się za takie nie zabierałem) będzie miał 4,5cm. Roboty z nim sporo (zwłaszcza z drutem), ale mam nadzieję, że się sprawdzi na kropkach. Za chwilę robię atak na 4cm (do aktualnej serii zamierzam dołożyć tak z 5 sztuk 2-częściowych)

jakies obrazki? :D

Ale z Ciebie jest wzrokowiec

jeszcze gorzej, nie dosc, ze wzrokowiec, to jeszcze minusowiec ... kto ma znajomego optyka, bedzie wiedzial co mam na mysli ;)

e tam, jak znam piotrka to jemu samo oglądanie na dlugo też nie starcza.... chlopak pewnie i pomacać by chciał

oczywiscie! widzicie jak mifek mnie zna :D

to sie zawsze tak zaczyna, najpierw jest pomysl, potem trzeba sie dobrze naogladac i szybko przejsc do pomacania, aby na koncu osiagnac cel ... wizyta na ostrym z kotwica w palcu :mellow:

tylko tak mozna poznac moc drzemiaca w dobrym woblerze ;)

ps. a propos macania, cos juz sie tam dla mnie 'struga'

Ale miałem dzisiaj cyrk z woblerami! Zepsułem 3 korpusy, bo mi piłka zeszła, jak przecinałem. Dodatkowo po dzisiejszym struganiu mam pamiątkę na palcu (te pamiątki to muszę zacząć podpisywać, bo ich coraz więcej) ale jak to mówią: do wesela się zagoi.

No ale ostatecznie narobiłem dzisiaj woblerów, że starczy mi ich na bardzo długo