Skocz do zawartości

male woby jointed

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

ja równie uparcie odpowiem: jeszcze nie skończyłem!

Dzisiaj wziąłem się za woblera 3 częściowego (wystrugany, uzbrojony, teraz schnie nim klej). Będzie to (niesamowicie łowna, nie łapiąca zaczepów i w ogóle doskonała...) czarniutka pijawka. Już od dawna koledzy prosili mnie, żebym im takich nastrugał (bo czegoś takiego w sklepie się nie kupi). Teraz czas na realizację zamówień . Od jutra biorę się za malowanie nowej serii wobków, więc jak dobrze pójdzie, to koło weekendu wstawię jakieś fotki

Pokażę wam narazie tylko 3 sztuki (nie miałem czasu na malowanie innych)... 5, 6,5 i 4,5cm. W Piwnicy leżą gotowe 4cm i 4,5cm+ dwie 5cm pijawki. Na zdjęcie nie wyglądają zbyt apetycznie, ale w realu wyglądają na prawdę ładnie (pierwszy od góry opalizuje na zielono, pijaweczka lekko na srebrno a pstrążek ma bardzo ładne tonalne przyjścia- zdjecie nie oddaje ich urok.u)

Te ze zdjecia pracują bardzo ładnie i mam nadzieję, że skuszą niejedną rybkę

post-846-1348913730,0863_thumb.jpg

• 1 rok później...

Nie powiem, że odnoszę jakieś maga sukcesy w struganiu takich wobków, ale kiedyś, gdy zacząłem czytać ten temat postanowiłem zrobić kilka maluchów. Na początku były to całkiem spore maluchy (zdjęcia są w jednym z postów powyżej). Kilka rybek skusiły, więc zrobiłem kolejny krok w miniaturyzacji, i zacząłem strugać takie po ok 3cm :mellow: Na początku wobki słabo wychodziły, a moje palce nadawały się wyłącznie do remontu <_< Trochę poćwiczyłem i...wobki są całkiem niezłe. Mówię Wam, 3cm oska jointed wymiata, odrazu stała sie jednym z moich liderów. Właśnie się zabieram do zrobienia jakieś większej partii (żeby starczyła na cały sezon) bo przez zimę wystrugałem sobie tylko 8 i do tej pory zostały tylko dwa .

Dzięki Panowie, że natchnęliście mnie do zrobienia takich wobów :o

Prototyp o którym pisałem parę postów wyżej w tej chwili wygląda tak jak na zdjęciu poniżej. Zapowiada się dobrze. Agresywna praca przodu połączona z wężowatym trochę ruchem z racji przegubu. Na razie skusił dwa pstrążki okołowymiarowe.

http://images50.fotosik.pl/120/7b3ae5ac94f9ed85med.jpg

• 2 tygodnie później...

Witam .

Przepraszam za brak odzewu ale jestem trochę zabiegany . Jestem w trakcie reorganizacji mojej pracowni i na wszystko brakuje mi czasu :D

Wyjaśniam w kilku słowach...... patrząc od góry.... mała kuleczka długość 2 cm , pod nią typ ...jugol 2,5 cm i pod spodem mały łamaniec ten sam kształt co powyżej tylko złamany . długość ok 3 cm.

Mocowanie na kotwice od dołu. Łamańca można połączyć pojedyńczo lub podwójnie. I tu dobra rada dla wszystkich którzy strugają ... używajcie żywic do wklejania stelaży !!! żadnych klejów itp wynalazków. W szczególności przy łamańcach.

Oczko umiejscowione jest pod spodem pierwszego korpusu . Dobrze stabilizuje wobler a ogonek jeżeli można go tak nazwać swobodnie pracuje.

I tylko przedni korpus jest dociążony ołowiem. Jest to celowo zrobione po to żeby ogonek zawsze pracował . Nawet najmniejszy prąd wody sprawia że ogonek pracuje. Nadaje sie na bardzo wolno płynące rzeczki.

Tego typu woblerami ( tonącymi ) obławiałem głębsze rynny.

Ten kształt sprawia że wobler pracuje dość mocno. Jeżeli ktoś woli spokojniejszą prace proponuje smuklejsze kształty .

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...