Skocz do zawartości

Daiwa vs Shimano

brando

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie Dajwa już spokój z tym stukaniem  :D,pewne jest że jak ząbkuje to i stuka bardziej,no bo ząbkuje przecież :P

zauważcie że ,te metalowe korpusy stukają się bardziej,metal o metal bardziej dźwięczny niż metal o grafit  :)

zarówno i daiwe i shimano warto mieć,wyrobić sobie zdanie organoleptycznie.

Witam,

Jednym stuka mniej, innym bardziej, ta Daiwa oczywiscie, takiej co chce sie stukac to trzeba bardziej poszukac ale moze miec chinski rodowod a to juz temat nie pewny jak wiadomo, zalezy jaki dzien mial pan Chan jak ja produkowal. 

Ja proponuje dorwac chociaz na chwile jedna z tych morskich Daiw i sie nia stuknac w glowe, tak mocno i dobitnie. Ilez mozna, ilez? 

Bujo

• Like 4

A niech stuka i kalmoce ile chce ...... mi to nie przeszkadza. :P

Wole jak klamota ;)  niż miałbym szukać sprężynek z bebechów  po pokoju ;) jak to już tu jeden kolega szukał i nie znalazł :lol:  :lol:  :lol:

Edytowane przez Karol Krause
  • Like 1

dla mnie bez wątpienia wygrywa marka Shimano:D

Posiadam 3 kije i 3 kołowrotki tej marki i są dosłownie nie do zajechania:D:D:D: :D zaś co do Daiwy słyszałem że po sezonie czasami lubia szwankować...  Definitywnie SHIMANO!!!!!

tak Kolego masz rację.alivio i catana to sprzęt nie do zajechania... ;) :D pzdr

• Like 1

Właściwie można zaryzykować stwierdzenie że w tej chwili na rynku królują dwie firmy - Daiwa i Shimano. Owszem, są Penny, Mikada, Okumy czy nawet Van Staale ale liczą się tylko Japończycy. Tak więc szukanie wyższości jednej firmy nad drugą przypomina mi trochę udowadnianie wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia. Tym bardziej że na tapecie porównawczej zawsze lądują topowe modele obu tych firm. Tak naprawdę kołowrotki nieomal doskonałe. Jedne i drugie mają swoich gorących zwolenników, ale wszelka dyskusja o wadach i zaletach to chyba troszkę bicie piany. Nieprawdaż?

Tym bardziej że na tapecie porównawczej zawsze lądują topowe modele obu tych firm.

Właściwie można zaryzykować stwierdzenie że w tej chwili na rynku królują dwie firmy - Daiwa i Shimano. Owszem, są Penny, Mikada, Okumy czy nawet Van Staale ale liczą się tylko Japończycy. Tak więc szukanie wyższości jednej firmy nad drugą przypomina mi trochę udowadnianie wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia. Tym bardziej że na tapecie porównawczej zawsze lądują topowe modele obu tych firm. Tak naprawdę kołowrotki nieomal doskonałe. Jedne i drugie mają swoich gorących zwolenników, ale wszelka dyskusja o wadach i zaletach to chyba troszkę bicie piany. Nieprawdaż?

A ile masz tych topowych siemano poza stelką ??? jeszcze stare tp coś sobą reprezentowały reszta to chłam  :angry: czasy czarnuchów gt i gtm nie wrócą. Z obexcnej Daiwy,  modeli na poziomie stelki masz kilka ;) 

Jak dla mnie to Shimano. Przykładowo TP 4000 '11 JDM zaliczył wyjazd na morze na dorsze, wisła, jeziora i dalej pięknie chodzi. Nigdy nie zdradzę Shimano i nie będę miał romansu z Daiwą :lol:  :lol:

Też tak kiedyś mówiłem - dopuki nie zobaczyłem RYOGI :) 

Starsze Daiwy w stosunku do starszych modeli Shimano miały pewne plusy. Duże łożyska, prosta budowa, grube obudowy i podczas długotrwałego deszczu praca bez zmian. I długowieczny rancik na szpulkach. A także średnica szpulek.

Shimano - maślańsza praca i spasowanie. Generalnie większe zebatki.