Skocz do zawartości

Daiwa vs Shimano

brando

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie masz te dwa lozyska wiecej ? i w ktorym miejscu ?  mozesz zrobic zdjecie jednego i drugiego od srodka i wrzucic fotki z "serii znajdz dwie roznice" ??

Kołowrotków dziś specjalnie rozbierał nie będe, ale póżniej postaram się coś wrzucić.

Sustain ma 6+1, a TP 8+1.

Przełożenie, Sustain 5.7:1, a TP 5.2:1

brando..   jaki model kokretnie sustaina masz na mysli ??!! FB czy FD ??  sustainfb=tpF a sustain fd = tp FA z pierwowzorem japonskim czyli TP4000HG juz ma sporo roznic.. inne materialy na glowne kolo, czesc czesci lepiej hartowane, lub lepsza jakosciowo stal ( ciemneijszy kolor np lozysk) no i lozyskowana szpulka ktorej nie maja wersje na usa i europe.

Czekam na fotki z tymi roznicami.. bo jakos nie pamietam aby TPFA roznil sie w srodku od sustainaFD, poki co na wpatrywanie na schemat nie chce mi sie, bo jestem tak pewny swego, ze az to wydaje mi sie smieszne..

Chodzi mi o sustaina FB oczywiście, o tego o ktorego pytałem w tym wątku.

Hipolis wybacz, ale ja juz tych bzdur czytac nie moge .. wybacz.. TP FA ma takie samo przelozenie co sustain FD i TP 4000HG - ktorego CI szczerze poelcam.. czyli 5.7:1 bo to sa blizniacze konstrukcje..

Przez takich jak Ty powstaja jakies dziwne legendy i mity..

Edytowane przez blackabyss

Chodzi mi o sustaina FB oczywiście, o tego o ktorego pytałem w tym wątku.

.. sustain fb jest w zasadzie identyczny co TP F - jedyna roznica to desing.

Nie mialem sustaina FB.. ale wychodzi na to ze japonczycy do lat 98 wypuszczali na ameryke i europe rownorzedne modele co u siebie na rynku.. poza najwyzszym modelem jak stella.

Sytulacja w 2002 r. juz sie zmienila.. i tak TP 4000HG jest lepszym jakosciowo kolowrotkiem niz wypust na usa -sustain FD i europe TP FA. Roznice nie sa duze.. np glowne kolo w jdm jest pokryte czarna warstwa, ktora nadaje wyjatkowo plynny i miekki ruch, sa jeszcze roznice w kolorze zebatki, ktora pracuje miedzy pinionem i kreci walkiem, ale material byc moze jest taki sam..

oczywiscie ciemneijsze lozyska w TPHG i naturalnie szpula lozyskowana.. gdzie ani sustain, ani TP FA lozyska ni ma.

Nie zgodze sie z Toba brando ze te shimaniaki z lat 90 sa wyjatkowo trwale.. te kostrukcje TP i stellek z 98r. sa przyrostem troche formy nad trescia.. pisalem juz o tych moich spostrzezeniech w jakims watku, szczegolnei mam tu na mysli waska obudowe i zwiazane z tym kosekwencje - "dlugowiecznosci"

O ile daiwa w latach 90 robila wspanialy sprzet.. taak shimano jakby troszke odstawalo..

Natomiast dla mnie TOP shimano zaczyna sie od roku 2000r.. i w zasadzie konczy na 2006r..

Choc mam ochote na te nowa gwiazde sw 013, gdzie wrocono do koncepcji spowolnienia szpuli na wzor TP 02.

Hipolis wybacz, ale ja juz tych bzdur czytac nie moge .. wybacz.. TP FA ma takie samo przelozenie co sustain FD i TP 4000HG - ktorego CI szczerze poelcam.. czyli 5.7:1 bo to sa blizniacze konstrukcje..

Przez takich jak Ty powstaja jakies dziwne legendy i mity..

Co do przełożenia masz rację, pisałem z pamięci, co do reszty, niestety się mylisz. Wystarczy odkręcić tę zatyczkę? z drugiej strony korbki i w TP widać jest łożysko a w Sustainie taką białą zaślepkę? Foty jakieś wrzucę. Edytowane przez Hipolos

Dwa pytania do @blackabyss, i prośba o wyjaśnienie:

1."Inne materialy na glowne kolo, czesc czesci lepiej hartowane, lub lepsza jakosciowo stal ( ciemneijszy kolor np lozysk)"

Skad to wiesz? Dlaczego ciemna stal jest lepsza od jaśniejszej?

2. "np glowne kolo w jdm jest pokryte czarna warstwa, ktora nadaje wyjatkowo plynny i miekki ruch"

Skad wiesz, że to "czarna warstwa"nadaje wyjątkowo plynny i miekki ruch? Co to jest ta czarna warstwa?

Będę wdzięczny za wyjaśnienie.

• Like 1

Dwa pytania do @blackabyss, i prośba o wyjaśnienie:

1."Inne materialy na glowne kolo, czesc czesci lepiej hartowane, lub lepsza jakosciowo stal ( ciemneijszy kolor np lozysk)"

Skad to wiesz? Dlaczego ciemna stal jest lepsza od jaśniejszej?

2. "np glowne kolo w jdm jest pokryte czarna warstwa, ktora nadaje wyjatkowo plynny i miekki ruch"

Skad wiesz, że to "czarna warstwa"nadaje wyjątkowo plynny i miekki ruch? Co to jest ta czarna warstwa?

Będę wdzięczny za wyjaśnienie.

Ano dlatego, ze wersja TP 4000 HG kreci sie sporo lzej i plynniej niz TP FA czy sustainem FD.. poza tym uwazasz, ze japonce na swoj rynek zrobili gorszy jakosciowo sprzet !!???

Czarna powloka w shimano byla zastosowana pierwszy raz w stelli 98 jdm. w wersji europejskiej nie bylo tej powloki.. shimano taka powloke wrzucalo na kazdy wyzszy model jak stelle, TP, sephie na swoj rynek az do roku 2006r.

Kolejne generacje najwyzszych modeli to zupelnie inne konstrukcje i materialy.. aa pozniej jeszcze w srednich modelach byla taka powloka np w stradikach Ci4, i reranium.

Skad wiem.. ze ta powloka jest cool ?? eh.. z wlasnej autopsji kilkunastu kolowrotkow.

Daiwa w latach 90 pierwsza stosowala takie powloki w swoich najwyzsyzch modelach jak np: tournament Z generacji it, lub TD sw - tu moze wiecej cos zorro napisac, bo mnie bardziej interesuje shimano.. byla to nieco inna powloka niz u shimano, jakby ciensza, zreszta materialy poszczegolnych czesci tych firm to poprostu ich tajemnica.

Dlaczego takiej powloki nie dala na np: emblemki ?? i inne masci TD przeznaczone na hameryke ? jak myslisz ??

Co to za powloka ochronna ? z tego co pamietam to zorro pisal gdzies ze to zwykle oksydowanie..

wedlug mnie moze to byc ( w przypadku shimano anodownie ) ale fachowiec materialowy ze mnie zaden.

To musisz wiedzieć kolego, że to cale oksydowanie/anodowanie i co tam sobie jeszcze wrzucisz na powierzchnie to w najlepszy przypadku nie pogorszy pracy.

O "czarnej stali" i hartowaniu zapominamy.

A ciśnie się na usta:

[...]wybacz, ale ja juz tych bzdur czytac nie moge .. wybacz.. [...]

EOT

To musisz wiedzieć kolego, że to cale oksydowanie/anodowanie i co tam sobie jeszcze wrzucisz na powierzchnie to w najlepszy przypadku nie pogorszy pracy.

O "czarnej stali" i hartowaniu zapominamy.

A ciśnie się na usta:

EOT

Czarna stal - to juz sa Twoje slowa i dorabianie ideologi na wlasny zaklamany uzytek..

Napisalem Ci uczciwie, jakie roznice widzialem na wlasne oczy przy rozbieraniu omawianych modeli, nie napisalem ze w jdm kazda czesc jest lepsza od sprzetu na usa czy europe.. choc znaczna czesc zapewne jest.

Pracowalem troche w firmie alu-metal i wiem, ze z dwochkawalkow stali, w ktorych sklad chemiczny jest identyczny mozna poprzez m.in. hartowanie uzyskac rozne wlasciwosci detalu - zmieniajac w nim strukture i czesto odcien.

Ogolnie  spostrzezenia mam takowe, ze topowe modele shimano ktore posiadaly te warste ochronna krecily bardzo miekko, gladko, cicho, w porownaniu nawet z tymi najnowszymi.

Takie pytanie do Ciebie.

Kreciles Tp 4000HG 02  i pozniej TP FA lub sustainem FD ??

Witam.

Czarna powłoka była po raz pierwszy zastosowana w Stelli 95 jdm, a nie 98 jdm. To tak dla wyjaśnienia. Być może  jeszcze wcześniej, tego nie wiem.

Wracając do podstawowego pytania, to jeżeli sustain fb to to samo co tp f - brałbym infinity q. Dlaczego?

1. Infinty - całkowicie metalowy, sustain hybryda korpusu, rotor grafitowy.

2 .Infinity-  9 łożysk +1, sustain 5 +1,

3. Infinity-  lżejszy, większa szpulka przy tej samej wielkości.

Te parametry w kołowrotkach są dla mnie najważniejsze.

Ząbkowanie (lekkie) infinity daje się złagodzić odpowiednim smarowaniem, a tak w ogóle wcale mi to nie przeszkadzało. Daiwę sprzedałem bo mi się znudziła trwałością no i jest niezbyt urodziwa. (kwestia gustu) ;) .

A tak naprawdę to brałbym Stellę, nawet używana, czy starszy model i tak jest lepsza niż nowe tp, sustainy, biomastery itp

Ale to tylko moje zdanie, wyrobione po ponad 35 latach nad wodą, prawdziwą wodą. :P

• Like 1

Witam.

Czarna powłoka była po raz pierwszy zastosowana w Stelli 95 jdm, a nie 98 jdm. To tak dla wyjaśnienia. Być może  jeszcze wcześniej, tego nie wiem...

..A tak naprawdę to brałbym Stellę, nawet używana, czy starszy model i tak jest lepsza niż nowe tp, sustainy, biomastery itp..

ad 1 Dzieki za sprostowanie. Gwiazda z 92 miala juz ta powloke ?

ad 2 nick zobowiazuje ;]

Sugerujesz, ze w sustainie nie ma lozyska po prawej stronie korby czy jak ?? bo juz nie wiem o co Ci kaman..

To co napisales wczesniej i pewnie napiszesz za chwilke kupy sie nie trzyma, ja juz wylanczam sie z tej dyskusji. A Ty glos swoje herezje gdzie chcesz..

Właśnie tak sugeruję

post-49538-0-48582300-1372606803_thumb.jpg

post-49538-0-04661200-1372606833_thumb.jpg

Edytowane przez Hipolos
  • Like 1

Hipolos.. jestes w bledzie. Nie rozbierales nigdy sustaina FD, nie zerkles nawet na schemat..

Daj już spokój, nawet na pudełkach jest podana ilośc łożysk, a schemat przez przypadek zostawiłem w sklepie, odbierze się.

Dodam tylko że ten Sustain już tak płynnie nie chodzi pod obciążeniem. Idę na ryby, żeby nie było z sustaInem O.

Dajcie spokój chłopaki z tą kłótnią. Przecież i tak wszyscy mądrzy ludzie wiedzą że najlepsza jest Daiwa. Doprawdy nie ma o co kopii kruszyć.

A teraz wszyscy razem:

DAIWA! DAIWA! DAIWA!

O le! O le o le o le! 

Daiwa tak, Shimano nie!

:)

No,no z tą daiwą nie przesadzaj ^_^ .

Wszak to ząbkujący badziew :lol:  :lol: :lol:  :lol: . 

Wojtek B.

Rozni ludzie w roznych sytulacjach roznie reaguja :) dyplomata ze mnia zaden, bo predzej bym dal w morde, gdybym mial probowac bronic slowami swojej moralnej racji ;)

Ja uwazam za zabawne  to, ze czesc z nas ocenia cos - wczesniej nie poznajac tego.. noo nie pamietam jak takie cos nazwac po imieniu - bo znowu wytkniesz, ze sie madrze.