Skocz do zawartości

VERSITEX rod and blanks

jerzy

Rekomendowane odpowiedzi

IM dziękuję za odpowiedź. Moje zdumienie zwróciło montowanie dwustopkowych przelotek do samego szczytu na kijach bassowych... Przyznam się szczerze, ze nie spotkałem sie z takim rozwiązaniem ani w markowych kijach seryjnych ani tym bardziej na kijach custom...Czy moze pan wyjaśnić jaki sens ma montowanie takiego zbrojenia na relatywnie delikatnych kijach??

pozd JW :D

Stary Design Fishing lansował go w swoim czasie w kraju . Także Fenwicka mieli w ofercie . Z tego ostatniego wykreował sie Dragon , mocarz lokalny ..

Niewiele firm ma swoje własne zaplecze produkcyjne . Zamawia się i kupuje elementy czy finalne wyroby .

Versitex i inne , amerykańskie firmy tego segmentu rynku , nie czynią tajemnicy ze swojego pośrednictwa między klientem a wytwórcą . Wszystko dzieje sie bez zbędnej tajemnicy . Dostajesz towar i pełną wiedzę o nim .

My też mamy swoje lokalne Versitex-y . Jakże odmienne jednak od oryginału .

Który prawdę Ci powie ?

Trzeba mieć b. grube pokłady zaufania /o co , nota bene , nawet premier wnosi / , tudzież naiwności .

Prócz naszego , transparentnego rodbuildingu , naturalnie ..

Są to blanki typu Magnum Bass i opis linki może nieco zdziwić, gdy taki blank weżmie się do ręki. Tak jak w opisie Versitexa są to wędki do łowienia dużych bassów. To są blanki bardzo szybkie, zazwyczaj o głębokim ugięciu, jednocześnie bardzo mocne. Obrazowo, mam w swoim arsenale kij na blanku Mag/Bass cw. 1/4-3/4oz, 17lb. Bez problemu rzucam siłowo przynęty w wadze 40 gram. Stąd zbrojenie w dwie stopki, choć 15 lb jest dla mnie też dziwne. Uważam, że w tym typie blanku dwie stopki należą się od 20 lb.

Pozdrawiam,

Ireneusz Matuszewski

No właśnie to zwróciło moją uwagę. Miałem w rękach kij castingowy zbudowany na blanku shikari 15 lb. Niby nic, ale kij robił wrażenie lekkiej jerkówki. To był Magnum taper. Ilośc mięsa w dolniku imponował. Pierwsze skojarzenie jak zobaczyłem przekrój blanku Magnum taper to....podwójny kebab :mellow:

Mój Lamiglas o dwa funty mocniejszy wygladał jak kleniowa witka.

Mnie się wydawało, ze dwustopkowe przelotki montuje sie na kijach bardzo mocnych <25 lb ponieważ przy holu sporych ryb obciążenia blanku sa spore i takie przelotki lepiej rozkładają siłe na blanku. Mimo wsztystko decydując się na 15 czy 17 funtowy kij na blanku MT wolałbym w sekcji szczytowej przelotki jednostopkowe...

pozd JW :D

• 5 lat później...