kingadivers Opublikowano 24 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Dwa szczupaczki spotkane na 4 metrach, tuż nad samą termokliną, na jeziorze Łęsk (Kulka), w ten weekend. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 24 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Czym robiłeś zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kingadivers Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Aparatem Sony NEX-5N w obudowie Nauticama, szkło 16 mm z konwerterem szerokokątnym Fisheye, dopalane dwoma lampami Inon D2000 IV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gazdzior Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Ale fajne zdjęcia. Czy istnieje możliwość przesłania na maila drugiego zdjęcia w większym formacie w celu ustawienia jako tapety na własnym kompie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 @ kingadivers: Dziękuję i uprzejmie proszę o więcej, więcej, więcej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greku35 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Czysta woda ja na polskie warunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Aparatem Sony NEX-5N w obudowie Nauticama, szkło 16 mm z konwerterem szerokokątnym Fisheye, dopalane dwoma lampami Inon D2000 IV. No właśnie ... moją podwodną małpką nie wychodzą takie ładne )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Ty to zdjęć nie umiesz robić to jak Ci mają wychodzić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kingadivers Opublikowano 25 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Gazdzior podaj maila do siebie. Greku35 z tą widocznością to nie do końca tak jest fajnie. Przed weekendem padało więc widoczność zrobiła się kiepska. Na głębokości od 0-5 metrów, widoczność 2 metry, od 5-15 widoczność 0,5 metra, powyżej 15 metrów widoczność 7-8 metrów. No i dla Waszej wiedzy wszystkie szczupaki które widziałem siedziały przy zwalonych konarach do 5 metrów głębokości, poniżej pustynia bez życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Ja też bym prosił o zdjecie numer dwa na maila - super tapeta adres wysyłam na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kingadivers Opublikowano 25 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Dziękuję za słowa uznania, choć te zdjęcia są tak naprawdę kiepskie Ale jeśli czas pozwoli to mam w planach nurkowanie nocne na Zakrzówku i na pewnym kamieniołomie w Niemczech, gdzie pływają ponad 120 (!) centymetrowe szczupaki i tak są przyzwyczajone do nurków że można je prawie dotknąć. Te dwa to dzikuski i ciężko do nich podpłynąć na bliżej niż 1 metr potrzebny do wykonania zdjęcia. Tak że mam nadzieję ze wkrótce podzielę się z Wami lepszym materiałem na tapety. Ps. zdjęcia poszły na priw. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vBartek Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Możesz powiedzieć jak zachowują się szczupaki na widok dodatkowego oświetlenia? Czy jest zauważalna różnica? Pytam bo zastanawiam sie nad jakąś latarką do kamerki a nie wiem czy ma to sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kingadivers Opublikowano 25 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 (edytowane) Myślę że ma. Polecam mocne diodowe latarki nurkowe, nie są tanie, ale są dobrze uszczelnione i mają naprawdę dużą moc. Szczupaki dają się podejść stosunkowo łatwo, inne ryby znacznie trudniej. Płoszą je bąble powietrza wypuszczane przez nurków, światło dużo mniej. Można na nie świecić latarką i rzadko wtedy reagują, natomiast gwałtowne wypuszczenie powietrza z automatu nurkowego wyraźnie je płoszy. JA nie filmuję, natomiast znajomi używają i sobie chwalą niewielki zestaw, taki jak np. tutaj http://underwater.pl/752-Oswietlenie-dla-kamer-GoPro-Hero.html Edytowane 25 Czerwca 2013 przez kingadivers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vBartek Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Ok. Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Aparatem Sony NEX-5N w obudowie Nauticama, szkło 16 mm z konwerterem szerokokątnym Fisheye, dopalane dwoma lampami Inon D2000 IV.Ja nie znam się na fotografii, podwodnej zwłaszcza ale mam pewna watpliwość... Czy aby taki szczupaczek (lub inna ryba) jak dostanie błyskiem po oczach po prostu nie oślepnie ? Na głębokosci paru metrów gdzie światlo znikome, oko nie zaadoptowane... Prosze rozwiać moje watpliwości!U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 O kurcze! Śliczne fotki i szczupaczki także, aż zanurkowałbym, już teraz, gdybym potrafił Harjer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Super foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRYSTEKWOLF Opublikowano 29 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 Miodzio ujęcia,łybki też ,he he.Graty kolego,naprawdę fajne foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lajcik Opublikowano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Ja też gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kingadivers Opublikowano 30 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Ja nie znam się na fotografii, podwodnej zwłaszcza ale mam pewna watpliwość... Czy aby taki szczupaczek (lub inna ryba) jak dostanie błyskiem po oczach po prostu nie oślepnie ? Na głębokosci paru metrów gdzie światlo znikome, oko nie zaadoptowane... Prosze rozwiać moje watpliwości!U.Witam, no to rozwiewam. Nie oślepnie, a nawet się nie płoszy. Błysk lampy to tylko ułamek sekundy. Na poparcie tej tezy dodam, że oprócz rybek fotografuje się też pod wodą nurków i jak do tej pory wszyscy nadal widzą Podobnie jest ze zdjęciami nocnymi, nad, czy też pod wodą. Gdyby tak było, to już dawno wszyscy bylibyśmy ślepi, że o np. fotomodelkach nie wspomnę. Oczywiście długotrwałe i powtarzalne "walenie lampą po oczach" będzie miało negatywny wpływ na wzrok, ale to musiałaby być wielogodzinne powtarzalne serie. Dlatego też, w takich miejscach jak oceanaria, czy zoo, często zakazuje się używania lamp błyskowych. Ale tam jest ryzyko, że zwierzę będzie dostawało po oczach setki razy dziennie, dzień w dzień i bardziej chodzi o stres tym spowodowany, niż utratę wzroku. Żeby nie rozwijać tematu, polecam poszukać na ten temat informacji w sieci, np. tu: http://www.doslav.pl/lampa-blyskowa-a-wzrok-dzieci-powtorka-i-uzupelnienie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi