Skocz do zawartości
  • 0

IRLANDIA 2008 - ZLOT

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Chciałem zaprosić forumowiczów, zarówno z Wysp jak i z Polski na zlot w Irlandii, wiosną 2008. Dokładną datę myśle że wspólnie ustalimy, tak żeby wszystkim mogła pasować. Tematem zlotu będzie oczywiście casting, następnie troll i mucha. Rybami - szczupaki, okonie i jak ktoś będzie chciał to również pstrągi. Myślę że wykonalny jest zlot na kilkanście osób, z większą ilością może być problem z załatwieniem bazy noclegowej i łodzi, ale w zależności od odzewu jest to jakos do dogrania. Mam nadzieję że wpadnie tym razem kilka osób z Polski, samych wyspiarzy mamy przynajmniej kilkunastu. Jak wygląda łowienie - doskonale oddaje je film WMH Na tropie szczupaka. Myślę że przy sprzyjającej aurze możemy liczyć na dobre żerowanie szczupaków, jest szansa trafić na jętkę majową na jeziorze.

Łowisk w okolicy mamy co nie miara, wszystkie pokazane na filmie są w okolicy 50km od Athlone, dlatego tutaj proponuję zrobić główną bazę zlotu. W okolicy mamy Lough Ree i Lough Derg, rzekę Shannon, rzekę Suck, kilka rzek pstrągowych - także każdy znajdzie coś dla siebie. Na większości wód nie wymagane są jakiekolwiek zezwolenia. W czasie spotkania będzie można popróbować różnego sprzętu, od kijów budowanych na zamówienie po japońskie zabawki. Myślę że warto poświęcić trochę czasu na muchowanie za szczupakiem - to powinien być bardzo dobry okres. Dla osób chętnych myślę że zorganizujemy małą szkółkę castingową i muchowania szczupakowego - muchy możemy ukręcić na miejscu. Jeśli będzie cokolwiek wiadomo składowo/terminowo postaram się poprosić fisheries board o małe wsparcie - może uda się zorganizować dodatkowe łodzie. Dla chętnych opcja łowienia z belly boata.

Jeśli chodzi o budżet - bilety do Irlandii to ok 50e w obie strony, jeśli uda się trafić dobrze termin. Tuba to dodatkowe 25e, dlatego warto zapakować się w kilku do jednej bazuki. Dojazd z lotniska i z powrotem około 30e. Dzień łowienia to ok 40e za wypożyczenie łodzi. Zakwaterowanie - w zależnści jak się uda, albo zbazujemy się po miejscowych - zgłosił się już krist444 a i umnie kilka osób może się zatrzymać, albo poszukamy B&B tu ceny wachają się między 25 a 40e za dobę, mam nadzieję że przy większej liczbie osób uda się porozumieć na dobrą stawkę. Myślę że dla osób przylatujących z Polski optymalna długość pobytu to tydzień, miejscowi mają plus możliwości dojechania kiedy chcą - tu wszędzie jest blisko :D

A więc zapraszam, przybywajcie!!! :D

1. Ramay

2. Tpe1

3. Tomaszek

4. Hasior

5. Peresada

6. Pablom

7. Bujo

8. Krist444

9. Roch

10. Mentos

11. Remek??

12. Yacare

13. Lassobajt??

14. Przem147

• Odpowiedzi 294
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witaj roch... słyszałem, że w Galway produkowane są woblerki rapala... czy w związku z tym są tam u was one w jakichś atrakcyjnych cenach ?, bo u nas są bardzo drogie. Pozdrawiam.

Właśnie od Ciebie dowiedziałem się, że rapalki produkowane są w Galway... Cen nie znam. Embarassed

• 0

Witam, mam nadzieję, że do maja będę już w Polsce, alee gdyby się nie udało, to pewnie spróbuję w końcu się na zlocie pojawic.

Do planujących wyprawę z Polski - pamiętajcie proszę, że bilet lotniczy kosztuje rzeczywiście niewiele, jedzenia na kilka dni można zabrac ze sobą, a spakowanie 3 lasek papierosów to pewna inwestycja. Można każdą sprzedac za 35 euro właściwie od ręki. Wniosek? Irlandia jest blisko. 2,5 godziny lotu. Nawet paszportu nie potrzeba. Osobiście łatwiej mi się dostac ze Świnoujścia do Dublina niż do Warszawy. I znacznie szybciej i taniej.

www.ryanair.pl

• 0

Cześć Kuba.

Jeszcze parę miesięcy temu wszedł bym w to w ciemno.

Dzisiaj muszę przyznać że mam duże obawy czy mi się uda.

Problem prozaiczny kasa mam nadzieje że przejściowy.

A wydaje mi się że na taki zlocik trzeba by liczyć 1000zł.

Jeśli by się coś zmieniło i będą miejsa to będę Mirek.

• 0

Ok wreszcie Niemiec dał mi odpowiedź

Jeśli zlot u niego to ma 3 domki po 4, góra 5 osób, cena 400e za tydzień, do tego łódka na 3 osoby 150e/tydzień, z silnikiem.

Impreza musiała by się odbyć w kwietniu - ostatnie dni od 26.IV i cały maj ma zawalone ludźmi i 1-2 wolne domki.

Proponowałbym większą ekipę z Polski na dłużej - żeby obsadzić te domki, a ekipa naszych aborygenów i tak nie będzie mieć pewnie czasu więc wpadnie weekendowo.

Dajcie znać jak wam to pasi.

• 0

Ja tez bede z dwoma kumplami warunek jeden nie 26 kwieciem bo moja coreczka ma komunie zrobmy to poczatek maja tymbardziej ze 5 maja jest Bank Holiday a propo do chaty moge wziasc ze 2 moze 3 osoby na nocleg a jak ktos nie ma duzych wymagan to na ogrodzie moge rozbic namiot na 6 osob i co wy na to? zimno nie powinno byc do tego jakis grill i napoj rozgrzewajacy i powinno byc OK chyba taniej zrobic sie tego nieda :mellow:

• 0

:lol: celowo nic nie pisałem.... No i sam widzisz. Przyjedzie tpe, peresada, Roch, Ramay i ja i będzie gitarka. Potem wkleimy zdjęcia na forum pod którymi wysypie się masa postów w stylu w tym roku akurat musiałem naprawić traktor ale w przyszłym to normalnee.....

Witam,

Nie tak latwo bedzie :D :D :D Czekam na konkretne daty i kupuje bilet :D :D :D Najlepiej przed weekendem majowym jak pisal Standerus bo wtedy musze byc w kraju.

Bujo

• 0

Ja tez bede z dwoma kumplami warunek jeden nie 26 kwieciem bo moja coreczka ma komunie zrobmy to poczatek maja tymbardziej ze 5 maja jest Bank Holiday a propo do chaty moge wziasc ze 2 moze 3 osoby na nocleg a jak ktos nie ma duzych wymagan to na ogrodzie moge rozbic namiot na 6 osob i co wy na to? zimno nie powinno byc do tego jakis grill i napoj rozgrzewajacy i powinno byc OK chyba taniej zrobic sie tego nieda :mellow:

Krist, mieszkasz jakies 60km ode mnie - jak to połączyć?? Dodatkowo do wody - łodzi jest stamtąd dziki hektar, a wolałbym uniknać wożenia autami na raty i robienia całej ściemy. Myślę że ceny tu nad jeziorem są naprawdę bardzo rozsądne i nie ma co świrowac jak można miec wszystko na miejscu.

maj odpada bo nie ma miejsc, oprócz kwatery potrzebne jeszcze sa łodzie a wtedy będzie wszystko obłożone.

Myśle że temat się rozkręci z czasem i więcej ludzi zbierze, dlatego wolałbym limitować ilość do naszych forumowiczów nie robić spęd każdego kogo wziąść da się, bo możemy troszkę stracić kontrolę nad klimatem spotkania, a imprezy na 25 nie da się fizycznie wykonać mimo najlepszych chęci. Więc jeśli koledzy łowią na cast lub są zainteresowani, stosują C&R i biorą udział w życiu forum czemu nie??

Mamy limit nastu miejsc, w większości dla forumowiczów spoza wyspy, miejscowi bez problemu mogą zatrzymac się czy u mnie. Jak to zwykle w okrótnym życiu bywa castmaniacy z priorytetem, C&R obowiązkowe (aż głupio wspominać Embarassed ).

• 0

Standerus skad wzioles te 60 km sam jechales do mnie to wiesz ze jest 30 km a do wody i lodek jest od mojego domu 4,5 km duzy port w Bannagher i dobrze o tym wiesz a ja tylko zaproponowalem zeby ludziom tym co chca przyjechc wyszlo tanio i nie rozumiem tego podtekstu C&R a w kwietnu pisalem juz ze mam komunie

• 0

Z GPSa się wzieło - dokładnie 53km

Jak pisałem przy kilkunastoosobowej ekipie musimy mieć miejsce na nocleg (jaka pogoda moze być w kwietniu - maju to nikt nie wie, nastawiam się że będzie nie namiotowa). 5km do łodzi to daleko, tym bardziej że bez problemu mamy domki z łodziami 20m od nich. Minusem lokalizacji w Banagher jest również całkowita nieznajomość wody - nikt tam nie pływał, nie znamy miejscówek więc to byłaby mordęga. Tutaj całą okolicę w zasięgu pół dnia płynięcia szybką łodzią mamy obcykaną, jestem w stanie rozstawić kilka łodzi tak zeby każdy połowił, dodatkowo rzut beretem mamy z jeziora nad rzekę - płynie się 20minut, przechodzi śluze i juz jesteś na Shannon.

C&R wzieło się stąd, że całkowicie nie znam kolegów, wolę napisać niż zeby później była ściema ze nikt nie mówił.

Jak pisałem zlot ze względów kwaterowych musiałby odbyć się PRZED 25-26 kwietnia.

Wszelkie dalsze pytania, wątpliwości zapraszam na priv.