Skocz do zawartości
  • 0

IRLANDIA 2008 - ZLOT

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Chciałem zaprosić forumowiczów, zarówno z Wysp jak i z Polski na zlot w Irlandii, wiosną 2008. Dokładną datę myśle że wspólnie ustalimy, tak żeby wszystkim mogła pasować. Tematem zlotu będzie oczywiście casting, następnie troll i mucha. Rybami - szczupaki, okonie i jak ktoś będzie chciał to również pstrągi. Myślę że wykonalny jest zlot na kilkanście osób, z większą ilością może być problem z załatwieniem bazy noclegowej i łodzi, ale w zależności od odzewu jest to jakos do dogrania. Mam nadzieję że wpadnie tym razem kilka osób z Polski, samych wyspiarzy mamy przynajmniej kilkunastu. Jak wygląda łowienie - doskonale oddaje je film WMH Na tropie szczupaka. Myślę że przy sprzyjającej aurze możemy liczyć na dobre żerowanie szczupaków, jest szansa trafić na jętkę majową na jeziorze.

Łowisk w okolicy mamy co nie miara, wszystkie pokazane na filmie są w okolicy 50km od Athlone, dlatego tutaj proponuję zrobić główną bazę zlotu. W okolicy mamy Lough Ree i Lough Derg, rzekę Shannon, rzekę Suck, kilka rzek pstrągowych - także każdy znajdzie coś dla siebie. Na większości wód nie wymagane są jakiekolwiek zezwolenia. W czasie spotkania będzie można popróbować różnego sprzętu, od kijów budowanych na zamówienie po japońskie zabawki. Myślę że warto poświęcić trochę czasu na muchowanie za szczupakiem - to powinien być bardzo dobry okres. Dla osób chętnych myślę że zorganizujemy małą szkółkę castingową i muchowania szczupakowego - muchy możemy ukręcić na miejscu. Jeśli będzie cokolwiek wiadomo składowo/terminowo postaram się poprosić fisheries board o małe wsparcie - może uda się zorganizować dodatkowe łodzie. Dla chętnych opcja łowienia z belly boata.

Jeśli chodzi o budżet - bilety do Irlandii to ok 50e w obie strony, jeśli uda się trafić dobrze termin. Tuba to dodatkowe 25e, dlatego warto zapakować się w kilku do jednej bazuki. Dojazd z lotniska i z powrotem około 30e. Dzień łowienia to ok 40e za wypożyczenie łodzi. Zakwaterowanie - w zależnści jak się uda, albo zbazujemy się po miejscowych - zgłosił się już krist444 a i umnie kilka osób może się zatrzymać, albo poszukamy B&B tu ceny wachają się między 25 a 40e za dobę, mam nadzieję że przy większej liczbie osób uda się porozumieć na dobrą stawkę. Myślę że dla osób przylatujących z Polski optymalna długość pobytu to tydzień, miejscowi mają plus możliwości dojechania kiedy chcą - tu wszędzie jest blisko :D

A więc zapraszam, przybywajcie!!! :D

1. Ramay

2. Tpe1

3. Tomaszek

4. Hasior

5. Peresada

6. Pablom

7. Bujo

8. Krist444

9. Roch

10. Mentos

11. Remek??

12. Yacare

13. Lassobajt??

14. Przem147

• Odpowiedzi 294
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Trochę off-top ale nie do końca. remek zdziwił byś się ile mogli by spuścić z ceny i ciągle zarobić. Sęk w tym że tego nie zrobią. RYR to klasyczny przykład twardego gracza który jedzie po całej branży przewozów lotniczych jak walec drogowy. Za kilka (naście) lat na rynku zostanie RYR, może Lufa i ewentualnie ktoś z USA. Cała reszta upadnie lub zostanie wykupiona... W chwili obecnej tylko RYR i wspomniana Lufa (dzięki cargo) nie przynoszą strat - inni jadą na minusie...

• 0

Witam ponownie :D

Powoli dogrywam wszelkie elementy układanki, wygląda na to że na niedzielę też musze bookować łodzie, inaczej się nie wyrobimy :mellow: i tu prośba do Krista o sprawdzenie dostępu w banagher - wydaje się ze rozsądnie było drugi dzień popływać po shannon, nie kręcić się w jednym miejscu po jeziorze.

Przybyszy z 4 wymiaru, z naczy z Polandu zapraszam na nocleg do mnie, miejscowych i euro-zone do pobliskiego B&B - jutro pójdę z nimi pogadać, ze mają w pubie klub wędkarski to powinni rozsądne ceny zaproponowac grupie.

Wiem ze Tomaszek i Roch są sobota-niedziela, Peresada już od piątku wieczorem, kwaterowo prosiłbym mentosa, krista (nie wiem czy się piszesz na ew kwaterę bo nie masz daleko) i lasso o danie znać do piątku kiedy, na ile i czy chcą nocleg. Resztę pozawyspiarzy mamy dogadaną!!!

Bilet z dublina do Athlone to ok 17e

Jednakl weźcie śpiworki - przyfruwacie w czwartek, imprezka zaczyna się dopiero w sobotę, coś w między czasie potrzeba :mellow:

Będzie się działo, normalnie przystanek Athlone <_<

Coś czuję że już tydzień wcześniej będzie woda mętna szła w całej Irlandii - zes.... się jak usłyszą że przybywacie <_<

• 0

Standerus,

Ja mam taką prośbę. Ponieważ jedziemy w 4 osoby z Polski czy mógłbyś po nas przyjechać na lotnisko i odebrać. Nie ukrywam, że szwędanie się po 22:00 po nieznanych okolicach nie należy dla mnie do przyjemności. Poza tym będziemy wieźli troszkę sprzętu więc ... będzie i wygodniej i bezpieczniej. Wtedy zamiast płacić 17EUR za autobus wolę zdecydowanie taką kwotę zainwestować w Twojego Landa i nalać mu dobrego paliwa (myślę, że pozostali podróżnicy podobnie - oczywiście napiszcie jak to widzicie).

Dzięki za zaproszenie do Twojego domostwa. Będzie bardzo miło! Oczywiście liczę na to, że pub wieczorami oblepimy jak muchy ... a przy okazji może pokażesz jak kręcić swoje własne :D

Pytania dodatkowe odnośnie łowiska szczupakowego:

1. Czy mógłbyś pokazać nam w której zatoce będziemy łowić - np. wycinek z maps.google.com.

2. Czy mógłbyś opisać nieco te zatoki (roślinność, linia brzegowa itd.). Pozwoli mi to zabrać odpowiednie przynęty.

3. Czy silnik (jaki?) będzie w komplecie z łodzią? Jeśli spalinówka to gdzie kupimy paliwo?

4. Czy w pobliżu macie jakiś fajny sklepik wędkarski?

5. Co z posiłkami? Spływamy do jakiejś przystani na wspólne jedzenie, czy we własnym zakresie itd.

Pozdrawiam

Remek

• 0

wtrace od siebie, aby nie bylo, ze sie nie angazuje B)

tam dokladnie bedziemy, bezB&B, zdjecia zatoki, i miejsca startu. Nawet lodzie juz czekaja.

http://www.innybay.com/

i jeszcze taki opis:

http://www.shannon-fishery-board.ie/guides/coarse/athlone-in nybay.htm

cena za lódke z silnikiem i paliwem,za dzien,

sklep jest, w centrum miasta, dosyc fajny,

• 0

No myślałem ze to już dogadane że po Was przyjadę :D dlatego chciałem żebyście lecieli w 4 :mellow: .

Jeśli chodzi o sklep to jest w centrum miasta, nad rzeką, więc mozna czy autem czy łodzią podskoczyć - mają kawałek nadbrzeża gdzie można przycumować łódkę :mellow: Desie - właściciel na pewno się ucieszy jak mu wskoczy taka banda - niesłychanie sympatyczny facet :D

Łodzie są z silnikami ok 6hp i paliwem, poprosze o zatankowanie ich full bo nie raz były problemy, a Tpe wszystkich łodzi nie obskoczy :mellow: Silniki niestety dosyć małe i niepozwalają na dalszy wypad - np z zatoki na rzekę, ale po miejscu pływa się wygodnie i bezpiecznie.

Strona podana przez Ramaya to namiar na B&B związane z wypożyczalnią łodzi gdzie niestety mimo bycia w szczerym polu nie chcą zejść z ceną poniżej 40e/os, a do pubu jest z 10km...

http://www.multimap.com/maps/?title=The%20River%20Inny&t =l&map=53.5446848585599,-7.86026066797906|11|4&loc=I E:53.5446848585599:-7.86026066797906:11

to jest namiar na zatokę.

Dużo informacji na stronie:

http://www.innyangling.net/

Nad zatoką i nad rzeką są bardzo szerokie trzcinowiska, dno porośnięte jakimś zielonym czymś dość mocno - ale tonący slider czy obrotówki robi całkiem ok. W zasięgu niedalekiego płynięcia mamy dość głębokie miejscaok 7m - jakby ktoś miał echo warto zabrać, będzie łatwiej. Jest też niedaleko górka z 17m na chyba 3, z jednej strony łagodna, z drugiej dosyć stroma.

Bardzo niedaleko mamy jedne z najlepszych miejscówek pstrągowych na jeziorze - Black Islands, więc uprasza się o wzięcie lżejszych zestawów okoniowo-pstrągowych, tym bardziej że piątek mamy zarezerwowany na foto-pstrągowy wypad w miejsca gdzie Irish Klimaty są że hohoho.

Niedzielę chciałbym przeznaczyćna łowienie na Shannon - tutaj jeszcze kwestia dopracowania łodzi ale mamy takie wyprzedzenie że nie powinno być kłopotu.

Jak rozumiem Polish team i Yacare zostają tez na poniedziałek i wtedy moglibysmy popływac tu po Shannon, z opcją części załogi łowiącej pstrągi na jednej z rzeczek w okolicy.

Jeśli chodzi o przynęty to pełen zestaw rzutowo-trolingowy (płytko do 3m). gumy na główkach do 20g, wszelkiej maści blachy, woblery (bardzo skutecznymi kolorami są RR i RHP Salmo) i duże muchy, ale nie wiem czy ich lepiej nie umotać na miejscu - mam kilka haków muchowych na szczupaki4/0 i chyba 6/0 <_< (tu prosiłbym zainteresowanych o przywiezienie bardzo mocnego clear lakieru do paznokci bo mój zdechł).

I pamiętajcie - śpiworki+dobre nieprzemakalne ciuchy !!

• 0

Zostaje jeszcze kwestia wyzerki - ale to myślę że jakoś się załatwi. Nie wiem czy lubicie fasole pieczoną w ognisku i inne takie przysmaki, ale coś takiego widze jako przerywnik w trakcie łowienia. W B&B gdzie mam nadzieję cześć się zatrzyma jest pub i restauracyjka, więc tam moglibyśmy robić sobi obiadokolacje. Szczegóły będę znał za kilka godzin jak pogada,m z ludźmi.

• 0

Łodzie są z silnikami ok 6hp i paliwem, poprosze o zatankowanie ich full bo nie raz były problemy, a Tpe wszystkich łodzi nie obskoczy :mellow: [/b]

Nie ma problemu, przyuczam Tomaszka :mellow: Ostatnio darliśmy na wiosłach przez całą Alluę (wysypała się przekładnia silnika...)

• 0

Jeszcze jedno co mi się przypomniało dzisiaj. Może Kuba już to napisał ale jakoś nie mam zacięcia żeby to wszystko dokładnie przeczytać. Jeśli zamierzacie coś sobie doładować z gniazdka elektrycznego, to zaopatrzcie się w przejściówki. No chyba że zamierzacie kombinować z łyżeczką :mellow:

• 0

Hmmm bo powstanie pożar :mellow: ?? na wyspie w Irlandii??

Kolejny martwy przepis...

Wielokrotnie byłem na zawodach organizowanych przez miejscowe kluby - ognisko jest zawsze i jest punktem głównym całej imprezki.

Proszę nie wzniecać nie = się zabrania się :D Na wyspach sa miejsca gdzie od lat są organizowane przerywniki na zawodach itp z miejscami na ognisko.

• 0

Przy okazji Standerus proszę byś nas przewiózł po rondzie :D - dwa razy poproszę.

Tutaj znalezienie skrzyżowania które nie jest rondem nie jest takie łątwe - są w najgorszych piździelnikach.

Ja rozumiem ze można miec ciśnienie rondowe - trzeba było się ze mną przejechanad kwisą po jedynym rondzie w okolicy, oczywiście po naszemu - od lewej strony :mellow: i zobaczyć miny kierowców nadjeżdżających z naprzeciwka... <_<

• 0

Witam,

Jesli sa jacys chetni na sprobowanie polowow pstragow na muszke to bardzo prosilbym o zadeklarowanie to przywioze ze soba pare wedek i linek.

Standerus rozumiem ze wziac jakies jetki majowe oprocz standardowych muszek na jeziora?

Pozdrawiam,

Bujo

jeżeli nadarza sie taka okazja to czemu nie sprobować-jestem chętny :mellow:

• 0

Witam,

Jesli sa jacys chetni na sprobowanie polowow pstragow na muszke to bardzo prosilbym o zadeklarowanie to przywioze ze soba pare wedek i linek.

Standerus rozumiem ze wziac jakies jetki majowe oprocz standardowych muszek na jeziora?

Pozdrawiam,

Bujo

Też chętnie spróbuję. :D