Skocz do zawartości
  • 0

IRLANDIA 2008 - ZLOT

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Chciałem zaprosić forumowiczów, zarówno z Wysp jak i z Polski na zlot w Irlandii, wiosną 2008. Dokładną datę myśle że wspólnie ustalimy, tak żeby wszystkim mogła pasować. Tematem zlotu będzie oczywiście casting, następnie troll i mucha. Rybami - szczupaki, okonie i jak ktoś będzie chciał to również pstrągi. Myślę że wykonalny jest zlot na kilkanście osób, z większą ilością może być problem z załatwieniem bazy noclegowej i łodzi, ale w zależności od odzewu jest to jakos do dogrania. Mam nadzieję że wpadnie tym razem kilka osób z Polski, samych wyspiarzy mamy przynajmniej kilkunastu. Jak wygląda łowienie - doskonale oddaje je film WMH Na tropie szczupaka. Myślę że przy sprzyjającej aurze możemy liczyć na dobre żerowanie szczupaków, jest szansa trafić na jętkę majową na jeziorze.

Łowisk w okolicy mamy co nie miara, wszystkie pokazane na filmie są w okolicy 50km od Athlone, dlatego tutaj proponuję zrobić główną bazę zlotu. W okolicy mamy Lough Ree i Lough Derg, rzekę Shannon, rzekę Suck, kilka rzek pstrągowych - także każdy znajdzie coś dla siebie. Na większości wód nie wymagane są jakiekolwiek zezwolenia. W czasie spotkania będzie można popróbować różnego sprzętu, od kijów budowanych na zamówienie po japońskie zabawki. Myślę że warto poświęcić trochę czasu na muchowanie za szczupakiem - to powinien być bardzo dobry okres. Dla osób chętnych myślę że zorganizujemy małą szkółkę castingową i muchowania szczupakowego - muchy możemy ukręcić na miejscu. Jeśli będzie cokolwiek wiadomo składowo/terminowo postaram się poprosić fisheries board o małe wsparcie - może uda się zorganizować dodatkowe łodzie. Dla chętnych opcja łowienia z belly boata.

Jeśli chodzi o budżet - bilety do Irlandii to ok 50e w obie strony, jeśli uda się trafić dobrze termin. Tuba to dodatkowe 25e, dlatego warto zapakować się w kilku do jednej bazuki. Dojazd z lotniska i z powrotem około 30e. Dzień łowienia to ok 40e za wypożyczenie łodzi. Zakwaterowanie - w zależnści jak się uda, albo zbazujemy się po miejscowych - zgłosił się już krist444 a i umnie kilka osób może się zatrzymać, albo poszukamy B&B tu ceny wachają się między 25 a 40e za dobę, mam nadzieję że przy większej liczbie osób uda się porozumieć na dobrą stawkę. Myślę że dla osób przylatujących z Polski optymalna długość pobytu to tydzień, miejscowi mają plus możliwości dojechania kiedy chcą - tu wszędzie jest blisko :D

A więc zapraszam, przybywajcie!!! :D

1. Ramay

2. Tpe1

3. Tomaszek

4. Hasior

5. Peresada

6. Pablom

7. Bujo

8. Krist444

9. Roch

10. Mentos

11. Remek??

12. Yacare

13. Lassobajt??

14. Przem147

• Odpowiedzi 294
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Oj chłopaki... widać że za często nie latacie :lol:

Ja taką małą podpowiedź wrzucę - może łatwiej i taniej było by wasze klamoty spakować i nadać pocztą do Kuby (jedną paczką) a samemu polecieć na luzaka (ja zwykle latam na luzaka tylko z plecaczkiem). Nie twierdzę że to jest lepszy pomysł niż lecieć z tubą, ale poddaję pod rozwagę. Ja właśnie w ten sposób większość swojego sprzętu (nie tylko wędkarskiego) tu przeflancowałem.

• 0

Hasior

w te okienka, to wpisujcie tylko bagaz glówny, za podreczny sie nie doplaca ;) tuby, jak rzecze Kuba, razem jako jeden, wyjdzie taniej,czyli powinno byc 4 bagaze + 1 sprzet sportowy do IE i spowrotem 3 +1

Tomaszek, ty im tak nie polecaj, bo tu zwykly polecony priorytet leci 2-3 tygodnie, a paczki nie szybciej. I szczescie jesli trafia bezposredio, bo moga zaliczyc po drodze, Paryz, Kair, Bukaresz czy inny Poznan, :lol:

• 0

Tomaszek, ty im tak nie polecaj, bo tu zwykly polecony priorytet leci 2-3 tygodnie, a paczki nie szybciej.

Paczka nadana we wtorek na miejscu jest w piątek. Jak w zegarku, niezliczoną ilość razy takie przesyłki dostawałem i to nadane z PL poczciwym pocztexem. Ja wiem że pewniej się człowiek czuje lecąc ze swoimi klamotami, szczególie że RYR znany jest z tego że nie gubi bagażu (czego nie można powiedzieć o Airlingusie), ale jako że koledzy zdają się być lekko zagubieni w zawiłościach bagażowych współczesnego transportu lotniczego, chciałem podpowiedzieć taką opcję, która moim skromnym zdaniem wcale nie jest zła.

• 0

Tomaszek - jedna noc s/n

Peresada - dwie noce, p/s/n

Bujo - dwie noce, p/s/n

Krist444 - potrzenujesz nocleg??

Roch - jedna noc s/n

Yacare - cztery noclegi s/n/p/w/ś?

Cena 40e za nocleg i śniadanie.

Proszę o w miarę szybki kontakt, musze zabukować na sicher, szukam jeszcze jakiejś tańszej opcji ale... nie jest łatwo

• 0

@Standerus:

Yes, musze gdzies spedzic cztery noce (piatek/sobota, sobota/niedziela, niedziela/poniedzialek i poniedzialek/wtorek),

a we wtorek na wieczor musialbym byc w Dublinie, bo we srode rano o 08:00 odlot...

Jesli po weekendzie znalazlby sie jakis skromny zakatek u jednego z tubylcow, chetnie dam sie przygarnac, a wymagania mam baardzo skromne

Pozdrawiam --Yacar?--

• 0

Tak w piątek będziemy w okolicy choć przewidziano i inne atrakcje

Niedzelna Shannon chyba nam odpada i przyjdzie nam pływać po jeziorze dwa dni, ale nie jest źle, dostałem dzisiaj kilka namiarów na ciekawe miejscówki więc nie będzie tak monotonnie.

W każdym razie dogadałem się i łodzie na Ree czekają sobota - niedziela

• 0

Tak, jezioro ma opinię bardzo dobrego, i fakt że prawie każde zawody na podium z rybą dopiero ponad 20-25funtów mówią wiele :D Tylko woda trudniejsza, nie tak oczywista jak Shannon, ale połowić naprawdę można pieknie.

Dwa weekendy temu pstrąg na 11lb wytrollowany. Do ew muchy polecam przypony od 0,22-0,25 w górę

• 0

co prawda to prawda - to chimeryczna woda i powroty o kiju nie są rzadkie. co oczywiście nie zmienia faktu że wielkie ryby tam są....

byle tylko szczęście i pogoda dopisała. poza tym zlot to nie tylko ryby, ważne że się spotkamy i parę pint walniemy :D

pozdrawiam!

• 0

jeden z tanich przewoźników miał problem z podwoziem :lol: i troszkę zeszło czasu zanim ponownie dotknął gruntu :D

Całe szczęście że cancel-wings (taką mają ksywke w branży) juz kończy w tym odcinku. Firmę nie tyle już dawno powinni zlikwidować (70 mln straty za zeszły rok) ile nigdy nie powinna powstac. A jak wiadomo powodem jej powstania było tylko to że związki zawodowe zaczęły fikac gdy przyszło do restrukturyzacji i zwolnień w LOT-cie. Więc tych co mieli wywalić z lotu upchneli do nowo powstałej firmy.... Co do samych samolotów to są pierwsze (30-to letnie) benki odziedziczone po LOT-cie (zwane potocznie kopcącymi gruchotami), które ten dostał już jako używane gdy przesiadali się z Tupolewów. Na YouTube można znaleźć filmy jak w czasie startu nity wypadają ze skrzydeł. Natomiast po starcie ich samolotu niejednokrotnie obsługa lotniska zbiera z płyty zmielone koła zębate....

Wiem że wielu jest wkurzonych że Central przestał latać ale jestem pewien że stało się to w ostatniej chwili, zanim ktoś by zginął....