Dienekes Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 (edytowane) Nie chciałbym odzierać kogokolwiek ze złudzeń, gdyż sam wierzę w tzw. "wędkarskie szczęście", ale... w większości wypadków rzeczone szczęście sprowadza się do trafności dokonywanych wyborów: dnia, pory doby, łowiska, stanowiska, głębokości, sprzętu, przynęty i sposobu jej prezentacji, czy wreszcie "taktyki" holu, zwłaszcza w trudnych okolicznościach przyrody i wobec silnego adwersarza na końcu zestawu. Gdy ktoś działa w oparciu o wiedzę, doświadczenie, ale i zacny ekwipunek, eliminuje szczęście lub marginalizuje je. Owe szczęście istotnie, wchodzi w grę, gdy wędkarz pokpi, w mniejszym lub większym stopniu, wybór choćby jednego z ww. elementów lub gdy działa po omacku. Przykłady? Szczupak wyholowany na zestaw bez stalki. Sum, choćby wymiarowy, wydarty rzecznemu nurtowi na żyłce 0,16 mm etc. Naturalnie, mowa tu wyłącznie o czynnikach zależnych od nas samych - wędkarzy. Na nic bowiem te wszystkie trafności, gdy ryba, z wiadomych jej względów, po prostu nie chce atakować. Gdy się w końcu skusi - cóż, możemy wspomnieć o szczęściu właśnie Edytowane 26 Czerwca 2013 przez Dienekes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Gdy ktoś działa w oparciu o wiedzę, doświadczenie, ale i zacny ekwipunek, eliminuje szczęście lub marginalizuje je. Ja myślę, że pomaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EMMS Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgadzam się z przedmówcą, szczęściu pomagamy; aczkolwiek ważne, żeby zrobić to umiejętnie Stąd też poza zwykłym kolekcjonowaniem przynęt, warto też znajdować dla nich właściwe zastosowanie, bo niestety wciąż można spotkać takich kolekcjonerów, którzy mimo "miliona" pudeł z przynętami łowią od początku do końca tylko jedną przynętą [nie powiem, że mi się to czasem nie zdarza... ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonnny Opublikowano 26 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Yhmmmm dziękuję za wypowiedzi troszkę się uzbierało, to cieszy . Nawet małą dyskusja się z tego zrobiła . Widzę jednak że zasugerowałem osobę tym swoim kto i nawet cudzysłów nie pomógł. Załóżmy że nad wodą siedzi Józek z wędką (nim się nie zajmujemy, podobnie wyłączamy, miejsce, pogodę, ciśnienie). Zostaje nam jeszcze kilka czynników. W takim razie które z nich mają wg Was najwyższy priorytet a które najniższy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Najwyższy? Woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 (edytowane) ...nad wodą siedzi Józek z wędką (nim się nie zajmujemy, podobnie wyłączamy, miejsce, pogodę, ciśnienie). Zostaje nam jeszcze kilka czynników. W takim razie które z nich mają wg Was najwyższy priorytet a które najniższy? Zaraz na początku zaznaczam, że pomijanie Józka w złożonym systemie wędkarsko rekreacyjnym uważam za błąd straszny. Skoro jednak uparłeś się by to zrobić i Józek jest jedynie iluzorycznym odbiciem przeciętnego wędkarza, iluzoryczne również, a nawet niemożliwe do ustalenia są jego wybory oraz decyzje co do sprzętu, metody, techniki łowienia. Pod Józka każdy podstawi sobie z wyżej wymienionych co chce, i ilu Józków tyle opinii, a w takim modelu rację zawsze będzie miał Krzysiek - ŁOWISKO DECYDUJE.Co innego gdyby jednak Józka nie pomijać.... Edytuję:Gdyż w nawiasie jak teraz zauważyłem jest i "miejsce", czyli jak się domyślam, Krzyśka odpowiedź - woda, moja - łowisko.Jeśli tak to wyimaginowany Józek nie ma gdzie łowić, a skoro nie ma gdzie, to i znaczenia nie ma czym i jak. Edytowane 26 Czerwca 2013 przez Dagon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Filozofia po wędkarsku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 27 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Dobrze mieć rację Wkrótce rozpocznę poszukiwania wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi