Skocz do zawartości

Jezioro Leśniańskie Dolny Slask

pirania74

Rekomendowane odpowiedzi

Może kogoś zainteresują fotki jeziora Leśniańskiego - na Dolnym śląsku, blisko Leśnej - jezioro kojarzy się z zamkiem Czocha :D Nie pamiętam dokładnie kiedy było spuszczane (chyba 2-3 lata temu) - popper powinien wiedzieć dokładnie :D -w celu remontu turbin. Z tego co wiem - masa ryb poszła na marne - ładne karpie, sandacze, szczupaki, okonie i inne... Szkoda o tym mówić - podobno okoliczni mieszkańcy rzucili się na wyławianie ryb czym się dąło i ile się dało...

Sorki za niedokładne fotki, ale zdjęcia robiłem z wystawy - jak widać, dno ciekawe.... Obecnie jest zalane i jak byłem ostatnio w sierpniu 2007 na wakacjach to niezły miałem trening na okonkach - razem ponad 300 sztuk na prawie 3 wypady... a najwięcej to 111 sztuk w niecałe 6 godzin - rybki wróciły do wody - łowiłem i wypuszczałem licząc... :mellow: :mellow:

TROCHE O JEZIORKU:

Powierzchnia : 140 ha

Pojemność całkowita : 15 mln m3

Długość / szerokość / maks. głębokość : 6 km / 0,1 - 0,2 km / 30 m

Jezioro Leśniańskie powstało w momencie wybudowania tamy na Kwisie w latach 1901 - 1905. Zapora ma długość ponad 130 m. na górze, ok 35 m. na dole i 45 m. wysokości. Jezioro jest dobrym miejscem na wypoczynek, zwłaszcza lewa jego część, znajdują się tutaj ośrodki gdzie można wypożyczyć sprzęt wodny.

Prawy brzeg jest skalisty, zalesiony i mniej zagospodarowany ale fantastycznie nadaje się na długie , letnie spacery. Zbiornik jest wykorzystywany w celach energetycznych - przy zaporze znajduje się niewielka elektrownia wodna o mocy 2,4 MW.

post-768-1348913677,3034_thumb.jpg

post-768-1348913677,6608_thumb.jpg

Prawdę mówiąc, osobiście nie lubię tej wody. Właściwie to nie lubię wód stojacych. Nudzą mnie szybko.

No, może z wyjatkiem łowów sandaczowych :mellow:

Po ponownym napełnieniu wodą, zbiornik zaobfitował, w takie oto 40-55 cm (fot.) Oczywiście są i większe ryby, nawet okazy, jednak skrzętnie omijają moje wabiki :(

post-160-1348913679,5168_thumb.jpg