Skocz do zawartości
  • 0

Jaka max. moc silnika bez uprawnien?

asior662

Pytanie

I mam jeszcze jedno pytanie dotyczace maksymalnej mocy silnika zaburtowego,ktorym mozna plywac bez specjalistycznych kursow typu kurs sternika itp. Gdzies niedawno czytalem na ten temat,ale niestety za chiny ludowe nie moge nic znalezc .Pamietam jedynie,ze cos sie niedawno zmienilo,tzn. podniesiono max. moc silnika,na ktorym mozna plywac bez dodatkowych zezwolen.Do tej pory bylo chyba 6,67 KM,czy to zostalo,czy nie?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jeżeli masz stabilne napięcie - to tak. Oczywiście bez akumulatora wszelkie urządzenia będą działały przy włączonym motorze. Proponuję dokupić akumulator :D

Dzięki :D

A jest możliwość podłączenia kilku takich urządzeń np. równocześnie lodóweczka i sonda?

• 0

Pewnie, ja u siebie zrobiłem taką szynę energetyczną (materiały znajdziesz w każdym markecie budowlanym) podłączoną do akumulatora. Chcesz podłączyć coś nowego? wkładasz kable, zakręcasz śrubeczki w kostkach... i po robocie.

BTW - jak tam Yamaszka od Huntera?

• 0

No jak zostalo powiedziane, zgodnie z prawami fizyki tylko podczas wlaczonych obrotow moze indukowac sie napiecie.

Czy tym od razu da rade zasilac sonde, to bedzie zalezalo czy ustrojstwo jest wyposazone w prostownik.

Obojetnie, czy jest prostownik czy nie, sonda musi byc wyposazona w bezpiecznik. Z reguly dodaja do kazdego kompletu kabli, sluzacych do podlaczenia zewnetrznego.(ok. 1A)

Gumo

• 0

Tylko i wyłącznie 13,5 km Nic się nie zmieniło i nie zmieni. :)

Dlaczego sądzisz, że nic się nie zmieni? Zapomnieliśmy, że urzędasy są dla nas, a nie my dla nich. Kwestia woli zmienienia tego. Jesteśmy ulegli jak rosyjscy chłopi wobec carskiego państwa. Przykład? Cały świat pływa na dwusuwach i chwalą sobie. My..... Ostatnio spotkałem na wodzie strażników PSR. Zachowywali się jak właściciele wody. Zakończyli spotkanie życzliwym: "łówcie sobie". Łaski bez - gruba kasa na pozwolenia poszła.... :) nie ulegajmy machinie :)

• 0

Kto oprócz chińczyków robi silniki 12-13 KM?

Yamaha robiła 13.5km a czy nadal robi nie wiem

I jak dobrze kojarzę to Mariner też

Jak dla mnie toha 9.8km do mojego gumiaka 360 jest optymalnym rozwiązaniem.

Miałem 15km i do dźwigania za ciężki a różnice w osiągach nie są na tym duże żeby warto było się męczyć..

Edytowane przez Patryk1125