Skocz do zawartości
  • 0

Jaka max. moc silnika bez uprawnien?

asior662

Pytanie

I mam jeszcze jedno pytanie dotyczace maksymalnej mocy silnika zaburtowego,ktorym mozna plywac bez specjalistycznych kursow typu kurs sternika itp. Gdzies niedawno czytalem na ten temat,ale niestety za chiny ludowe nie moge nic znalezc .Pamietam jedynie,ze cos sie niedawno zmienilo,tzn. podniesiono max. moc silnika,na ktorym mozna plywac bez dodatkowych zezwolen.Do tej pory bylo chyba 6,67 KM,czy to zostalo,czy nie?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Yamaha robiła 13.5km a czy nadal robi nie wiem

I jak dobrze kojarzę to Mariner też

Jak dla mnie toha 9.8km do mojego gumiaka 360 jest optymalnym rozwiązaniem.

Miałem 15km i do dźwigania za ciężki a różnice w osiągach nie są na tym duże żeby warto było się męczyć..

Też szukam Tośki 9,8 albo Marinera 9,9. Waży 37 kg a 15 KM już prawie 50.

• 0

Też szukam Tośki 9,8 albo Marinera 9,9. Waży 37 kg a 15 KM już prawie 50.

Jeszcze mercury 9.9km waży podobnie.

15-tka, którą miałem ważyła 53kg. Ciężar nie jakiś wielki ale wole nosić 37kg :) Różnica w max prędkości to zaledwie 5/6km/h.

• 0

Dlaczego sądzisz, że nic się nie zmieni? Zapomnieliśmy, że urzędasy są dla nas, a nie my dla nich. Kwestia woli zmienienia tego. Jesteśmy ulegli jak rosyjscy chłopi wobec carskiego państwa. Przykład? Cały świat pływa na dwusuwach i chwalą sobie. My..... Ostatnio spotkałem na wodzie strażników PSR. Zachowywali się jak właściciele wody. Zakończyli spotkanie życzliwym: "łówcie sobie". Łaski bez - gruba kasa na pozwolenia poszła.... :) nie ulegajmy machinie :)

Wiem że się nie zmieni, nawet pokusiłbym się o stwierdzenie że niechciałbym żeby się zmieniło :)

Jestem ratownikiem wodnym i widziałem wiele bardzo niebezpiecznych sytuacji nieumiejętnego używania silników

przez ludzi bez patentów. Strach pomyśleć co oni mogliby zrobić na silniku 40km. :D

• 0

Wiem że się nie zmieni, nawet pokusiłbym się o stwierdzenie że niechciałbym żeby się zmieniło :)

Jestem ratownikiem wodnym i widziałem wiele bardzo niebezpiecznych sytuacji nieumiejętnego używania silników

przez ludzi bez patentów. Strach pomyśleć co oni mogliby zrobić na silniku 40km. :D

No tak, masz niewątpliwie rację. To chciałbym jeszcze, żeby odpowiadali za to normalni, uprzejmi ludzie, a nie "leśne dziadki" o mentalności funkcjonariuszy ORMO. A tak właśnie jest u mnie w okolicy. Pan prowadzący zajęcia straszy spotkaniem z nim samym na wodzie. Zwykły.....

• 0

ja myśle ze silniki 4 suwowe o mocy powyzej 10 km nie sa do wożenia w bagazniku i zakładania/zdejmowania z pawęży po kazdym pływaniu

dzwiganie ciezaru ok 40 km i wiecej kiedyś wyjdzie bokiem.chodzi mi o kontuzje kręgosłupa.

z tej kontuzji nie wychodzie sie łatwo.

sam woze i zakładam silnik 2 suw o cięzaze 30 kg i mysle ze to na styk

• 0

Odkopię trochę temat.Jestem na etapie zakupu  łodzi i silnika. Chcę tak 15-20KM(nie mam patentu ,nie wiem gdzie zrobić i nie mam czasu, chyba ,że ktoś ma jakieś info co i jak ;))  i mam pytanie czy są jakieś naklejki lub obudowy na silnik z opisem mniejszej mocy? Silnik będzie przy Semperze 440XT .

• 0

W skrócie - taka "modyfikacja" jest usankcjonowana w KK, więc ja bym zrobił patent dla świętego spokoju. Bez przesady - kilkaset złotych i trochę czasu (około 700 za całość). Naklejki też tanie nie są. A co ze sprzedażą takiego kombinowanego silnika? Weź pod uwagę wszystkie koszty. Możesz stracić więcej niż zyskać.

Edytowane przez psulek
  • Like 3

• 0

Są kursy weekendowe, pewnie nad wodą w której łowisz. Zawsze możesz połączyć przyjemne z pożytecznym. Brak uprawnień to 500 na minusie każdorazowo, dodatkowo spływasz z wody. Nie wiem czy się opłaca i czy zawsze trafisz na tak liberalnych funkcjonariuszy.

• 0

Jeszcze jak zmieni tabliczkę na silniku to nic mu będzie . Sprzedawali dławione silniki i było ok .Kiedyś też trafiłem na takich policjantów co to chcieli się do czegoś przypiąć i zarzucili nie korzystanie z kapoków . Jakoś sami ich nawet nie posiadali nie mówiąc o używaniu . Skończyło się na wykładzie że mam posiadać a nie koniecznie używać i na poinformowaniu co grozi za bezpodstawne oskarżanie czy zarzucanie wykroczenia . Jakoś teraz nie podpływają albo udają że nie widzą .

• 0

Jeszcze jak zmieni tabliczkę na silniku to nic mu będzie . Sprzedawali dławione silniki i było ok .Kiedyś też trafiłem na takich policjantów co to chcieli się do czegoś przypiąć i zarzucili nie korzystanie z kapoków . Jakoś sami ich nawet nie posiadali nie mówiąc o używaniu . Skończyło się na wykładzie że mam posiadać a nie koniecznie używać i na poinformowaniu co grozi za bezpodstawne oskarżanie czy zarzucanie wykroczenia . Jakoś teraz nie podpływają albo udają że nie widzą .

Nic mu nie będzie, dopóki go nikt nie złapie. Jak złapie to będzie miał przez kilka lat nasrane w papierach. Warto? Za 700-800PLN i dwa dni?

• 0

Tyle ,że w mojej okolicy nie ma za bardzo gdzie zrobić tego patentu . Kupię silnik 15KM raczej się nie przyczepią ,znajomy na takim pływa i też nie ma uprawnień miał kontrol policji wodnej i powiedzieli ,że do 15KM można pływać bez uprawnień.

Na jeziorze Otmuchowskim we Fregacie robią kurs.

Pierwszy będzie jakoś w kwietniu.

Trwa od piątku i w niedzielę egzamin.

• 0

Tyle ,że w mojej okolicy nie ma za bardzo gdzie zrobić tego patentu . Kupię silnik 15KM raczej się nie przyczepią ,znajomy na takim pływa i też nie ma uprawnień miał kontrol policji wodnej i powiedzieli ,że do 15KM można pływać bez uprawnień.

Nie prawda, bez uprawnień można do 13,5KM. Wiem bo w zeszłym roku robiłem uprawnienia.

Dopiero gdy się na wodzie coś złego stanie(wypadek lub coś w tym stylu) dowiesz się ile kosztuje pływanie bez uprawnień lub z przeklejoną czapą silnika, czego oczywiście nie kraczę :) Przez weekend można zrobić uprwnienia, ja np. robiłem w Giżycku.

ps.ja też pływam na 15KM

Pozdrawiam

Edytowane przez maniek1972
  • Like 1

• 0

Potwierdzam! Jestem świadkiem, że Maniek troszkę zakuwał przed egzaminem  :rolleyes: Ale pływaliśmy po Mamrach z jego uprawnieniami i mogliśmy sobie pozwolić na całkiem sympatyczną pogawędkę z Policją wodną :D

Tia........trwała ponad godzinę :D

• Like 1

• 0

w polskiej rzeczywistosci mozna zrobic patent sternika za 1500zł bez wychodzenia z domu.

troche to śmieszne ale jak sie Da to sie da.

Sam nie mam patentu i miałem taka propozycje zrobienia ale jakos nie mam na zbyciu 1.5 tys i pływam 15 KM + boysen reeds co daje ok 18 KM.narazie tak wystarczy

• Like 1

• 0

Dmuchanie za krzywe stanie na kotwicy.

W tym roku na mazurach kontrolowali bardzo dardzo wiele jednostek.

I naprawdę pływalni bardzo dużo.

A chłopaki stali na ich trasie przelotu z Węgorzewa na łabędzi szlak

Co do konsekwencji to tak jak napisał Maniek wszystko dobrze jak jest dobrze.

Edytowane przez nurek28