Skocz do zawartości
  • 0

Jaka max. moc silnika bez uprawnien?

asior662

Pytanie

I mam jeszcze jedno pytanie dotyczace maksymalnej mocy silnika zaburtowego,ktorym mozna plywac bez specjalistycznych kursow typu kurs sternika itp. Gdzies niedawno czytalem na ten temat,ale niestety za chiny ludowe nie moge nic znalezc .Pamietam jedynie,ze cos sie niedawno zmienilo,tzn. podniesiono max. moc silnika,na ktorym mozna plywac bez dodatkowych zezwolen.Do tej pory bylo chyba 6,67 KM,czy to zostalo,czy nie?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

10kw to 13.596km czy jeżeli pływam na 13.6 to potrzebuję patentu?

jedno to napis na czapce a drugie to na tabliczce znamionowej. Przepis mówi o uprawnieniach dla mocy powyżej 10kW, dlatego jeśli na tabliczce masz 10kW to nie potrzebujesz patentu

Należy jednak pamiętać, że brak patentu motorowodnego gdy pływa sie z silnikiem poniżej 10kW nie zwalnia z:

1) posiadania odpowiedniej wiedzy i umiejętności z zakresu żeglarstwa;
2) przestrzegania zasad bezpieczeństwa przy uprawianiu turystyki wodnej.
Edytowane przez wuran

• 0

Lepiej żeby się nie zmieniało. Ja jestem laikiem i nigdy nie sterowałem jednostką pływająca z silnikiem spalinowym, a na dzień dobry mogę pływać na 10kW bez uprawnień. To tak jakby dać komuś motocykl o pojemności 250cm i puścić na drogę bez wcześniejszej nauki. Bardzo niebezpieczne. Rozumiem silnik 2.3km ale 10km wchodzi w ślizg, to są duże prędkości i można sobie oraz innym zrobić krzywdę. Kiedyś nie ale teraz staram się wszytko robić z zapasem rozwagi i bezpieczeństwa, ale jest masa innych ludzi, którzy mogę za bardzo "popłynąć" w emocjach odzwierciedleniem tego są wypadki na drogach. Biorąc pod uwagę niskie ceny chińskich silników, coraz częściej będziemy spotykać nowych motorowodniaków. Jestem za potrzeba posiadania patentu, chociaż cieszę się że nie muszę go posiadać, taka mała sprzeczność.

• 0

Lepiej żeby się nie zmieniało. Ja jestem laikiem i nigdy nie sterowałem jednostką pływająca z silnikiem spalinowym, a na dzień dobry mogę pływać na 10kW bez uprawnień. To tak jakby dać komuś motocykl o pojemności 250cm i puścić na drogę bez wcześniejszej nauki. Bardzo niebezpieczne. Rozumiem silnik 2.3km ale 10km wchodzi w ślizg, to są duże prędkości i można sobie oraz innym zrobić krzywdę. Kiedyś nie ale teraz staram się wszytko robić z zapasem rozwagi i bezpieczeństwa, ale jest masa innych ludzi, którzy mogę za bardzo "popłynąć" w emocjach odzwierciedleniem tego są wypadki na drogach. Biorąc pod uwagę niskie ceny chińskich silników, coraz częściej będziemy spotykać nowych motorowodniaków. Jestem za potrzeba posiadania patentu, chociaż cieszę się że nie muszę go posiadać, taka mała sprzeczność.

Na rowerze też można komuś krzywdę zrobić. Mam ponton z 9.9 silnikiem i nie musiałem się doktoryzować aby na nim pływać. Wystarczy używać mózgu. W takiej np. Norwegii to są dopiero liberalne przepisy w tym zakresie.

• Like 1

• 0

A po co patenty wystarczy ze odpowiadasz swoimi prawojazdami za wszystkie swinskie numery plus jezeli masz lajbe nawet z 2000hp ! i ja rozpi....sz to masz problem bo ubezpieczalnia bedzie bronila sie rekami i nogami, jezeli plywasz napity jutro tez juz nie pojedziesz bo zabiora ci prawojazdy i jestes w ciemnej dupie jak dojechac do pracy ,szkoly zawisc dzieci itp krutka pilka i tona mmiej biurokracji mniej idiotow siedzacychna za biurkiem garnuszku wszystkich mieszkajacych w polsce

Edytowane przez sharkfishing

• 0

To fragment ogłoszenia silnika suzuki 20 z Olx :

"Silnik nie wymaga patentu /do 20 km zmieniły sie przepisy/ przypinasz i śmigasz."

Czyżbym o czymś nie wiedział? Czy sprzedający popierd... rejestrację w starostwie z rejestracją w PZMWiNW ?

Dokładnie tak jest, do 15kw nie trzeba rejestrować w celu łowienia ryb