Skocz do zawartości
  • 0

Jaka max. moc silnika bez uprawnien?

asior662

Pytanie

I mam jeszcze jedno pytanie dotyczace maksymalnej mocy silnika zaburtowego,ktorym mozna plywac bez specjalistycznych kursow typu kurs sternika itp. Gdzies niedawno czytalem na ten temat,ale niestety za chiny ludowe nie moge nic znalezc .Pamietam jedynie,ze cos sie niedawno zmienilo,tzn. podniesiono max. moc silnika,na ktorym mozna plywac bez dodatkowych zezwolen.Do tej pory bylo chyba 6,67 KM,czy to zostalo,czy nie?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mario Tochacu 6ps xp lub coś koło tego katologowo dwa gary moc 9,9ps a naklejki 6 mamy taki silnik i na zapytanie w firmie Mazuria co to za typ potwierdziłi ten mały szwindel Tochatsu dwutakt w dwóch garach jako 6ps nie istnieje.

Sory popi....ły mi się marki chodzi o Selve.

• 0

I mam jeszcze jedno pytanie dotyczace maksymalnej mocy silnika zaburtowego,ktorym mozna plywac bez specjalistycznych kursow typu kurs sternika itp. Gdzies niedawno czytalem na ten temat,ale niestety za chiny ludowe nie moge nic znalezc .Pamietam jedynie,ze cos sie niedawno zmienilo,tzn. podniesiono max. moc silnika,na ktorym mozna plywac bez dodatkowych zezwolen.Do tej pory bylo chyba 6,67 KM,czy to zostalo,czy nie?

Od 1 stycznia granicą jest 13,6KM. :D

• 0

Taki mały offtop

Jak sobie pomyślę ze jakbym chciał wrócić do Polandu to czeka mnie rejestracja łodzi, przyczepy, wyrobienie patentu i efnaście tysięcy pierdółek u pani z okienka to robi się mi niedobrze. Tu kazdy może pływać czym chce byle było bezpiecznie, na prowadzenie nastometrowego cruisera nie potrzeba żadnych świstków. Przyczepa ma ten sam numer co auto które ją ciągnie, albo nie ma go wcale - jak np moja. o rejestracji i numerach na łódkę nikt nigdy nie słyszał, podobnie o strefach ciszy - nikt nie zaryzykuje życia ludzkiego np w czasie załamania pogody na jeziorze tylko po to żeby dogodzić eko-świrom i miejscowym ignorantom z county council. Jezioro koło mnie jest jednym z największych ujęc wody i mimo to pływają po nim jednostki od 2 koni do 2x250hp, bez nudzenia i męczenia głupawymi przepisami.

• 0

podobnie o strefach ciszy - nikt nie zaryzykuje życia ludzkiego np w czasie załamania pogody na jeziorze tylko po to żeby dogodzić eko-świrom i miejscowym ignorantom z county council. Jezioro koło mnie jest jednym z największych ujęc wody i mimo to pływają po nim jednostki od 2 koni do 2x250hp, bez nudzenia i męczenia głupawymi przepisami.

Sprubuj pojechać nad jeziorko na którym jest strefa ciszy i przesiedzieć na rybkach cały dzień przy ładnej pogodzie nie skupiając się na braku silnika a docenisz ten przepis.

Nie każdy lubi zawsze i wszędzie przebywać w towarzystwie ryku silników.

Jest spora grupa ludzi którzy cenią ponad wszystko cisze nad wodą i przyjemnośc z obcowania z przyrodą a przed wypadem na ryby jest w stanie sprawdzić prognoze i spłynąć odpowiednio wcześniej.