Skocz do zawartości

Porównanie trzech kijów z górnej półki tkz: uniwersały!

raffik4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam prośbe do użytkowników niżej wymienionych blanków ponieważ chce sobie uzbroić w miare uniwersalny kij na wisłe na jeziora brodząc do przynęt przedewszystkim guma ale również wobler ryby to sandacz,szczupak,boleń..Wędka musi mieć mięsisty blank i być czuła.

Lamiglas Certifred Pro XSM-1022mt 8'6 7-18gr 8-17Ib

Phenix Karabela PST-895 8'6 10-28gr 8-17Ib

Talon MXF2 IV+8,6 7-28gr 8-20 8-20Ib

Bardzo proszę o wszystkie wasze sugestie na temat tych kijów a zarazem pomoc w wyborze tej jedynej za co będe bardzo wdzięczny.

Edytowane przez raffik4

BIerz tego phenixa - kijek pierwsza klasa :)  komfort łowienia w moim odczuciu  8-25 gr, aczkolwiek jeżeli chciałbyś łowić 30 gr + 3 cale guma , to od biedy też da radę , wszelakie boleniówki  ładnie latają. No i przy holu ryby wędką zachowuje się super , amortyzuje odjazdy , ładnie uginając się gdzieś tak do połowy długości.

Łowię tym phenixem , i dlatego go poleciłem , lepszej wędki w ręku nie miałem :) . Lamiglasem żadnym , oprócz jakiegoś sumowego nie łowiłem. Talonem ,łowiłem o oczko lżejszym, i nie był dla  mnie jakiś super. 

A tak poza tym to kolega @Friko , jak mnie pamięć nie myli , gdzieś opisywał tego talona , więc może by coś napisał , a nie czepia się bez powodu.

ja natomiast mogę się równie dobrze wypowiedziećo lamiglasie, wędka która ma u mnie dożywocie, lataja z niej wobki 4 pstrągowe, i równie dobrze poleci guma 3 cale na 25 gramach, duże woblery też spokojnie ogarnia, u mnie ma miano prawdziwego uniwersału, jak juz kiedys pisałem jak nie wiem czego sie posdziewać nad wodą biore lamiego :) spektrum obsługiwanych komfortowo przynęt jest ogromne... i ryby które chcesz łowić spokojnie ogarnie

Na stronce FC pana Matuszewskiego jest opis tego właśnie Talona, więc jak cię interesuje jest ciekawy artykuł dotyczący tego kija . Zrobiłem koledze pod sandacza , trochę narzeka na podbijanie bo szczyt klęka ale wyciągnął już z setkę sandaczy w tym największego 78 cm (sam mu podbierałem) i też by kija nikomu nie oddał

Dacia jest tania i trwała, sprawdzona konstrukcja, oblatane wszystko.  ;)  Fhenixa na oczy nie widziałem, natomiast z dwóch pozostałych wziąłbym lamiglasa. Mógłbyś jeszcze rozważyć Magnum Tapery lamiglasa, nie wiem czy jeszcze produkowane. Może by się spodobały, a może nie, zależy od wyobrażeń. Ten talon też fajny, ale godząc wszystkie 3 gatunki jakie wymieniłeś + cały wachlarz przynęt , moim zdaniem Lami. 

• Like 1

U mnie w firmie w 2-ch VW po 60tys. poleciały pompy więc odpada :) .A tak na poważnie to pewnie lami, kolega ma i za żade skarby by go nie oddał :) .

Myślisz Jozi że w tym Talonie też polecą pompy ? Z tymi skarbami też bym zbytnio nie przesadzał bo jak tych skarbów będzie wystarczająco dużo to i Lami zmieni właściciela :)

Lamiglas Certifred Pro XSM-1022mt 8'6 7-18gr 8-17Ib - oglądałem go kiedyś w rodmasie, niestety tylko goły blank. z tego co pamiętam to jest b szybki, ale dość ustępliwy górą.

pst895 mam, ale z braku czasu jeszcze nie łowiony. w mikroprzelotkach powinien być w sam raz na lekkie trociowanie na słono.

z tych dwóch zdecydowanie karabela, ogarnie szersze spektrum przynęt.

z podobnych longerów macałem też uzbrojonego przez @Dąbka blaasa F 9` 15lb ubranego w normalnej wielkości przelotki. ładnie ciągnie od dołu, rzutny, chętny do pracy, ale max raczej około 20g. dla mnie jednak trochę za bardzo środkowy.

Mialem tego Lamiglasa. Bardzo uniwersalny jak chodzi o rzucane przynety. Mi nie pasowala praca pod ryba. Lubie kije glebiej i plynniej amortyzujace.

Talonem zdarzylo mi sie lowic, ale nigdy go nie bralem pod uwage jako wedke dla mnie. Kije o takiej konstrukcji, masie i "porecznosci" jak Talony omijam.

To kwestia osobistych preferencji a nie opinia, do ktorej warto by sie odniesc (to do fanow Talona).

Nie wiem jak wyglada Twoje "brodzenie". Ale jak sie stoi np po pas w wodzie to bardzo wazna jest waga calego zestawu jakim sie pracuje. Bo trzyma sie bardziej w gorze nizby sie wedkowalo z brzegu czy z lodzi. Takze jesli brodzenie to bralbym pod uwage mase zestawu. Wedkowanie przy pomocy kija 17-20 lb zaklada zastosowanie kolowrotka z linka 15-20 lb. Jesli wowczas bedziesz chcial zastosowac przynety lekkie to polaczenie linki tej mocy i kijow o charakterystyce hot shot moze nie byc idealnym. jak chodzi o "uniwersalnosc".

Moj typ to  : St Croix SC V (Elite) 260 cm 12 lb z (Salmon Steelhead).

Pozdrawiam

Edytowane przez Guzu

Kup sobie Blasa F 8"6 20 lb i nie bedziesz miał żadnych problemów od 8 do 35 gr.

lamiglas mt to taka trochę kwadratowa akcja

talon klasyka ale troche kołkowata

karabela mocny cięty szybki kij trochę nie doszacowany z którego spadają często szczupaki na plecionce

Edytowane przez Forecast

Dyć ci one :) .

Bo zanim się coś kupi trzeba trochę forum poczytać i języka zaciãgnąć...

Jakby w firmie kupili z motorem 1.9 TDi 96KW, 131 KM to by problemów nie było :)

Wracajãc do tematu to z tych trzech wziąłbym Phenixa z tego względu , że podoba mi się najbardziej nazwa :)

I nie tylko...

Edytowane przez Baars
  • Like 1

A ja utrudnię wybór i dorzucę Batsona XST1025F. Odpowiednio uzbrojony będzie: lekki, dobrze rzucający i cięty. Pod gumą 4" na 15, a nawet 20g główce nie klęknie. Jest naprawdę czuły, tudzież szybki, ale ugięcie pogłebia mu się miarowo, bez przesztywnień. Ja go zrobiłem w NGC i jest bardzo przyjemny.