Skocz do zawartości

Sezon Podlodowy w USA

jerry hzs

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 78
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wspominalismy o smutnym fakcie w sobotniej audycji ale ze wiekszosc nie sluchala to podaje teraz . Otoz Garden Mountain wycofal sie z sponsorowania Zawodow w roku 2008 . A byl to glowny sponsor . Ta wiadomosc jest bardzo nieprzyjemna dla wszystkich zawodnikow . Wszyscy zainwestowali w sprzet , pozalatwiali urlopy , miasteczka i serwis hotelowy juz rezerwowal miejsca . Na dzien dzisiejszy nie wiadomo jak potocza sie eliminacje :( .

• 1 miesiąc temu...

Wywlekam podlodowe na czolowke bo nadal sie dzieje . Tydzien temu w niedziele odbyly sie eliminacje u nas w Illinois na Chanel Lake . Eliminacje te powoduja ze pierwsza 15 automatycznie awansuje do Wielkiego Finalu ktory bedzie mial miejsce w styczniu 2009 . Takich eliminacji jest kilka i powstaje grupa najlepszych wedkarzy ktorzy walcza o Mistrzostwo USA i Zlote Pierscienie . Nad naszym Chanel Lake spotkala sie smietana podlodowcow aby polowic i zakwalifikowac sie do 15 a takze zgarnac troche nagrod :mellow: . Bardzo liczylismy na nasze zalogi , nasze czyli polskie . Do udzialu stanelo okolo 50 par w tym 5 par polskich . Byly tez pary mieszane amerykancko-polskie . Niestety zadna z naszych zalog nie zmiescila sie w tej 15-tce , co bylo mala niespodzianka . Teraz kto marzy o Wielkim Finale musi nadal startowac w nastepnych zawodach ; najpierw w stanie Nowy York a potem w Wisconsin i Minnesocie . Milym akcentem bylo ze nagrode , kamere podwodna , za najwieksza rybe wygrala nasza zaloga . A ta rybka byl Bluegill . Zawody byly rozgrywane tylko na tej rybie aby szanse byly wyrownane . Nalezalo wylowic 15 najwiekszych sztuk . Kazda wiec zaloga robila selekcje i mniejsze wypuszczala . Potem wazenie i suma wagi dawala miejsce w grupie . Pogoda w tym dniu byla niezla jak na warunki jakie nam tu zima ostatnio funduje . Okolo 0 C , niebo zachmurzone , prawie bez wiatru . Zawody rozpoczeto o 8 rano a zakonczono o 13.00 . warzenie , ogloszenie wynikow potem bigosik od Smakowskiego ...bylo milo . Ja chodzilem z Tadkiem po zamarznietym jeziorze , opowiadalem mu gdzie mi siadl muskie w lecie i inne catfishe , robilismy zdiecia , rozmawialismy z naszymi . Spotkalismy tez Grzeska Wilczynskiego ktory byl tez sedzia i organizatorem zawodow . Czesc wedkarzy lowilo na jego wedki , byli tez tacy co mieli swoje patenty . Zaloga ktora wygrala lowila jego Legendami . Na lodzie pelno bylo namiotow , trackow , san , vexilarow , wiaderek i dzior jak w szwajcarskim serze . Zdiecia z tych eliminacji podesle Remkowi . Jutro jade z Jackiem i Zbyszkiem powedkowac na lodzie . I z tej imprezy tez zdiecia dolacze . Ma byc -20C a dzis bylo na plusie ...przyszedl do nas znowu jezor mrozu z polnocy , z mojej Kanady ...trzeba sie bedzie dobrze ubrac :mellow: B)

I tak bylo :mellow: . Doceniam to dopiero po wczorajszej wyprawie na lod . Wyprawie ktora odbylismy przy silnym wietrze z minusowa temperatura co dalo wspolczynnik do - 30C . Jacek , Zbyszek , Bartek i ja spotkalismy sie okolo 10.00 i po zabraniu sprzetu o 11.00 bylismy na lodzie jeziora Banks . Sprzet to cztery namioty , dwa swidry i zadziorny motorek na 4 kolach ..plus troche wedek podlodowych i rybonamierniki . Z gory nastawialem sie ze po prostu spotkam sie z nimi , pogadam , porobie troche zdiec i poobserwuje jak lowia . Ale postanowili ze musze sprobowac co by sie zakochac w tej jedynej metodzie . Wybrali jednak najgorsza pogode z mozliwych . Po zrobieniu dwoch zdiec juz musialem chronic rece zeby nie odpadly . Zbysiu rozstawil mi namiot nad otworem ktory wywiercil i w ktorym namierzyl kamera ze sa ryby . Potem zalozyl dwa biale na malego jiga [ mormyszka ? ] i pokazal jak dziala ten kompas co namierza ryby przy obserwacji gdy ruszamy przyneta . Nawet od razu zacial mi okonka 10 cm ktorego wycholowalem . Kazdy z nich usadzil sie w namiocie nad te swoja dziora i tresowal mormyszki . Nie bylo wiec mowy o zadnych rozmowach integracyjnych . Wiatr tak szarpal namiotem ze nawet gdybym mial branie nie bylem w stanie tego zaobserwowac . Dwa razy zaobserwowalem zblizenie sie ryby do przynety i lekko chcialem zaciac ale zylka juz przymarzla do przelotek . Raz udalo mi sie prawidlowo przeprowadzic taka akcje i wycholowalem 12 cm bluegilla . Przypomniala mi sie ta biedna rybka ktora tez na lodzie zadebiutowal Friko :lol: . Bylem bardzo dumny ...dokonalem tego samego . Gdy po niecalych dwoch godzinach zaczalem marznac w nogi mimo ocieplanych butow , oraz w palce lewej reki ktorymi czyscilem nitke zylki ...pomyslalem ze moje zycie jest zagrozone i spasowalem . Poprosilem Zbyszka zeby mnie podrzucil na parking , bylismy na srodku tafli . W samochodzie pomalu dochodzilem do siebie . Zastanawialem sie czemu Tadeusz sie nie dal namowic ale juz zaskoczylem . On byl z nimi dwa tygodnie temu w podobnych warunkach i zrozumial ze ...Panie tak sie nie da lowic :lol: . Podziwiam Zbynia , Jacura i Bartka za to ze sobie swietnie radza w takich warunkach ...z tym ze startuja w Zawodach i musza byc na wszystko przygotowani ...wszystko o te Zlote Pierscienie ...co one z nimi zrobily :lol: ..oni sami mowia ze sa porabani i to jest prawda <_< na koniec krzykne ..niech zyje wiosna i precz ze zima ...chyba ze przy kominku B)

Zrobilem tylko 10 zdiec i podesle je do Remka [ zapracowanego ]

Hej.

Jurku fajne fotki, a Tadziu wie co robi, co sie będzie katował

w chłodni czy zamrażarce :lol: :lol: :lol:

Pozdro Jachu.

PS. Muszę to napisać, choć to żart oczywiście, nazwa tych ryb co

to były jedynie słuszne to kojarzy mi się z błękitnym gilem, no

może z niebieskim. <_<

Jurku.

Sam widzisz, że powiedzenie i ślepej kurze się trafi ma rację

bytu, niby żart, a trafiłem. Idę zagrać w tottka jutro.

Pozdro Jachu

PS. A, że się zapytam, która godzina u Ciebie, bo u mnie 23:31

ale nie znam się na tych przelicznikach, myślę jednak, że u Ciebie to wczesne popołudnie.