Skocz do zawartości
  • 0

ROPA W WIŚLE

hasior

Pytanie

Wlaśnie się dowiedziałem o nieciekawym wydażeniu,przez uszkodzenie rurociągu Rafineri w Płocku do Wisły dostało się dużo ropy na kilku kilometrach doszło do poważnego zanieczyszczenia :( teraz to juz napewno nic niepomoże i tak słabemu rybostanowi.mam nadzieję że ,aż tak nie bedzie żle.choć z tego co słyszałęm nie jest ciekawie :(

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Media to furorę robią normalnie.. Plama długości 50 km i szerokości 300 m (czyli pokryła niby całą Wisłę od Włocławka do Torunia)....

Naprawdę myslicie, że ta plama (jaka by nie była) aż takie szkody w rybostanie poczyni?? Według mnie znacznie gorsze jest zatrzymanie przepływu wody na zaporze..

• 0

Niezapominajmy ze w tej KATASTROFIE EKOLOGICZNEJ chodzi tylko o ryby,zgina takze oblepione mazia ropna plazy,gady,ssaki,i ptaki :( mam tylko nadzieje ze tak wielki koncern jak PERN bedzie przez dlugie lata wykladal wielkie pieniazki na odbudowe rybostanu miedzy Wloclawkiem a Toruniem

http://www.tvn24.pl/-1,1531760.1,wiadomosc.html

http://www.pern.com.pl/

• 0

Karę to oni załacą ale co się zrobi z $$$ to już inna sprawa. Raczej wątpię by zarybiono z pełną świadomością ten odcinek Wisły z pieniędzy pozyskanych z kary.

Pozdrawiam

Remek

Remku,

Jeśli kasę dostanie Związek, to niestety niewiele. A gdyby pieniążki trafiły do Sebka lub podobnego zapaleńca, to pełny sukces jest gwarantowany. :mellow:

Pzdr. Kryst :D

• 0

Kolega z Duninowa (wioska koło Płocka) był tam na miejscu,wodą płynie prawdziwa czarna śmierdząca breja :angry: przy brzegach widać już padniete uklejki,choc jak mowi jeszcze nie duzo ale juz regularnie :( niestety teraz mozna tylko spodziewac sie padania wiekszych ryb,niestety nie bedzie nam wiadomo ile padnie nie wszystkie wypływaja do powiezchni.straz i inne słuzby robia co mogą ale łatwo nie jest bo tego oleju jest masa.

• 0

Jeszcze w tej chwili trudno mi uwierzyć w to co się stało - bliskie okolice miejsca w którym nastąpił wyciek to moje najlepsze wiślane miejscówki. Mało tego, że od kilku już lat z każdym rokiem w wodzie jest mniej ryb, mało że ten odcinek rzeki został odebrany PZW wiosną tego roku za brak zarybień, mało że włocławska tama systematycznie niszczy życie w Rzece, to jeszcze ta katastrofa - i z jakiego powodu - bo prawdopodobnie rurociąg był skorodowany !!!!!! Winnych jak zwykle nie będzie , nikt nie ukarze prezesa PERN-u za brak właściwego nadzoru, bo przecież ile jest warte te parę rybek......

• 0

Spokojnie. Jest to duża katastrofa, ale mam wrażenie, że ryby wyjątkowo nie ucierpią. Przede wszystkim jak wspomniał jeden ze strażaków olej trzyma się powierzchniowych warstw wody, gdzie o tej porze roku ryb jest niewiele. Dodatkowo jest wysoki stan rzeki i cały ten syf szybko jest znoszony w dolne partie. Roślinności podwodnej też już raczej nie ma, więc na wiosne wyrośnie nowa i tarło powinno się odbyć na czystych miejscach. O rybkach wykorzystujących piaszczyste i żwirowe dno też nie powinniśmy się martwić, bo nurt nie pozwoli osiąść tej ropie.

Takze większe zagrożenie jest dla Bałtyku i ptaków, których większość odleciała do cieplejszych krajów.

Poczekajmy jeszcze kilka dni z oceną sytuacji, bo moze nie będzie tak tragicznie.

Przez lata skład chemiczny naszych rzek przypominał utrwalacz do wywoływania zdjęć i jakoś rybki miały się chyba lepiej niż obecnie. Codziennie do Wisły wpada wszystko to co pół Warszawy robi pod siebie i jakoś nikt nie podnosi takiego larum...

• 0

Codziennie do Wisły wpada wszystko to co pół Warszawy robi pod siebie i jakoś nikt nie podnosi takiego larum...

Ponad 70 % Warszawy gwoli ścisłości. I mimo ze to mieszkańcy miasta, to raczej takie bardziej organiczne związki, ulegające w miarę szybkiej biodegradacji wydalają, a nie związki ropopochodne :D.. A larum to podnoszą wszyscy.. Bo za dwa lata nieźle za to kasę z nas pociągną...

A w tym całym syfie przemysłowym, który kiedyś płynął było coś pozytywnego.. Rybki tak jechały fenolem, ze nie nadawały sie raczej do konsumpcji..

• 0

Spokojnie. Jest to duża katastrofa, ale mam wrażenie, że ryby wyjątkowo nie ucierpią.

Przez lata skład chemiczny naszych rzek przypominał utrwalacz do wywoływania zdjęć i jakoś rybki miały się chyba lepiej niż obecnie. Codziennie do Wisły wpada wszystko to co pół Warszawy robi pod siebie i jakoś nikt nie podnosi takiego larum...

@Baloo

Masz dużo racji, ale każda następpna dawka trucizny to już źle :( . Ciekawi mnie także, jakich środków chemicznych używają ratownicy do neutralizacji ropy - może masz jakieś info?

Pzdr. Kryst :D