Skocz do zawartości

Jerkówka

cru5h

Rekomendowane odpowiedzi

Forcemaster którego poleca Sławek to dobry kij ale na średnie ryby. Bywało, że pod grubą 90-ką kończyła mi się wędka. Zakres rzutowy jest opisany w miarę poprawnie, te górne 70 pójdzie ale z bólem. Na przyszły sezon chyba będzie Xzoga

Edytowane przez Pumba

No i realne CW wędki opisanej do 100gr to ok 15-55....pierwszy dragon gdzie moc poszła nie w tą stronę gdzie była potrzeba....jeśli zrobią taki do 150gr to biorę w ciemno, a obecną do 100 zamienię na model do 70gr....realnie 10-40 i będę miał budżetówki od 10gr do 100gr

Czy ktoś podziela zdanie kolegi że cw tego GS'a jest aż tak zawyżony? Chciałem kupić 70\180 do fatso 10s, sweeperów 14S w takim razie powinienem się zastanowić nad wersją do 100g?

Edytowane przez Jammaey

Wełpa macał na zlocie na Żarnowcu i podzielił moje zdanie co do realnego CW tego kija....np ultima do 80gram w porównaniu do tego kija to już niezła pała. Dla mnie max CW to takie kiedy zrobię pełen silny wymach bez obawy o złamanie wędki a assasinatorem 75gr nie rzucę energicznie.  Jego ATC 606 było mocniejsze i dałoby radę ok 65-70gramom....XZoga 7kg jest zdecydowanie mocniejsza od J&J 100gr. Mam też dragona express casta 20-60gr i jest mocniejszy od J&J 100gr

PS sweeper 14 i fatso 10 może uciągnie wersja do 70gram, ale to juz absolutny max, bo to jest 50gram....model 20-100gram da Ci zdecydowanie większy komfort przy takich wabikach.

PS Sławek  napisałeś, że Na GS do 25g łowiłeś sliderem 10s i dało się zanim wędka pękła :D   Ja mam takie obawy jeśli chodzi o J&J powyżej 60gram :blink:  Macałem też tego GS do 25 gram i nawet całkiem fajny kijek i jak na deklarowane 25gr czuć moc i że pewnie pociągnie 30gram...gdyby był w 1 kawałku to bym sobie go kupił ;)

Edytowane przez minecjusz

Tak Przemku masz rację, Dragon Ultima to nie zła pała ale pięknie pracująca nawet pod 100g. Miałem taką na Żarnowcu...i mam kolejną ;) 

(nie rozwijam myśli :(  :D )

Roten ma :) (ups.....lub miał ;) )   taką Ultimę na Żarnowcu i to naprwdę kawał kija :blink:

Wełpa macał na zlocie na Żarnowcu i podzielił moje zdanie co do realnego CW tego kija....np ultima do 80gram w porównaniu do tego kija to już niezła pała. Dla mnie max CW to takie kiedy zrobię pełen silny wymach bez obawy o złamanie wędki a assasinatorem 75gr nie rzucę energicznie.  Jego ATC 606 było mocniejsze i dałoby radę ok 65-70gramom....XZoga 7kg jest zdecydowanie mocniejsza od J&J 100gr. Mam też dragona express casta 20-60gr i jest mocniejszy od J&J 100gr

PS sweeper 14 i fatso 10 może uciągnie wersja do 70gram, ale to juz absolutny max, bo to jest 50gram....model 20-100gram da Ci zdecydowanie większy komfort przy takich wabikach.

PS Sławek  napisałeś, że Na GS do 25g łowiłeś sliderem 10s i dało się zanim wędka pękła :D   Ja mam takie obawy jeśli chodzi o J&J powyżej 60gram :blink:  Macałem też tego GS do 25 gram i nawet całkiem fajny kijek i jak na deklarowane 25gr czuć moc i że pewnie pociągnie 30gram...gdyby był w 1 kawałku to bym sobie go kupił ;)

Macałem i miałem okazję wcześniej poużywać bo brak mi kija do swepera 17 i tym podobnych gramatur.Ogarnia to raczej średnio,nie ma komfortu , można ale jest wrażenie machania krowim ogonem.Faktycznie w mojej ocenie komfort 15 do 55,ale to moje prywatne zdanie i nikt nie musi się z nim zgadzać.
  • Like 1

GS 180-198 ten model do 70gr i 100gr dalej jest w katalogach na rok 2014 tak więc nie zaprzestano produkcji. Sam ostatnio radziłem się  bo chciałem coś " ciężkiego" myślałem o tym modelu do 100gr ale  chyba wszystkie modele dragona te powyżej 100gr mają zawyżony CW. A np.mam model GS pod zwykłego spinka co ma ciężar wyrzutowy do 28 i ostatnio rzucałem nim przynętami  2 a nawet 3 razy cięższymi bez większych obaw o złamanie (musiał niestety  jerkować po awari multika :) i zadanie spełnił ..)

Edytowane przez darkonis

• 2 miesiące temu...