AMIDOS Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 Taaa bolenie, bez obrazy ale bolenie to tam za dużo do gadania nie mają. Tak jak kolega AMIDOS , pamiętam Nysę dziką, gdzie 80cm bolek walił pod nogami, jazie po 50 cm były standardem, a na zwykłego manssa łowiło się pełno pięknych sandaczy. Łowię tam wakacyjnie, i co roku jest słabiej. Boleni już tak nie widać, a jak sa to małe ryby. Leszczy też coś mniej, gruntowcy siedzą dniami i nocami , a wyniki marne. O szczupaku sie prawie już nie słyszy nawet. Sandacza jest średnio, dużo małych ryb i rybeczek, dobrze to wróży na przyszłość. Duże ryby też sa, miałem w tym roku zaszczyt trzymać w rekach kloca 96c, (zdęcie za sałbe na publikacje). Gównie łowię na rzece, i to co sie tam dzieje to tragedia. Woda malutka całe lato , wahania jej stanu to maskara haha. Koryto jak kanał, wyczyszczone z wszelkich przeszkód, konarów itp. czyli nic ciekawego. Dawna Nysa już nie wróci, a szkoda, bo mam z nią najpiękniejsze wedkarskie wspomnienia, i trochę ryb na koncie . W tym roku słabo połowiłem, w następnym pewnie bedzie jeszcze gorze. Wpadam tam łowić już bardziej z sentymentu , bo tam złowiłem pierwszą rybę. Z wiosny w okresie podobno coś boleni łowią, ale już nie 90-100cm jak kilka lat temu (tak, były takie 100+, było pare rekordów PL haha) , a raczej 50-70cm i już nie w takich ilościach. Przykre, ale prawdziwe. Pozdrawiam .Święta prawda kolego , dziś byłem na swoich miejscówkach i złowiłem , słownie siedem okoni największy miał 22cm i dwa szczupaki , co ja piszę ? szczupaczki , 35cm , a mogą tu koledzy powiedzieć , że co jak co ale okonie na spining to mój konik i wiem jak je łowić i uwalniać , a tak w nawiasie pisząc jest na Otmuchowie jeszcze trochę sandacza , choć jeszcze trochę zastapi go sum którego jest już chyba więcej niż boleni . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KODZAK1234 Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 bo jak wyregulować rzekę żeby nic nie zostało to co to za kraj ? kto zgadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 (edytowane) O ile pamiętam to w Rosji.......tfu w Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich odwrócono bieg rzeki wpływającej do jeziora by nawodnić ziemię pod pola uprawne. Bodajże rzeka wyschła, pola uprawne istniały parę lat, a poziom jeziora (bodajże Aralskiego) obniżył się o wiele metrów. W jakichś filmach przewijały się sceny z wrakami łodzi i statków na piasku, a w promieniu paru kilometrów nie było widać żadnej wody . Edytowane 7 Września 2016 przez Z.Milewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler130 Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 Święta prawda kolego , dziś byłem na swoich miejscówkach i złowiłem , słownie siedem okoni największy miał 22cm i dwa szczupaki , co ja piszę ? szczupaczki , 35cm , a mogą tu koledzy powiedzieć , że co jak co ale okonie na spining to mój konik i wiem jak je łowić i uwalniać , a tak w nawiasie pisząc jest na Otmuchowie jeszcze trochę sandacza , choć jeszcze trochę zastapi go sum którego jest już chyba więcej niż boleni .Tu też się zgodzę, suma jest tam coraz więcej, sa fajne ryby, ale też masakrycznie dużo małych sumików. To właśnie suma łowią wedkarze którzy w lecie chcą złowić coś większego. Sam w tym roku miałem sztuke która niezle mi dała popalić w nurcie haha.Z okoniami masz racje, nie powiem by ich łowienie było moją słabą stroną haha, bo sa rybą w którą celuję cały rok, no i okoni na Nysie jest bardzo dużo, tzn, okonków. Największego wakacyjnego miałem 28cm , czyli bez szału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMIDOS Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 Witam jak ktoś chce połowić bolenie , na Otmuchowie to od dwóch dni tłucze nie miłosiernie , w upał z łodzi byle posiedzieć trochę w upalę , już bierze płytko gumy lyb woblery , nie podbijać tylko ściagać , nie trolować zakaz , Opolscy strażnicy mają drona i wylapią każdy troling , więc bez partyzantki , już w Paczkowie pojawiły się oferty kupna bolka 10zł za sztuke , więc sa też zabieracze do słoików , no ale jak wolno to brać to biorą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KODZAK1234 Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 niech biorą ile wlezie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturo1201 Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 Witam jak ktoś chce połowić bolenie , na Otmuchowie to od dwóch dni tłucze nie miłosiernie , w upał z łodzi byle posiedzieć trochę w upalę , już bierze płytko gumy lyb woblery , nie podbijać tylko ściagać , nie trolować zakaz , Opolscy strażnicy mają drona i wylapią każdy troling , więc bez partyzantki , już w Paczkowie pojawiły się oferty kupna bolka 10zł za sztuke , więc sa też zabieracze do słoików , no ale jak wolno to brać to biorą .Strażnicy moją drona.... dobre do czego to już dochodzi. Mam nadzieję, że to wykorzystają na Turawie, bo tam trolling kwitnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 może nie wieści z wody ale lubie takie informacje od przedstawicieli PZW widać że zależy im na polepszeniu stosunków między okręgami czego nie można powiedzieć o okręgach sąsiednich. Poniżej info, ja dodam od siebie jakby zrobili 100zł na całe opole a nie jak w tym roku ze tylko na otmuchów z wałbrzyskiego to by mieli o wiele więcej kasy a tak każdy z wałbrzyskiego psioczył że 100zł ale tylko otmuchów i nie płacił. Okręg PZW Opole w związku z pracami nad nowym zezwoleniem na amatorski połów ryb na rok 2017 prosi o uwagi oraz propozycje zmian do dotychczasowego zezwolenia. Propozycje oraz uwagi prosimy kierować do Biura Okręgu pocztą lub email opole@pzw.pl. Do dnia 21-10-2016roku. (AP) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 1 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 (edytowane) .. Edytowane 1 Października 2016 przez trotka70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMIDOS Opublikowano 1 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 Widac,kolego Suhhar nie byles w Paczkowie od stycznia do kwietnia , takich kolejek do naszego kola pzw nigdy nie widziałem a place skladki juz 35 lat , plakali ale wlasnie placili jak by tylko polowe tych wplat przeznaczc na zarybianie jez.Otmuchowskiego to nasze wnuki lowili by tam jeszcze sandacze i inne ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIKU Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Widac,kolego Suhhar nie byles w Paczkowie od stycznia do kwietnia , takich kolejek do naszego kola pzw nigdy nie widziałem a place skladki juz 35 lat , plakali ale wlasnie placili jak by tylko polowe tych wplat przeznaczc na zarybianie jez.Otmuchowskiego to nasze wnuki lowili by tam jeszcze sandacze i inne ryby.Płacili wędkarze którzy przenosili się do waszego okręgu a takich było dużo albo chcieli mieć dostęp do wszystkich wód okręgu opolskiego opłacając za cały znaczek. opłata z porozumienia uprawnia do połowu tylko na zaporówkach i części rzeki Nysa a to już powinna być sprawa dla prawników że wniesiona opłata nie uprawnia do wędkowania na całej rzece Nysa. Nie widziałem by ktoś w kolejce płakał a stałem w kolejce dwa razy płacąc kilkadziesiąt kart...gorzej że jak tak dalej będzie z gospodarką rybacką to i do was kolejki zanikną ZIKU 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pleban Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Wczoraj znajomi dzwonili że PSR zganiała łodzie z wody bo ponoś odłowy kontrolne będą łowić.Potem rozłożyli sieci ,po 2 godzinach zebrali co lepsze do łodzi.Czyżby ktoś w PZW rybkę na imieniny potrzebował???Ciekawe jak często takie odłowy robią???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Masz racje slyszalem nawet o jakis przepychankach ale samo jezioro otmuchow nie moze być pępkiem opolskiego bo jak za cala ta kase kupia sandacza i wpuszcza tylko do otmuchowa to zgadnij co sie bedzie dzialo 1czerwca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMIDOS Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Niech, wpuszczaja choc za pare procent tej kwoty , co roku pakujemy kilkadziesiad worow z narybkiem sandacza i szczupaka , mlodego sandacza jeszcze tak nie widac ale szczuply sie odradza az serce sie cieszy jak chodze po Nysie w Paczkowie za okoniami a szczuple takie 30_45cm wieszaja sie na przynety okoniowe ,wiecej niz okonie ,wiec jednak cos te zarybienia daja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 (edytowane) w sobote plyawalem po otmuchowie , drobny sandacz jest co cieszy kilka sztuk zlowione i troche biorów było . okolo 10tej plywaly 2 lodzie z sonarami na lince okolo 100m szerokosci i pomiary glebokosci robili . wygladało z daleka jak by trałowali Edytowane 3 Października 2016 przez trotka70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KODZAK1234 Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 mapy robili będzie można kupić za niby niewielkie pieniążki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Zgadza się.Ciekawe gdzie będzie można takową nabyć?Słyszałem że koszt to 5 stóweczek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Szkoda ze troche korzeni i głazów do wody nie wrzuca bo jak tą stolnice przeczochraja to nic sie nie ukryje na echo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornik1978 Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 http://www.pzw.org.pl/opole/wiadomosci/140449/60/ciag_dalszy_zarybiania_jeziora_otmuchowskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KODZAK1234 Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 wędkarze składali się po stówce oby tak dalej to ryb przybędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oland Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 jak na komercyjnym łowisku - bierzesz to płacisz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Ryb nie przybędzie bo ryby są zabierane na bieżąco to jak ma ich przybyć ? jakby zamknęli na 2 lata albo zakaz pływania to by może przybywało a tak na pływadłach robią co chcą jak dobrze gryzie to i 5 razy potrafią do brzegu pływać w tą i z powrotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pleban Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 To albo ja jestem takie beztalencie albo mam takiego pecha bo mi nie chce tak dobrze gryźć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Pleban a siedzisz co tydzień na wodzie w weekendy ? Jak Ty jeździsz jak ja raz na miesiąc na kilka godzin to co się dziwisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pleban Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 Uczciwie to jestem prawie co tydzień od piątku wieczorem do niedzieli.Fakt że dopiero się uczę, ale nie bardzo jest naczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi