Skocz do zawartości

Wieści z Otmuchowa

brando

Rekomendowane odpowiedzi

Taaa bolenie, bez obrazy ale bolenie to tam za dużo do gadania nie mają. Tak jak kolega AMIDOS , pamiętam Nysę dziką, gdzie 80cm bolek walił pod nogami, jazie po 50 cm były standardem, a na zwykłego manssa łowiło się pełno pięknych sandaczy. Łowię tam wakacyjnie, i co roku jest słabiej. Boleni już tak nie widać, a jak sa to małe ryby. Leszczy też coś mniej, gruntowcy siedzą dniami i nocami , a wyniki marne. O szczupaku sie prawie już nie słyszy nawet. Sandacza jest średnio, dużo małych ryb i rybeczek, dobrze to wróży na przyszłość. Duże ryby też sa, miałem w tym roku zaszczyt trzymać w rekach kloca 96c, (zdęcie za sałbe na publikacje). Gównie łowię na rzece, i to co sie tam dzieje to tragedia. Woda malutka całe lato , wahania jej stanu to maskara haha. Koryto jak kanał, wyczyszczone z wszelkich przeszkód, konarów itp. czyli nic ciekawego. Dawna Nysa już nie wróci, a szkoda, bo mam z nią najpiękniejsze wedkarskie wspomnienia, i trochę ryb na koncie ;). W tym roku słabo połowiłem, w następnym pewnie bedzie jeszcze gorze. Wpadam tam łowić już bardziej z sentymentu , bo tam złowiłem pierwszą rybę. Z wiosny w okresie podobno coś boleni łowią, ale już nie 90-100cm jak kilka lat temu (tak, były takie 100+, było pare rekordów PL haha) , a raczej 50-70cm i już nie w takich ilościach. Przykre, ale prawdziwe. Pozdrawiam :).

Święta prawda kolego , dziś byłem na swoich miejscówkach i złowiłem , słownie siedem okoni największy miał 22cm i dwa szczupaki , co ja piszę ? szczupaczki , 35cm , a mogą tu koledzy powiedzieć , że co jak co ale okonie na spining to mój konik i wiem jak je łowić i uwalniać , a  tak w nawiasie pisząc jest na Otmuchowie jeszcze trochę sandacza , choć jeszcze trochę zastapi go sum którego jest już chyba więcej niż boleni .

• Like 1

O ile pamiętam to w Rosji.......tfu w Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich odwrócono bieg rzeki wpływającej do jeziora by nawodnić ziemię pod pola uprawne. Bodajże rzeka wyschła, pola uprawne istniały parę lat, a poziom jeziora (bodajże Aralskiego) obniżył się o wiele metrów. W jakichś filmach przewijały się sceny z wrakami łodzi i statków na piasku, a w promieniu paru kilometrów nie było widać żadnej wody :( .

Edytowane przez Z.Milewski

Święta prawda kolego , dziś byłem na swoich miejscówkach i złowiłem , słownie siedem okoni największy miał 22cm i dwa szczupaki , co ja piszę ? szczupaczki , 35cm , a mogą tu koledzy powiedzieć , że co jak co ale okonie na spining to mój konik i wiem jak je łowić i uwalniać , a  tak w nawiasie pisząc jest na Otmuchowie jeszcze trochę sandacza , choć jeszcze trochę zastapi go sum którego jest już chyba więcej niż boleni .

Tu też się zgodzę, suma jest tam coraz więcej, sa fajne ryby, ale też masakrycznie dużo małych sumików. To właśnie suma łowią wedkarze którzy w lecie chcą złowić coś większego.  Sam w tym roku miałem sztuke która niezle mi dała popalić w nurcie haha.Z okoniami masz racje, nie powiem  by ich łowienie było moją słabą stroną haha, bo sa rybą w którą celuję cały rok, no i okoni na Nysie jest bardzo dużo, tzn, okonków. Największego wakacyjnego miałem 28cm , czyli bez szału.

Witam jak ktoś chce połowić bolenie , na Otmuchowie to od dwóch dni tłucze nie miłosiernie , w upał  z łodzi byle posiedzieć trochę w upalę , już  bierze płytko gumy lyb woblery , nie podbijać tylko ściagać , nie trolować zakaz , Opolscy strażnicy mają drona i wylapią każdy troling , więc bez partyzantki , już w Paczkowie pojawiły się oferty kupna bolka 10zł za sztuke , więc sa też zabieracze do słoików , no ale jak wolno to brać to biorą .

Witam jak ktoś chce połowić bolenie , na Otmuchowie to od dwóch dni tłucze nie miłosiernie , w upał  z łodzi byle posiedzieć trochę w upalę , już  bierze płytko gumy lyb woblery , nie podbijać tylko ściagać , nie trolować zakaz , Opolscy strażnicy mają drona i wylapią każdy troling , więc bez partyzantki , już w Paczkowie pojawiły się oferty kupna bolka 10zł za sztuke , więc sa też zabieracze do słoików , no ale jak wolno to brać to biorą .

Strażnicy moją drona.... dobre do czego to już dochodzi. Mam nadzieję, że to wykorzystają na Turawie, bo tam trolling kwitnie.

• 3 tygodnie później...

może nie wieści z wody ale lubie takie informacje od przedstawicieli PZW widać że zależy im na polepszeniu stosunków między okręgami czego nie można powiedzieć o okręgach sąsiednich. Poniżej info, ja dodam od siebie jakby zrobili 100zł na całe opole a nie jak w tym roku ze tylko na otmuchów z wałbrzyskiego to by mieli o wiele więcej kasy a tak każdy z wałbrzyskiego psioczył że 100zł ale tylko otmuchów i nie płacił.

Okręg PZW Opole w związku z pracami nad nowym zezwoleniem na amatorski połów ryb na rok 2017 prosi o uwagi oraz propozycje zmian do dotychczasowego zezwolenia. 
Propozycje oraz uwagi prosimy kierować do Biura Okręgu pocztą lub email  opole@pzw.pl. Do dnia 21-10-2016roku. (AP)

Widac,kolego Suhhar nie byles w Paczkowie od stycznia do kwietnia , takich kolejek do naszego kola pzw nigdy nie widziałem a place skladki juz 35 lat , plakali ale wlasnie placili jak by tylko polowe tych wplat przeznaczc na zarybianie jez.Otmuchowskiego to nasze wnuki lowili by tam jeszcze sandacze i inne ryby.

Widac,kolego Suhhar nie byles w Paczkowie od stycznia do kwietnia , takich kolejek do naszego kola pzw nigdy nie widziałem a place skladki juz 35 lat , plakali ale wlasnie placili jak by tylko polowe tych wplat przeznaczc na zarybianie jez.Otmuchowskiego to nasze wnuki lowili by tam jeszcze sandacze i inne ryby.

Płacili wędkarze którzy przenosili się do waszego okręgu a takich było dużo albo chcieli mieć dostęp do wszystkich wód okręgu opolskiego opłacając za cały znaczek. opłata z porozumienia uprawnia do połowu tylko na zaporówkach i części rzeki Nysa a to już powinna być sprawa dla prawników że wniesiona opłata nie uprawnia do wędkowania na całej rzece Nysa. 

Nie widziałem by ktoś w kolejce płakał a stałem w kolejce dwa razy płacąc kilkadziesiąt kart...

gorzej że jak tak dalej będzie z gospodarką rybacką to i do was kolejki zanikną 

ZIKU

• Like 1

Wczoraj znajomi dzwonili że PSR zganiała łodzie z wody bo ponoś odłowy kontrolne będą łowić.Potem rozłożyli sieci ,po 2 godzinach zebrali co lepsze do łodzi.

Czyżby ktoś w PZW rybkę na imieniny potrzebował???

Ciekawe jak często takie odłowy robią????

Niech, wpuszczaja choc za pare procent tej kwoty , co roku pakujemy kilkadziesiad worow z narybkiem sandacza i szczupaka , mlodego sandacza jeszcze tak nie widac ale szczuply sie odradza az serce sie cieszy jak chodze po Nysie w Paczkowie za okoniami a szczuple takie 30_45cm wieszaja sie na przynety okoniowe ,wiecej niz okonie ,wiec jednak cos te zarybienia daja.

w sobote plyawalem po otmuchowie , drobny sandacz jest co cieszy kilka sztuk zlowione i troche biorów było . okolo 10tej plywaly 2 lodzie z sonarami na lince okolo 100m szerokosci  i pomiary glebokosci robili . wygladało z daleka jak by trałowali :)

Edytowane przez trotka70

• 1 miesiąc temu...