Skocz do zawartości

Wieści z Otmuchowa

brando

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.pzw.org.pl/opole/wiadomosci/155421/60/informacja_po_przeprowadzonych_odlowach_kontrolnych_zbiornikow_n

ZBIORNIK OTMUCHÓW

1. Przeciętnie zróżnicowany zespół narybkowy obejmujący 6 gatunków.
  2. Bardzo dobra rekrutacja sandacza w 2017 roku. Najwyższy od 1994 roku (rozpoczęte badania zespołów narybkowych) udział sandacza w zespołach narybkowych sięgający 47% udziału liczbowego.
  3. Zdominowanie zespołu ryb dorosłych przez ryby karpiowate w tym szczególnie leszcza stanowiącego 64% wszystkich oznaczonych ryb.
  4. Bardzo mały udział ryb drapieżnych w ichtiofaunie zbiornika (jedynie 3%).
  5. Zanik silnej populacji bolenia.

Tak jak można było przypuszczać, miłośnicy boleniowych pulpetów skutecznie uszczuplili populację.

• 4 tygodnie później...

Wszyscy już wszytko wiedzą. Dzisiaj pływałem po Głębinowie. Wodowałem się na "dębach". Po wypłynięciu na wodzie jeden wielki cmentarz. Wszystkie ryby fala wyrzuciła na brzegi. Z ciekawości się przeszedłem i widok masakra. Zdjęć nie wstawię bo to chyba niezgodne z regulaminem, ale okazów parę było. Najbardziej mnie w tym nieszczęściu "cieszy", że widziałem parę miętusów których już od kilku lat nie mogę złowić i słuch o nim ogólnie zaginął na otmuchowie i pobliskich wodach. Było też parę węgorzy w tym dwie sztuki około metra.

Kolego zastanow sie co ty piszesz ! Pollena jak by cos puscila,to tylko do kanalizacji ,pomysl przeszlo by to przez nasza oczyszczalnie poszlo do Nysy klodzkiej na odcinku Paczkow jez.Otmochowskie przeszlo przez cale jez i zaczelo truc ryby ,ponizej zapory Otmuchowskiej ? Pomyslcie jakie glupoty wypisujecie.

• 3 tygodnie później...