Skocz do zawartości

Wieści z Otmuchowa

brando

Rekomendowane odpowiedzi

Prawdopodobnie była to akcja społeczna,ktoś przy piwie rzucił hasło ze składamy się na zarybienie i tak zrobili,do mnie też dzwonili znajomi z Nowej Rudy abym coś tam dał na tace bo organizują akcje zarybiania dużym sandaczem j.Otmuchowskiego,jeden z nich mówił mi ze zebrali około 15tys i za wszystko kupili sandacza którego wpuścili do jeziora.

Tak jest, to była składka kilku , kilkunastu osób prywatnych . żadne tam pezetwu.

Z tego co wiem to była  akcja posiadaczy łódek i domków z ośrodka Fregata,po prostu wielu dało na tace,kupili sobie ryby,wpuścili  do jeziora i już,są jeszcze ludzie których stać żeby dać jakieś pieniądze i nie oglądac się na innych czy im zarybią jezioro czy też nie,po prostu mają w d-pie pzw i biorą sprawy w swoje ręce.

• Like 4

Może i jest go dużo ale jak widać to nie zasługa pzw tylko prywatnych ludzi którzy zarybili sandaczem

Kolego niezły z ciebie populista, zanim zaczniesz kogokolwiek krytykować i narzekać to proponował bym trochę zagłębić temat,  poczytać, porozmawiać z kim trzeba, a nie tylko p..lić .Akurat na temat Nyskiego i Otmuchowskiego to mógłbym ci tu pisać i pisać, akurat moim zdaniem te obydwa zbiorniki są dosyć dobrze zarybiane przez PZW OPOLE , i to że na tych wodach jeszcze jakaś ryba jest to na pewno nie z pieniędzy indywidualnych ,,darczyńców,, a właśnie dzięki zarybieniom okręgu opolskiego, otmuchowskie podupadło trochę przez remont zbiornika dużo ryby zeszło do J.nyskiego , a kłusownictwo wszelakiego typu sieciami zrobiło swoje ( polecam przeglądanie stron PSR OPOLE tam są efekty ich pracy ) poza tym proponuje ci przejrzeć wyniki z analizy rejestrów połowów  wędkarskich opolszczyzny i tam znajdziesz wiele odpowiedzi na nurtujące pytania, najlepiej tylko ganić pzw, a ciekaw jestem czy byłeś choć raz na jakimkolwiek czynie społecznym  ? Poza tym choćby nie wiem jak wielkie zarybienia były robione to na tych zbiornikach jest tak wielka presja wędkarska która nie oszukujmy się bierze co zawiśnie na haku, poza tym jeszcze jedna ważna rzecz obydwa zbiorniki objęte są  programem,, natura 2000,,tysiące sztuk wszelakiego ptactwa które tu przebywa  musi coś żreć i żre , tylko ktoś to nad tą wodą nie łapie tego nie widzi 

p.s wypisując takie bzdury że pzw nic nie robi obrażasz rzesze wędkarzy którzy nie tylko uczestniczą w zarybieniach ale tez budują krześliska sandaczowe ( nie wiem czy wiesz co to takiego) niejednokrotnie rezygnując z własnego wolnego czasu na łapanie 

Edytowane przez kornik1978
  • Like 1

Z tego co wiem to była  akcja posiadaczy łódek i domków z ośrodka Fregata,po prostu wielu dało na tace,kupili sobie ryby,wpuścili  do jeziora i już,są jeszcze ludzie których stać żeby dać jakieś pieniądze i nie oglądac się na innych czy im zarybią jezioro czy też nie,po prostu mają w d-pie pzw i biorą sprawy w swoje ręce.

Czy aby na pewno ????????????? http://www.pzw.org.pl/otmuchow/wiadomosci/124021/60/zarybianie_jeziora_otmuchowskiego   

Kolego niezły z ciebie populista, zanim zaczniesz kogokolwiek krytykować i narzekać to proponował bym trochę zagłębić temat,  poczytać, porozmawiać z kim trzeba, a nie tylko p..lić .Akurat na temat Nyskiego i Otmuchowskiego to mógłbym ci tu pisać i pisać, akurat moim zdaniem te obydwa zbiorniki są dosyć dobrze zarybiane przez PZW OPOLE , i to że na tych wodach jeszcze jakaś ryba jest to na pewno nie z pieniędzy indywidualnych ,,darczyńców,, a właśnie dzięki zarybieniom okręgu opolskiego, otmuchowskie podupadło trochę przez remont zbiornika dużo ryby zeszło do J.nyskiego , a kłusownictwo wszelakiego typu sieciami zrobiło swoje ( polecam przeglądanie stron PSR OPOLE tam są efekty ich pracy ) poza tym proponuje ci przejrzeć wyniki z analizy rejestrów połowów  wędkarskich opolszczyzny i tam znajdziesz wiele odpowiedzi na nurtujące pytania, najlepiej tylko ganić pzw, a ciekaw jestem czy byłeś choć raz na jakimkolwiek czynie społecznym  ? Poza tym choćby nie wiem jak wielkie zarybienia były robione to na tych zbiornikach jest tak wielka presja wędkarska która nie oszukujmy się bierze co zawiśnie na haku, poza tym jeszcze jedna ważna rzecz obydwa zbiorniki objęte są  programem,, natura 2000,,tysiące sztuk wszelakiego ptactwa które tu przebywa  musi coś żreć i żre , tylko ktoś to nad tą wodą nie łapie tego nie widzi 

p.s wypisując takie bzdury że pzw nic nie robi obrażasz rzesze wędkarzy którzy nie tylko uczestniczą w zarybieniach ale tez budują krześliska sandaczowe ( nie wiem czy wiesz co to takiego) niejednokrotnie rezygnując z własnego wolnego czasu na łapanie 

W 2014 na początku czerwca koło Metalowiec z Nysy wpuściło 500 000 szt,małego sandacza do j.Nyskiego,w zeszłym roku w/w koło również zarybiało jezioro sandaczem.

Kolego kornik 1978,

gdyby nie prywatna inicjatywa kilkudziesięciu zapalonych spinningistów to zarybienie sandaczem w tak dużych rozmiarach

nie byłoby możliwe. Dzięki tym kolegom zebrane zostały środki na zarybienie a PZW tylko się dorzuciło, (chyba żeby im nie było

głupio).

Żeby sprawa była legalna i nikt nie mówił że ktoś wpuszcza nie wiadomo jakie ryby, całe zebrane pieniądze zostały

przelane na konto PZW pod warunkiem, że za te pieniądze będzie zakupiony sandacz powyżej 20 cm.

Tak to wygląda i w tym roku będzie prowadzona podobna inicjatywa, bo niestety nie ma co liczyć na PZW które stać tylko na

wpuszczenie czasami, jak ma ochotę, sandaczyka 5-6 cm, tłumacząc się że taki jest operat wodny.

Sam byłem świadkiem zarybienia prowadzonego przez PZW sandaczem, w czerwcu na Głębinowie, kiedy to o 7 rano przywieziono

worki z sandaczykiem  4-6 cm , po wpuszczeniu do cieplutkiej wody widok po kilku minutach był przerażający.

Większość tego materiału leżała na dnie jak po jakimś zatruciu. Totalny bezsens.

Pogłowie sandacza, szczupaka i okonia na Otmuchowie jest minimalne i jeśli sami z tym nic nie zrobimy to lepiej nie będzie.

P.S

Co do normalnych zarybień w Opolskim to owszem są ale na Turawie, bo zbiornik ten to oczko w głowie ZGPZW w Opolu,

reszta zarybień to margines.

• Like 4

Kolego jaccoo1, starałem  się obiektywnie przedstawić sytuację w przeciwieństwie do Ciebie, opisujesz tu jednorazową akcje , zarybienia przez zbiórkę spinningistów jak twierdzisz, ja wiem żę było troszeczkę inaczej ale to na marginesie, po drugie mówisz tu o jednorazowej akcji , a zbiorniki ktoś do tego 2015 tego roku zarybiał chyba tak obficie ze były one eldoradem szczególnie dla dolnośląskich mięsiarzy jak chcesz to podeśle ci linki kto jakie zawody organizował szczególnie z twoich rejonów na bitej rybie , no ale ja wiem najlepiej powiedzieć ze ktoś jest bee i ze ryby nie ma , to mam pytanie na jaki ch..j odwiedzasz te wody skoro twierdzisz ze pzw Opole wylało sie na te wody,nie zarybia i nie ma ryby, najbardziej mnie wk...ia jak widze te Śląskie i Dolnośląskie tablice rejestracyjne które zdominowały te zbiorniki łupią ile wlezie no ale każdy jest NO-Kill , a w workach po 2-3 sandacze, wszyscy są Ok tu przed komputerem a jak przyjdzie 1 czerwca to kociego rozumu dostają

• Like 1

Poza tym   jak dyskutujesz to prosiłbym rzeczowo i dobitnie, w latach 2014-15 np J.Nyskie było dosyć mocno zarybione , ale skąd możesz to wiedzieć jak jesteś nad tą wodą tylko po to żeby ,,Łowić,,raz na jakiś czas,jeszcze raz powtarzam dla myślących trochę wolniej od innych , zarybienia są organizowane przez PZW Opole ale wiele czynników nie pozwala aby ryby rosły do pożądanych rozmiarów dla nas wędkarzy, i żeby nie zabrzmiało to głupio i populistycznie pamiętaj że na tych zbiornikach jest bardzo dużo bolenia i suma, mały narybek sandacza bardzo cżęsto staje się łupem tych drapieżników, ja wiem że mogło by byc lepiej jak zawsze ale bądźmy tak po ludzku sprawiedliwi i nie narzekajmy ogólnie na Polski Związek Wędkarski nie mierzmy wszystkich jedną miarą, naprawdę PZW Opole stara sie, mówie to  jako zwykły wędkarz który docenia to co ma miejsce tu i teraz

I tak na  koniec , powiedz mi kolego komu zawdzięczamy to że na tych zbiornikach nie ma rybaków rybaczówek etc, że rok w rok we wszelkich czasopismach wędkarskich widzimy medalowe ryby z tych zbiorników, dzięki komu-Tobie?Nie kolego, to tylko i wyłącznie dzięki moim kolegom powiatu nyskiego i Pzw Opole, dzięki wielu wędkarzom którzy uczestniczą w zarybieniach ,kontrolują te wody i działają społecznie ...poza tym przypomnij kolegą szczególnie z Dzierżoniowa i okolic  że na tych zbiornikach wymiar górny szczupaka wynosi 80cm, trolling jest zabroniony i obowiązuje od co najmniej kilku lat

Kornik obetrzyj pianę z buzi ! Wędkarze z opolskiego nie zabierają ryb ? Kto bezmyślnie napuścił takie ilości bolenia a potem suma ? Skoro jak mówisz pezetwu Opole tak świetnie sobie radzi ,to czemu jest taka lipa ? Powiem Ci - właśnie bezmyślne zarybienie boleniem potem sumem. Bolek zeżarł całą drobnicę ,a sum "zaopiekuje" się każdą rybą do 1,5 kg. ,potem większą ! Okonia i szczupaka już nie ma , brak młodszych roczników innych gatunków. Może niezależny ichtiolog powinien zająć się zarybianiem tego zbiornika a nie "fachowcy" z pezetwu ?

I nie próbuj mi imputować czegokolwiek ,bo moje doświadczenie na tym zbiorniku jest przeszło 40-letnie . Zawsze była presja wędkarska na Otmuchów. 

Po likwidacji rybaczówki ,związek twierdził ,że karłowate ryby zdominują zbiornik ! Stało się inaczej ,piękne leszcze , okonie ,sandacz. Przekrój roczników każdego gatunku . Przyroda broniła się sama . Do momentu .....

• Like 3

były one eldoradem szczególnie dla dolnośląskich mięsiarzy najbardziej mnie wk...ia jak widze te Śląskie i Dolnośląskie tablice rejestracyjne które zdominowały te zbiorniki łupią ile wlezie no ale każdy jest NO-Kill , a w workach po 2-3 sandacze, wszyscy są Ok tu przed komputerem a jak przyjdzie 1 czerwca to kociego rozumu dostają

kornik1978   licz się ze słowami bo też jestem z dolnego śląska jak wielu wędkarzy na ty m forum i mięsiarzem nigdy  nie byłem,a wielokrotnie nad Nysą widziałem opolskich ,,wędkarzy'' jak tłukli dziennie po kilkanaście boleni i chwalili się że sporo tych ryb czeka na wędzenie w zalewie.Mięsiarze są wszędzie i pewnie nawet wśród twoich kolegów.

• Like 2

Koledzy,

widzę że nie ma sensu tutaj polemizować, bo zaraz wyzwą Ciebie od mięsiarzy itd.

Jedno jest pewne niektórzy "koledzy" z opolskiego nie lubią kolegów z dolnośląskiego co widać po

treści wypowiedzi, braku porozumień i różnicy w toku myślenia.

Fakt jest jeden, w zbiornikach tych ryb jest coraz mniej i jeśli sami o to nie zadbamy 

to będzie jeszcze gorzej niż jest.

Co do boleni to faktycznie ktoś "z głową" podjął taką decyzję i zarybił te zbiorniki.,

ale to była większa akcja fachowców bo oprócz Otmuchowa i Nysy zarybiono tym narybkiem również Kozielno i Topolę.

Tak to jest  jak się ma nadwyżki narybku bolenia, suma, jazi, karasi itd. w ośrodkach zarybieniowych PZW

to się później ładuje ile można i gdzie można bez jakichkolwiek konsultacji ichtiologów.

Papier wszystko przyjmie i woda też.

Jednak konsekwencje tego są nieodwracalne.

Pozdrowienia dla wszystkich kolegów z dolnośląskiego i opolskiego.

• Like 5