Skocz do zawartości

Nasi milusińsy czyli koty, psiaki i inne zwierzaki

seiken

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Szukam jakieś pogodnej rasy psa dla córki, który będzie mógł mi towarzyszyć na rybach na łódce. Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie?

Kolega, z którym często jeżdżę na ryby ma psa rasy Jack Russel. Nie widziałem nigdy bardziej wytrwałego wędkarza. Maksymalnie podniecony i napięty od pierwszego do ostatniego rzutu.

A przy tym wszystkim pocieszny strasznie

Niestety, Jack Russell-Terier nie jest najlepszym rozwiązaniem "Nie poleca się go rodzinom z małymi dziećmi, ponieważ nie toleruje niedelikatnego traktowania i jest mało uważny w zabawie" https://www.psy.pl/rasa/jack-russell-terrier/

Edytowane przez Alexspin
  • Like 2

Niektóre egzemplarze JRT mogą się nie nadawać na towarzysza łódkowych wypraw ze względu na temperament tz może w przypływie ułańskiej fantazji wyskoczyć z jednostki bo zobaczył zwierze na brzegu lub zaatakować wyrzucana przynętę mimo że przez ostatnie kilka godzin mu nie przeszkadzała... Co do wypraw pieszych jest ok dopóki nie zobaczy jakiegoś zwierzaka, wtedy trzeba na niego trochę poczekać albo ratować w przypadku spotkania z dzikiem. Jest to jednak pies myśliwski. Generalnie fajne pieski z dużym charakterkiem ale tylko dla ludzi którzy maja dla nich czas. Powyższe przykłady są zaczerpnięte z własnego doświadczenia:) 

• Like 3

Nowofunland. Do łódki jak znalazł, szczególnie jak napęd padnie.

Ile córka ma lat? Bo może jej by spytać?

Pies ma po prostu być, czy macie jakieś zapędy sportowe, typu bieganie, treking... , jakieś psie sporty?

Jak tak sobie myślę to ja w podobnej sytuacji zastanawiałbym się nad Staffordshire terierem z jakiejś normalnej hodowli, kundlem, a skończyłoby się pewnie na jakimś podrzutku, choć jeśli nie macie doświadczenia z psami a macie dziecko to nie namawiam na adopcję.

• Like 1

Nowofunland. Do łódki jak znalazł, szczególnie jak napęd padnie.

Ile córka ma lat? Bo może jej by spytać?

Pies ma po prostu być, czy macie jakieś zapędy sportowe, typu bieganie, treking... , jakieś psie sporty?

Jak tak sobie myślę to ja w podobnej sytuacji zastanawiałbym się nad Staffordshire terierem z jakiejś normalnej hodowli, kundlem, a skończyłoby się pewnie na jakimś podrzutku, choć jeśli nie macie doświadczenia z psami a macie dziecko to nie namawiam na adopcję.

1. Córka lada chwila będzie miała 7 lat

2. Doświadczenia z psem żadne

3. Jeśli sam nie kupię, to lada chwila za moimi plecami żona z córą kupią coś "ładnego" bez względu na charakter/predyspozycje

4. Finalnie na mnie spadnie opieka i wychowanie psa, a kanapowca na łódkę nie wezmę

5. Będę prowadził psa raczej twardą ręką, w pozytywnym tego słowa znaczeniu

Myślałem o JRT, ma go mój kuzyn. Czasem myślę, że to pies na spidzie B)

Edytowane przez zander79
  • Like 1

JRT podobnie jak reszta terierów to świetne psy, tyle że właśnie na speedzie czy innych dopalaczach. Do ogarnięcia u nich jest pasja myśliwska i energia. Potrzebują sporo uwagi i dużo ruchu, jeśli macie ochotę na regularne zabawy z psem typu aportowanie, frisbee, obedience (posłuszeństwo), agility (psie tory przeszkód), etc. to będzie dobry wybór rasy. Niewyżyte mogą sprawiać kłopoty, niszczyć sprzęty...

Przy prowadzeniu psa twarda ręka zwykle nie jest potrzebna, konieczna jest konsekwencja, niestety wszystkich członków rodziny.

• Like 1

Poczytaj o bokserach. Sam długo szukałem tej ,,odpowiedniej,, rasy i padło na boksera. Bardzo mądre, nauka podstawowych komend to pestka. Potrzebują trochę więcej uwagi niż inne rasy. Bardzo się przywiązują. Swojego psa kupiliśmy jak synek miał około 2 lat. Co oni razem wyprawiają to czasem trudno wzrokiem ogarnąć. Teraz pies ma 5 lat i dalej zachowuje się jak taki duży szczeniak-pieszczoch.

• Like 1

Aha, jeszcze jedno! Możesz dobierać rasę jak tylko chcesz, ale finalnie i tak bierzesz konkretnego szczeniaka, który jest jajkiem niespodzianką. W każdej rasie są różne psy i może się okazać, że masz szuwarowo-przełajowego yorka, shihtzu, czy maltańczyka albo kanapowego jack russela.

Pamiętam jak znajoma (doktorat z zachowania zwierząt) ze swoją siostrą wybierały psa, po długich rozkminach wybrały gordon seterkę, bo to niby spokojne psy, a ojciec wybranej suczki to w ogóle oaza spokoju i wzór dostojeństwa. No i sunia okazała się żywiołowością chyba nawet przebijać typowe jack russel teriery. 

O danym szczeniaku mogą coś powiedzieć testy psychologiczne robione w 6 tyg. życia, przez kogoś kto ma pojęcie o tym jak je zrobić i jak interpretować, jednak nie wiem czy aż tak daleko chcecie iść.

Tak, boksery to fajne psy, też bardzo je lubię, chyba jak żadna inna rasa potrafią cieszyć się całym sobą. :-) Tyle że równie fajne są staffiki, spaniele, sznaucery, beagle, mopsy, buldogi, buldożki francuskie,  ... jak tak pomyśleć to chyba wszystkie fajne są, a to że miewają swoje specyficzne wymagania, predyspozycje powoduje, że komuś dana rasa bardziej pasuje niż inne. Wszystkie tu wymienione spełnią kryteria (no może nowofunland za mało kompaktowy będzie), obstawiam, że większość psów z ras typowo salonowych, jeśli będą wychowane jak normalne psy, będzie szczęśliwa jadąc ze swoim pańciem na Wyprawę Wędkarską, bo np. taki york to w głębi duszy dalej podwórkowy szczurołap i zabijaka. 

O właśnie! corgi są zajebiste i powinny się wpisywać w wymagania, a córa mogłaby się poczuć jak królowa angielska.

Edytowane przez witeg
  • Like 2