Skocz do zawartości

Nasi milusińsy czyli koty, psiaki i inne zwierzaki

seiken

Rekomendowane odpowiedzi

Inna cena kotka na tak zwane kolanka, a zdecydowanie inna dla takiego który mógłby się rozmnażać. Hodowle latami dochodzą / wypracowują określony wygląd, zachowania ...

Ciekawe spostrzeżenie. Jednak nie rozumiem jaki wysiłek wkłada hodowca przy zakupie pierwszej pary kociaków do hodowli (oprócz finansowego) i ich rozmnożeniu po roku ?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Ciekawe spostrzeżenie. Jednak nie rozumiem jaki wysiłek wkłada hodowca przy zakupie pierwszej pary kociaków do hodowli (oprócz finansowego) i ich rozmnożeniu po roku ?

Chociażby taki jak sprawdzenie genetyki, wykonanie podstawowych badań, odbiór porodu (czasami problematycznego), umówienie weta, żeby był pod telefonem, pilnowanie kotki w 64 dniu i potem aż do porodu (nieprzespane noce), jak brak akcji to biegiem do weta na usg i być może podjęcie trudnej decyzji o cesarce i jednoczesnej kastracji (jak kotka hodowlana kosztuje 1800e i trzeba wyciąć tuo wyobraź sobie dylematy...), itd... itp...

• Like 1

Chociażby taki jak sprawdzenie genetyki, wykonanie podstawowych badań, odbiór porodu (czasami problematycznego), umówienie weta, żeby był pod telefonem, pilnowanie kotki w 64 dniu i potem aż do porodu (nieprzespane noce), jak brak akcji to biegiem do weta na usg i być może podjęcie trudnej decyzji o cesarce i jednoczesnej kastracji (jak kotka hodowlana kosztuje 1800e i trzeba wyciąć tuo wyobraź sobie dylematy...), itd... itp...

Rozumiem, ale chodziło mi o hodowcę który kupuje "gotowego" kociaka.

Wszystko ma ładną formułkę, ale kasa musi się zgadzać. Sam mam "markowe i oryginalne" koty a kupiłem je wykastrowane tylko dlatego że były tańsze.

Tu rozbijamy się o tzw. uczciwość hodowcy. Sam posiadam hodowle psów myśliwskich i podstawowym warunkiem rozrodu jest posiadanie cech łowieckich przez sukę i psa jest to warunek by dopuścić obydwa osobniki. Choć może się okazać że takie cechy potomstwu nie są przekazywane wówczas takie osobniki powinny być wycofane z hodowli lub można spróbować zmienić tatusia bo to też często daje inne efekty (właśnie tu jest praca hodowcy by odpowiednio spasować rodziców). Pytanie tylko czy hodowca się na to zdecyduje. Jak zawsze zależy od człowieka jedni osobnika wycofają inni będą udawać głupka twierdząc że wszystko jest ok. Jeszcze inni zrezygnują z cech myśliwskich i będą twierdzić że pieski mają przepiękne umaszczenie i pokrój i są świetne na towarzysza spacerów. Nie do polowań.

Natomiast przeciętny Kowalski nieposiadający często wiedzy dowiaduje się o wszystkim po fakcie gdy zwierzę jest już w domu i wszyscy go pokochali.

Edytowane przez speku3
  • Like 1

a ja mam kumpla, przyjaciela nad Narwią......psiak ewidentnie był wędkarzem w poprzednim wcieleniu, ewentualnie będzie w następnym.....każdy, kto ma odrobinę sympatii do zwierzaków, może zyskać towarzysza nadrzecznego spaceru......miejsce bardzo nierybne, blisko miasta, ale jeżdżę tam tak często, jak tylko mogę, taki kolega to skarb......czasami (nooo, zawsze, hahahaha) jest jakaś kość wołowa czy inny frykas......chłopak nienawidzi fotek, muszę robić z zaskoczenia B)

c5b25aa8fba41.jpg

4230beb9267bf.jpg

5c5ccb58d6460.jpg

3338b70fea54f.jpg

bc831ec42efc3.jpg

• Like 24

Miałem kiedyś takiego "ziomala"  przez jakieś pięć lat, kiedy jeszcze jeździłem nad Jezioro Nidzkie. Misiek mieszkał w pobliskiej leśniczówce, potrafił przeleżeć pół dnia na lodzie asystując mi podczas łowienia, czasem poprosił o płotkę i tyle miał wymagań. Taka przyjaźń bez zobowiązań :)

• Like 4

Nie pamiętam ale chyba już wstawiałem zdjęcie tego kociamberka zwanego Rudy , ale rok 2020 nie był dla niego łaskawy . Niestety chłopaczyna oślepł  , odnajduje się w swoim świecie co czasami wydaje się śmieszne , ale to łażenie jest więcej na czuja ( pamięć ) a może zapach ? nie wiem . Latka to już ma bo jakieś 13cie lat 

attachicon.gif IMG_20210117_102940.jpg

Ja niestety musiałem się pożegnać z RUDYM . Nie wytrzymał chłopak tego , jadł dość dużo i zdrowo mimo to myślę sobie że nie wytrzymał stresu że oślepł i to doprowadziło do jego końca . K,,,,a klucha w gardle po tylu latach 

• Like 2

Ja niestety musiałem się pożegnać z RUDYM . Nie wytrzymał chłopak tego , jadł dość dużo i zdrowo mimo to myślę sobie że nie wytrzymał stresu że oślepł i to doprowadziło do jego końca . K,,,,a klucha w gardle po tylu latach 

Znam to uczucie, to takie dziwne uczucie którego nawet nie da się opisać.

• 4 tygodnie później...

W niedzielę zaplanowałem całe popołudnie na pstrągowe łowy. Skończyłem po przejściu 3 zakrętów. Kolega znalazł w rowie kociaka krwawiącego z pyska, z jednym okiem i przetrąconymi tylnymi łapami. Nie udało się go dowieźć do weterynarza. Zdechł mi w samochodzie na kolanach. Gdybym dorwał w swoje ręce sk....syna, który to zrobił, to wyglądałby gorzej od tego kota.

Wiem, że rasowe psy i koty są piękne. Sam miałem swojego ukochanego dobermana, ale zwróćcie uwagę na pałętające się po świecie miauczące i szczekające nieszczęścia. Znów robi się ciepło i znów w rowach i po lasach będą leżały worki z kociakami i szczeniakami.

• Like 9