warciak Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 witamSezon już mam za sobą od 2 tygodni choruje i do końca roku już napewno nigdzie nie wypadne, mam prośbę i pytanie do kolegów o znacznie większym stopniu zaawansowania niż ja (rok)Mam Daiwe Procaster 100 HL i @jerzy podpowiedział mi abym wymienił w nim łożyska na klasy ABEC 1.Niestety nie wiem jakie są łozyska sa w procasterze ani jak je wymienić w sposób nie kolidujący z systemem multika. a zepsuć nie problem.Nie przeciągając byłbym wdzięczny za wszystkie wiadomości gdzie mogę dostać te łozyska a sprawa druga czy znalazłby się ktos kto by mi je wymieniłi i trochę go przejrzał. Za każdą pomoc z góry dziekujewarciak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 Warciak W Daiwie procaster są łożyska o wymiarach 5x11x4( te po lewej stronie) i 3x8x4 w panelu hamulca magnetycznego. Nic nie mówiłem o wymianie na ABEC 1, bo takie właśnie łożyska sa zamontowane w tym multiplikatorze standardowo. Jeśli chcesz podniesć walory użytkowe swojego multika ( choć nie wiele) to proponuję markowe zamknięte łozyska firmy FAG albo Timken (ABEC 3) jakie dostaniesz w poznańskim oddziale firmy Quay na Naramowicach. Wymiana łożysk to banał. Przeczytaj art. Thymallusa o łożyskach. Wkładanie do Procastera 100HL łożysk wyzszej klasy (ABEC 5, ZPI SiC itd.) mija się z celem. Koszt takiej operacji się zwiększy, a efekt bedzie żaden. Wymiana łozyska na markowe spowoduje przedewszystkim to, ze przez sezon męczenia kaczodziobów w Warcie multik bedzie pracował równo i przewidywalnie.Jak chcesz poczuć wyraźną różnicę w komforcie łowienia niestety muszisz nabyc multiplikator wyzszej klasy. Na początek niezła moze być nowa Team Daiwa Advantage HSTA. pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 Może ci się przyda Rozmiarowki łożysk w multikach http://vlad.mi.ru/koop/all_bbs3.htm Gdzie dostać łożyska www.allegro.pl http://www.rst-metal.pl http://logest.com.pl/ PozdrawiamSlider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warciak Opublikowano 11 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 dzięki za sprostowanie Generalnie chodzi mi oto aby wymienić łozyska na lepsze ,gdyż te moje po roku trochę dostały i to delikatnie słychać a jak wymieniać to na lepsze.Natomiast co do wymiany to wolałbym żeby zrobiła to osoba bardziej doświadczona może zobaczy coś czego ja niewidze i może go lekko przesmaruje tam gdzie trzeba Odnośnie lepszego multika to przydałby się napewno ale trochę poleciałem na muszkę i zbieram na jakiś fajny kijek może na 2009 r będzie potrzeba narazie zostaje przy 100 hl.Po całym sezonie zmagania się z kapelonami,moczarką i krzakami jest naprawde ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 @warciakjak ty lowisz, ze po roku lozyska trzeba wymieniac? moj procaster ma 5 sezon na karku i jest nadal zdrowy ... napisz lepiej, ze cie sie nudzi i chcesz wymieniac, a nie ze musisz jurek, ma racje, wkladanie lepszych lozysk do tego mlynka mija sie z celem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warciak Opublikowano 12 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 Nie nie zamierzam go zmienić po prostu jak łowię zdarza się podczas łowienia jakby coś w środku latało ale to jest 2 -3 razy w ciągu wyprawy podczas skręcania więc myślałem ,że łożysko siadło jak jest jakaś inna przyczyna to chyba będe musiał go rozebrać tylko przerażają mnie te małe pierścienie Seegera.A jak już będzie rozebrany to chyba nie zaszkodzi wymienić łozyska na lepsze.?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 rozklekotane lozyska slychac najczesciej przy wyrzucie, jezeli przy zwijaniu linki 'cos ci tam klekocze', to moze mechanizm jest poprostu brudny, jak wszystko wyczyscisz i nasmarujesz, to pewnie zauwazysz roznice do mlynka za 60 dolarow kupic dobre i tanie lozyska to bedzie sztuka ... no chyba, ze z krasnika sorry, ale musialem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warciak Opublikowano 12 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 ... no chyba, ze z krasnika sorry, ale musialem nie wiem co musiałeś @pitt??ja chce tylko poprawić walory swojego multkia jeżeli się nie da jestem stanie zrozumieć a co ma do tego,że multik kosztuje 60 $ niewiem moze mi wytłumaczysz ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 Tak luźno tłumacząc chodzi o nie montowanie silnika subaru do poloneza. Po prostu zamiast usprawniać multi entry level i pakować do niego nie wiadu jakie wydumki które i tak w efekcie nie zadziałają, bo ogranicza je konstrukcja - wytrzymałość/sprawność/efektywność układu jest taka jak jego najsłabszego ogniwa - moim zdaniem do multi z ciężką szpulą, wykonanego +- nie warto pakować megawypasów, bo i tak wiele nie zmienią, lepiej poodkładać kasę i kupić coś z wyższej półki, gdzie masz to w standardzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warciak Opublikowano 12 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 Też ja nie chce nic takiego robić, coś mi czasami skrzypi i chce to usunąć a nie wkładać do niego złotych śrubek.Padła popozycja wymiany łożysk to się interesuje jak to ma wyglądać i za ile??Ogólnie może być tak jak @pitt pisze ,ze jakieś bzdurstwo dostało się do środka i czasami dostaje się w mechanizm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 Tak wygląda, rozłożenie, oczyszczenie i przesmarowanie przywraca multikowi młodość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi