Skocz do zawartości

Procaster 100 HL- kuracja

warciak

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Sezon już mam za sobą od 2 tygodni choruje i do końca roku już napewno nigdzie nie wypadne, mam prośbę i pytanie do kolegów o znacznie większym stopniu zaawansowania niż ja :mellow: (rok)

Mam Daiwe Procaster 100 HL i @jerzy podpowiedział mi abym wymienił w nim łożyska na klasy ABEC 1.

Niestety nie wiem jakie są łozyska sa w procasterze ani jak je wymienić w sposób nie kolidujący z systemem multika. :( a zepsuć nie problem.

Nie przeciągając byłbym wdzięczny za wszystkie wiadomości gdzie mogę dostać te łozyska a sprawa druga czy znalazłby się ktos kto by mi je wymieniłi i trochę go przejrzał. :D

Za każdą pomoc z góry dziekuje

warciak

Warciak

W Daiwie procaster są łożyska o wymiarach 5x11x4( te po lewej stronie) i 3x8x4 w panelu hamulca magnetycznego. Nic nie mówiłem o wymianie na ABEC 1, bo takie właśnie łożyska sa zamontowane w tym multiplikatorze standardowo. :mellow:

Jeśli chcesz podniesć walory użytkowe swojego multika ( choć nie wiele) to proponuję markowe zamknięte łozyska firmy FAG albo Timken (ABEC 3) jakie dostaniesz w poznańskim oddziale firmy Quay na Naramowicach. Wymiana łożysk to banał. Przeczytaj art. Thymallusa o łożyskach. Wkładanie do Procastera 100HL łożysk wyzszej klasy (ABEC 5, ZPI SiC itd.) mija się z celem. Koszt takiej operacji się zwiększy, a efekt bedzie żaden. Wymiana łozyska na markowe spowoduje przedewszystkim to, ze przez sezon męczenia kaczodziobów w Warcie multik bedzie pracował równo i przewidywalnie.

Jak chcesz poczuć wyraźną różnicę w komforcie łowienia niestety muszisz nabyc multiplikator wyzszej klasy. Na początek niezła moze być nowa Team Daiwa Advantage HSTA.

pozd JW :D

dzięki za sprostowanie :D

Generalnie chodzi mi oto aby wymienić łozyska na lepsze ,gdyż te moje po roku trochę dostały i to delikatnie słychać a jak wymieniać to na lepsze.

Natomiast co do wymiany to wolałbym żeby zrobiła to osoba bardziej doświadczona może zobaczy coś czego ja niewidze :D i może go lekko przesmaruje tam gdzie trzeba :mellow:

Odnośnie lepszego multika to przydałby się napewno ale trochę poleciałem na muszkę i zbieram na jakiś fajny kijek może na 2009 r będzie potrzeba narazie zostaje przy 100 hl.

Po całym sezonie zmagania się z kapelonami,moczarką i krzakami jest naprawde ok.

Nie nie zamierzam go zmienić ;) po prostu jak łowię zdarza się podczas łowienia jakby coś w środku latało ale to jest 2 -3 razy w ciągu wyprawy podczas skręcania więc myślałem ,że łożysko siadło jak jest jakaś inna przyczyna to chyba będe musiał go rozebrać tylko przerażają mnie te małe pierścienie Seegera.A jak już będzie rozebrany to chyba nie zaszkodzi wymienić łozyska na lepsze.??

rozklekotane lozyska slychac najczesciej przy wyrzucie, jezeli przy zwijaniu linki 'cos ci tam klekocze', to moze mechanizm jest poprostu brudny, jak wszystko wyczyscisz i nasmarujesz, to pewnie zauwazysz roznice

do mlynka za 60 dolarow kupic dobre i tanie lozyska to bedzie sztuka ... no chyba, ze z krasnika ;) sorry, ale musialem ;)

Tak luźno tłumacząc chodzi o nie montowanie silnika subaru do poloneza. Po prostu zamiast usprawniać multi entry level i pakować do niego nie wiadu jakie wydumki które i tak w efekcie nie zadziałają, bo ogranicza je konstrukcja - wytrzymałość/sprawność/efektywność układu jest taka jak jego najsłabszego ogniwa - moim zdaniem do multi z ciężką szpulą, wykonanego +- nie warto pakować megawypasów, bo i tak wiele nie zmienią, lepiej poodkładać kasę i kupić coś z wyższej półki, gdzie masz to w standardzie.

Też ja nie chce nic takiego robić, coś mi czasami skrzypi i chce to usunąć a nie wkładać do niego złotych śrubek.Padła popozycja wymiany łożysk to się interesuje jak to ma wyglądać i za ile??

Ogólnie może być tak jak @pitt pisze ,ze jakieś bzdurstwo dostało się do środka i czasami dostaje się w mechanizm.