Skocz do zawartości
  • 0

Co na podłogę naszych łodzi?

soja

Pytanie

Drodzy,

od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem łodzi Remus 3,90. Kompletuje sobie teraz do niej wszelkie przydatne dodatki (dziś wpłaciłem zaliczkę na przyczepę brenderupa:)), mam już parę niezbędnych gadżetów i właśnie doszedłem do tematu wyłożenia czymś dna łodzi.

Koledzy potrzebuje krótką instrukcję co kupić aby zabezpieczyć dno przed rysami od kamieni, które zawsze się przyniesie pod butami itp. przypadki

Za wszelkie podpowiedzi serdecznie dziękuję

z pozdowieniami

soja

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja mam odpływ grawitacyjny na postoju , ale jak trafi deszcz na wodzie to na podłodze mam wycieraczki ażurowe 1.6 cm wys ta wysokość sporo daje , raz że nic nie stoi w wodzie a dwa że wszystko mi tłumi jak coś wypadnie na dno Łodzi . Wykładziny są fajne ale jak spadnie większy deszcz to rzeczy kolega ma w wodzie musi w worki pakować bo nie ma bakist

• 0

Ażurowa jest dość ciężka dodatkowo nie jest genialnym wyciszeniem bo spadająca główka jig wali o dno lodki jak trafi w odpowiednią dziurę :)

Wiecie jak to jest, jak kanapka spada na podłoge to k..... a zawsze masłem na podłogę :)

Edytowane przez womaly23
  • Like 2

• 0

Taaa  ciężka przecież tego nie niosę  , a jak nie ma dojazdu to i tak sam nie zaniosę nad wodę łódki , guma tłuszczu nie przyjmuje z wykładziną gorzej   :) . Tak poważnie  , każdy musi sobie coś wybrać my tylko możemy podpowiedzieć  mnie się to sprawdziło ,   mam z  kawałków złożoną  podłogę  ażurową   to do sprzątania łatwiej  wyjąć jak zanęta rozsypie się na podłogę  ;)  

• 0

Mam właśnie w mojej romanie tą gumę, pokrywa podłogę z przodu i z tyłu, mam środkową ławeczkę, i chciałbym się jej pozbyć z dwóch powodów. Jest cholernie ciężka, cała waży myślę ponad 30kg dodatkowo niewygodna do chodzenia na bosaka. Myślałem o zrobieniu gretingów do łódki z drewna, tylko jak je przymocować do łódki na czas transportu. Czy ktoś z was jako gretingi stosuje może panele tarasowe te w kostkach 30x30?

• 0

Drewnianych kratek nie musisz raczej mocować do transportu, ponieważ będą wystarczająco ciężkie. Wszystko co Ci spadnie wpartoli się tak skutecznie, że będzie problem z wydostaniem. Nie znajdziesz tu żadnego "cudownego" rozwiązania. Pozostaje wylewać wodę. A najlepiej wykombinować montaż pompy.

Panele w kostkach będą słabe w montażu - już chyba łatwiej deski tarasowe z systemowymi legarami - myślę że będzie lżejsze niż guma.

Te wspominane wyżej kalosze są "the best" :)

• 0

Przerobiłem tych wykładzin też sporo - oczywiście ażurowa ma plus - jest wysoka i to tyle z jej +, najbardziej sprawdziła mi się wykładzina gumowana i tak od paru lat już nic nie kombinuje i nie szukam, do chodzenia gola stopa jest ok, jak trzeba się kimnąć też nie uwiera itd. Wiadomo że jak pada deszcz to i tak wszytsko mokre na lodzi, ja z tym nie mam problemu bo mam 6 dużych bakist i sprzęt chowam, ale alternatywą od zawsze są grube worki na śmieci które pomieszczą i zabezpiecza sprzęt przez wodą.

Jeśli lubicie łowić w deszczu to musicie pomyśleć nad odpływem z pokładu + pompka bo tu żadna wykładzina ani deski i inne wynalazki was nie uchronią a robić niepotrzebna wagę to głupota.

Jeśli nie ma szans na zrobienie odpływu to panowie trzeba zbierać wodę z pokładu czymkolwiek i teraz pomyślcie co najłatwiej podnieść do góry? Deski, ażurowa czy wykładzina? :)

Edytowane przez womaly23

• 0

Ja używam tego rodzaju ( nie wiem czy dokładnie ta z linku) http://www.compas.pl/wykladziny_dywanowe.html?prod=103

https://allegro.pl/oferta/wycieraczka-wykladzina-na-metry-gin-szer-1-2m-8603435760

Szybko schnie, średnio zachłanna na przyjmowanie zapachów, idealna do mycia karcherem aczkolwiek ciężko ja ubrudzić tak żeby wymagała prania w zasadzie jest to prawie niemożliwe :)

Edytowane przez womaly23
  • Like 1

• 0

Ja polecam wykładzinę samochodową która jest sprzedawana w Komforcie.

Szybko schnie i na przestrzeni 6 lat intensywnego użytkowania mogę śmiało polecić.

To jest gumowa czy dywanowa , przy spiningu tak nie nabrudzisz jak jak ja z wiadra sypię , a nie wszystko poleci do wody  :D  .

• 0

Cześć,

Wprawdzie nie wyklejałem burt, ale swego czasu mocno zgłębiałem temat wykładzin. Sporo Koledzy napisali w wątku "lodzie aluminiowe". W moim przypadku skończyło się na tym że zamówiłem wykładzinę na podłogę ze strony hydromarboats.pl, bodajże h6. Jeśli wytrzyma

sezon będę zadowolony. Zamawiałem również próbki wykładzin ze strony myboat.pl. Winyl jak i wykładzina dywanowa wyglądają fajnie. U mnie w ramach testu już ponad miesiąc leżakują wystawione na warunki atmosferyczne i nie wyglądają źle. Sam burt nie wyklejałem, ale te wykładziny dywanowe o mniejszej gramaturze z myboat.pl wydaje mi się, że były by ok.

Pragnę zaznaczyć, że nie mam nic wspólnego z żadnym z wymienionych sklepów. To tylko i wyłącznie moja subiektywna opinia.

• 0

Weryfikacja ,mam podłogę z ażurowych wycieraczek , fajna jak deszcz na wodzie zastanie nie stoisz w wodzie ale chodzenie po niej już takie fajne nie jest a na gołe nogi bardzo nie wygodne . Mam bo nie wyrzucę ale takich wycieczek nie polecam .

• 0

Witam, odświeżam temat co prócz powyższego stosujecie na dno wewnątrz łódki ?

Pozdrawiam

Ja kupiłem na chińskim portalu wykładzinę do przyklejania na łódki,jachty.Tanio nie było ale fajnie mi się sprawdza,szybko schnie,nie ślizga się jak jest mokro.