Skocz do zawartości
  • 0

Co na podłogę naszych łodzi?

soja

Pytanie

Drodzy,

od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem łodzi Remus 3,90. Kompletuje sobie teraz do niej wszelkie przydatne dodatki (dziś wpłaciłem zaliczkę na przyczepę brenderupa:)), mam już parę niezbędnych gadżetów i właśnie doszedłem do tematu wyłożenia czymś dna łodzi.

Koledzy potrzebuje krótką instrukcję co kupić aby zabezpieczyć dno przed rysami od kamieni, które zawsze się przyniesie pod butami itp. przypadki

Za wszelkie podpowiedzi serdecznie dziękuję

z pozdowieniami

soja

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Piankę o której piszecie przykleja się w dwojaki sposób .jeden to ma już nałożony klej po oderwaniu papieru zabezpieczającego po prostu sie tylko dociska ,Drugi sposób kupuje sie w matach klej który z rolki przykleja się do pianki a następnie do podłoża .Pianka przyklejana jest na kleju 3 M po 24 godzinach jest nie do ruszenia .Nigdzie żaden nawet najmniejszy narożnik  nie odejdzie  .Pianka występuje w kilku klasach gęstości co wiąże się oczywiście z ceną ale i tez trwałością i jakością . Myje się ją karcherem wszystko schodzi nawet zaschnięta krew .Jest bardzo trwała i bardzo przyjemna w użytkowaniu bo jest miękka .Dobra oczywiście jest bardzo droga .

• Like 1

• 0

Łowisz na Wiśle to bierz vinyl. Wykładzina dywanowa jak złapie wilgoci to potrafi przykleić bakisty na przymrozku. Mam beżowy vinyl (ten jasniejszy) i świetnie się sprawdza na Wiśle. Jak Wiślane błotko wyschnie to nawet go nie widać ????

• 0

Winyl łatwiejszy w utrzymaniu czystości, nie zauważyłem żeby było ślisko.

Najważniejsza kwestia to czy Łódź jest pod dachem poza wędkowaniem czy nie. Bo jednak wykładzina welurowa trzyma w sobie wodę, pomiędzy włóknami i jak nie wyschnie to będzie smrodek.

Przyjemniej jest na welurku, w ciepłe dni nie parzy w stopy jak na boso chodzisz po pokładzie.

• 0

Koledzy maja racje. Ja mam wykladzine i gdyby byla taka opcja to zamieniłbym na winyl bez mrugnięcia okiem.

Wykladzina jest fajna, milutka ale tylko jak jest sucho. Jak wilgoci nabierze to dość długo nie chce jej oddać.

Ale też prawda jest taka, że jak ją unurałem jak prosiaka na październikowym, dwutygodniowym wyjeździe do Szwecji to doprowadzenie jej do czystości zajęło kilka minut.

Mimo wszystko winyl byloby jeszcze latwiej wyczyscic.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Ale też prawda jest taka, że jak ją unurałem jak prosiaka na październikowym, dwutygodniowym wyjeździe do Szwecji to doprowadzenie jej do czystości zajęło kilka minut.

Mimo wszystko winyl byloby jeszcze latwiej wyczyscic.

Krzysztof, czym czyścisz wykładzinę? Używasz jakiegoś specjalistycznego środka?

• 0

Krzysztof, czym czyścisz wykładzinę? Używasz jakiegoś specjalistycznego środka?

Nie dopowadzilem jej nigdy do takiego stanu, zeby trzeba było chemii uzywac.

Może mam inne pojęcie na temat „unurania” łodzi niż na przyklad sumiarze.

Bbly jakies slady krwi, sporo blota i piachu.

Ale wyczyscielem to odkurzaczem, Karcherem i cieplą wodą. Ajak jest duzo piachu to mam cos takiego, co nazywa się bodajże tornador. Podłacza sie to pod kompresor i pieknie wszystko wydmuchuje.

Edytowane przez kruz
  • Like 1

• 0

Nie dopowadzilem jej nigdy do takiego stanu, zeby trzeba było chemii uzywac.

Może mam inne pojęcie na temat „unurania” łodzi niż na przyklad sumiarze.

Bbly jakies slady krwi, sporo blota i piachu.

Ale wyczyscielem to odkurzaczem, Karcherem i cieplą wodą. Ajak jest duzo piachu to mam cos takiego, co nazywa się bodajże tornador. Podłacza sie to pod kompresor i pieknie wszystko wydmuchuje.

Wielkiej tragedii u mnie na pokładzie nie ma. Trochę piachu, błota itp.

Na stronie producenta znalazłem trochę informacji. Delikatny detergent, letnia woda i karcher powinny dać radę. Dzięki za info.

• 0

Może nie jest to ideał , mam ażurowe wycieraczki i piach błoto z butów przelatuje i nie szoruję tymi kamykami po dnie jak się chodzi . Przychodzi czas kończyć wędkowanie wywalam wycieraczki spłukuję  , a dno pięknie gąbeczką myję całą  łódkę i dwuletnia łódka jest jak nowa , bez klejenia żadnych mat  i wrazie odsprzedaży problem znika jak komuś się to nie będzie podobać  

• 0

Pianka EVA z alika po intensywnym używaniu (ok 50 wyjazdów) z czego 49 na usyfioną Odre. Łowione przy 33'C i przy -2'C. Nic się nie odkleiło jestem pozytywnie zaskoczony. Na YT jest film jak to myje.

Fotki przed, w trakcie i po fakcie. Mycie zajęło mi ok 5min może mniej.

.

.9b05ad14bdf0a3ce2f442e39101d1396.jpgfb7a015bac7dee5dcd16ae5bc336377c.jpge5a444b91f464b04da14cc5ced6f75f8.jpg

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• Like 8

• 0

Ona jest z klejem. Nie ma już tej oferty ale są tysiące innych, pierwszy z brzegu https://pl.aliexpress.com/item/1005007486252532.html Kolorów i wzorów jest kilka są też różne rozmiary i różne grubości. Jak trzeba usunąć zrywamy, terpentyna i nie ma śladu. Za tą cenę nie widzę nic lepszego. Oczywiście można to lepiej wykleić, ja nie jestem esteta. Kilku moich znajomych po dostaniu próbki ode mnie kupiło i też są zadowoleni.

• Like 2

• 0

A ja znalazłem na metry..,https://allegro.pl/oferta/wycieraczka-guma-z-rolki-kwadraty-gruba-10-mm-1m-15833351278

jeszcze lepiej można dopasować, w/g mnie to najlepsza opcja jeśli ktoś nie chce nic przyklejać bo np. łódka czasem stoi na wodzie kilka dni a deszczyk sobie pada i pada.. ;)

Sam zamierzam to kupić na podłogę do Silvera 405 który się dla mnie właśnie robi.. :)

Edytowane przez ubot

• 0

Wycieraczka jest miekka ? bo pianka od tresora tak i powinna dość dobrze wygłuszać. Widziałem na łodziach, faktycznie za te pieniądze dobrze to wygląda

Edyta: no i waga na korzyść pianki wycieraczka grubości 1cm będzie trochę ważyć.

Edytowane przez Radbraw

• 0

Pianka EVA z alika po intensywnym używaniu (ok 50 wyjazdów) z czego 49 na usyfioną Odre. Łowione przy 33'C i przy -2'C. Nic się nie odkleiło jestem pozytywnie zaskoczony. Na YT jest film jak to myje.

Fotki przed, w trakcie i po fakcie. Mycie zajęło mi ok 5min może mniej.

.

.9b05ad14bdf0a3ce2f442e39101d1396.jpgfb7a015bac7dee5dcd16ae5bc336377c.jpge5a444b91f464b04da14cc5ced6f75f8.jpg

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Widziałem też coś podobnego w sklepie internetowym Kaufland - to co tu pokazujesz to coś podobnego w sensie grubości itp?

https://www.kaufland.pl/product/502665909/?vid=499032019