Skocz do zawartości

Kolowrotki Shimano

golsyl1980

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :mellow: .Moje pytanie dotyczy kilku modeli dostępnych na rynku USA .Chodzi mi o modele :Symetre FI ,Sahara FB ,Sedona ,Sonora ,Sienna ,Sidestab i Slade .Czy ktoś z Was posiada ,posiadal lub mial okazję kręcić którymś z ww. modeli .Chcialbym się dowiedzieć jakie są ich wlaściwości użytkowe i do czego się nadają (tzn. do ciężkiego spiningu czy raczej do UL) .Pytam ,bo mam możliwość zakupu ww kręciolków za nieduże pieniążki(przy obecnym kursie dolara) i nie wiem na które się zdecydować :( .

Z góry dziękuję za odpowiedzi i uwagi B) .

Czesc,

Lepiej bedzie dolozyc troche i zakupic Sustaina. Mam dwa takie mlynki w wielkosciach 2000 i 4000 juz od kilku sezonow i nie widac zadnych oznak zuzycia wewnatrz. Szczegolnie ten 4000, ktory do zakupu multika sluzyl mi do polowu na jerki, bulldawgi i inne wielkie przynety.

Pozdrawiam,

Bujo

Wszystkie wymienione przez Ciebie w pierwszym poście to tzw. chińszczyzna. Obecnie nawet przedniohamulcowe stradicki są składane poza japonią. Z japońców pozostały: od twin powerów/sustainów w górę (taka polityka, że z czasem coraz wyższe serie produkują poza japonią), ale to już wydatek ok 200 dolców.

Jak trafisz starszego stradicka FH (czyli na rynek usa), to kupuj.

Zadziwiajaca jest uparta chęć kupna czegoś co własnie sie ukazało :mellow: ,nie mowa juz o opiniach ,bo te raczej wychodzą z czasem.

moim zdaniem w klasie cenowej 100-120$ to tylko STRADIC FH jeśli już musi byc koniecznie shimano,FH jest sprawdzony chwalony przez uzytkowników,shimano w klasie średniej własnie stradica teraz juz kompletnie odpuszcza,widziałęm te krećki w sklepie,bo własnie jeden s klijentów przyniosł sie pochwalić,ful plastiku z fabryki w chinach czy malezji, niestety w kołowrotkach tanich shimano sobie odpuściło i z sezonu na sezon,robi coraz słabsze krećki ,koncentuja sie raczej na topowych modelach

wiec jesli chcesz mieć dobry kreciek i koniecznie shimano to Stradic FH alepiej FG jest taki na allegro z 4szpulami za 290zł uzywany ,ale sa to krecki nie do zdarcia. no i z magicznym napisem Japan :mellow:

posiadam sahare 4000 i posiadalem tez symetre 4000 i 3000, to sa typowo nisko budzetowe kolowrotki, ze 'sredniej' polki, nic szczegolnego, zadnych ochow i achow, za te pieniadze, ktore koszuja pracuja uczciwie, hamulce i wytrzymalosc adekwatne do ceny, za to slabe nawijanie linki, obydwie konstrukcje charakteryzuja sie ogromna iloscia elementow z tworzyw sztucznych, w tym rotor ... brrrr

szczerze mowiac wolalbym ryobi excia albo okuma aveon, jeden i drugi jest o klase lepszy od modeli symetre czy sahara ...

sedona i sonora - to cos jak sodoma i gomora :mellow:

Czyli wniosek prosty -nie kupować tych kręciolków ,a szkoda :( .Ale lepiej kupić porządny sprzęt(made in Japan) ,niż taki co się razleci berdzo szybko .

Może jednak ktoś ma jakieś pozytywy związane z tamtymi(czyt. tytulowymi) maszynkami .Chodzi mi glównie o madele Symetre FI(SY750FI) i Sedona (SE750FB) do Ultra Lighta ?